Osijek
NE STIŠAVA SE BURA U ŠKOLI PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

NIKIĆ: U školi vlada atmosfera straha
MARIĆ: Sve su to laži
Objavljeno 23. svibnja, 2017.
Problematični su međuljudski odnosi u školi naglašeni od reizbora ravnateljice

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku ključa već mjesecima. Ne čudi stoga što su problemi iz te škole isplivali i u javnost. RTL-ova je “Potraga” prva objavila opširan prilog u kojemu su se sadašnji i bivši zaposlenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna javno očitovali o nizu nepravilnosti koje se u školi, kažu, događaju te javno iznijeli brojne pritužbe na račun aktualne ravnateljice, prof. Ine Marić.

Neki od djelatnika škole prozivaju ravnateljicu zbog “verbalnih prijetnji i zastrašivanja, zlostavljanja, diskriminacije, omalovažavanja, svakodnevne izloženosti stresu i pritiscima, ponižavanja, nepotizma, manipulacija, neopravdanih prekida ugovora o radu, stopiranja napredovanja i usavršavanja te općenitog kršenja etičkog kodeksa škole.” Drže kako ih ravnateljica “izlaže šikaniranju jer uživa političku zaštitu”.

“Posebni tretman”

Mnogi su se nezadovoljni zaposlenici javili i Glasovoj redakciji, a na kraju nam se obratila i skupina maturanata koja ističe kako je atmosfera u školi nepodnošljiva i napeta. Tvrde da im je ravnateljica tijekom godina oduzela omiljene i najbolje profesore, da ih poziva u svoj ured i ispituje o njihovim razrednicima i profesorima.

- Već duže vrijeme u našoj ustanovi nisu primjereni uvjeti za rad, a sve je započelo reizborom za ravnatelja škole kada je, u dva navrata, sadašnja ravnateljica izgubila povjerenje radnika na tajnom glasovanju - rekao nam je jedan od sugovornika, Ivica Nikić, knjižničar i povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nakon ponovnog imenovanja ravnateljice, ogorčeni jer se njihov glas ne uvažava i jer, smatraju, politika namješta svog kandidata, neki od nastavnika, riskirajući sve, javno istupaju stavljajući na kocku svoj posao i egzistenciju. Zbog toga su, kažu, bili izloženi “posebnom tretmanu”.

- Za sve one koji nisu glasovali za sadašnju ravnateljicu ili se ne slažu s njezinim mišljenjem, uslijedilo je diskriminiranje, lažno i iskrivljeno etiketiranje usmjereno na dostojanstvo osobe, pale su prve žrtve. Kolegica je gubila svijest, padala u nesvijest, razbila zube, dok je ostatak kolektiva šutio iz straha. Konačno ona odlazi i spašava svoje zdravlje i opstanak. Kolega završava na dvogodišnjem bolovanju i ne može se više vratiti u atmosferu u kojoj je radio. Kolektiv šuti. Na njegovom se mjestu u roku od godine dana izredalo desetak zaposlenika, neki su dobivali otkaze, neki su sami odlazili – priča Nikić.

Prof. Karolina Buljević tumači nam da su u njihovoj školi provedeni izbori za ravnatelja u lipnju 2016., kad su djelatnici legalnim putem željeli promjenu ravnateljice Ine Marić koja je do toda bila devet godina na toj funkciji. Tada su, kaže, tajnim glasovanjem, Zbor radnika i Nastavničko vijeće većinom glasova svoje povjerenje izglasali za drugog kandidata, no Vijeće roditelja i članovi osnivača (Osječko-baranjske županije, nap. a.) glasovali su za ravnateljicu Marić.

4 : 3 za ravnateljicu

Omjer glasova bio je 4 : 3 u korist ravnateljice – objašnjava Buljević.

Međutim, osječka Prosvjetna inspekcija pronalazi nepravilnosti u provedbi izbora: predstavnica Vijeća roditelja glasovala je preko telefona pa su izbori poništeni i morali su biti provedeni ponovno, škola se žalila na rješenje Prosvjetne inspekcije, žalba je odbijena – priča Buljević. U drugom je krugu glasovanja, nastavlja, ravnateljica Marić ponovno izgubila povjerenje radnika škole, no omjer glasova opet je bio 4 : 3 u njezinu korist. Školski odbor u raspuštanju donosi odluku o imenovanju Ine Marić vršiteljicom dužnosti ravnatelja, a potom i ravnateljicom. Prosvjetna inspekcija u tome ne vidi ništa sporno, iako je upravo Prosvjetna inspekcija podnijela prijedlog za raspuštanje Školskog odbora zbog prethodno navedenih nepravilnosti. Protukandidatkinja se žalila i izgubila.

- Osjećamo se nemoćno i nezaštićeno, jer proizlazi da ravnatelji mogu sve, da je za utvrđene propuste gotovo uvijek odgovoran Školski odbor koji se onda raspusti, a ravnateljicu nitko ne dira te mirno može dalje po svom. Nas djelatnike nitko ništa ne pita – upozorava Buljević.

Tko je u pravu?

Nikić objašnjava da se posljednjeg dana nastave u prošloj školskoj godini, 10. lipnja 2016., u ravnateljičnom uredu organiziralo potpisivanje “pamfleta podrške ravnateljici”, kako bi joj se, kaže, iskazala lojalnost i podrška njezinu zadržavanju na položaju unatoč rezultatima tajnog glasovanja.

Ravnateljica Marić na to kaže da su to čiste laži i izmišljotine te da je to bila inicijativa samih profesora. Nikić pak tvrdi kako se u to vrijeme “traže i nalaze neradnici i šačica nepodobnih” te se nekima, točnije od njih osam (zaposlenih na određeno, nap.a.) - četvero, otkazuju ugovori o radu. Brojne su pritužbe zaposlenika na ravnateljicu tijekom godina, tvrde nezadovoljni zaposlenici, pristigle na adrese Prosvjetne inspekcije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Županije, sindikata i drugih nadležnih službi, a rezultirale su, ističu, samo hrpom papirologije, pri čemu se ništa bitno nije promijenilo. Do današnjeg dana, slažu se nezadovoljni zaposlenici, nitko se nije uistinu zauzeo za to da raščisti odnose u školi koja ima oko 400 učenika i nastavnika. Sustav je, prema njihovu mišljenju, zakazao. Ravnateljica Marić smatra da je upravo suprotno. Tko je u pravu valjalo bi utvrditi ponajprije u interesu učenika.

Jasenka PEJAKOVIĆ

PROF. KAROLINA BULJEVIĆ:

90 % prijava iz cijele RH odnosi se na našu školu

 

PROF. GORANKA GOLUBOVIĆ: - Ravnateljica na razne načine provodi kontrolu nad mojim radom, stvara sliku o meni kao o nesposobnoj osobi, iako sam u zvanju savjetnika, onemogućuje mi provedbu školskih natjecanja te je moje sate počela dodjeljivati drugim profesorima.

PROF. MONIKA VLADISAVLJEVIĆ: - U školi se događaju raspodjele predmeta koje narušavaju obrazovni proces i potpuno su nelogične. Predmeti se dodjeljuju profesorima koji su za njih nestručni ili im se daju predmeti koji su po godinama njihova iskustva za njih degradirajući. Također, ravnateljica mi ne dopušta da budem voditeljica ekskurzije kojoj sam suorganizator.

PROF. ŽELJKO AŠPERGER: - Meni i drugim kolegama ravnateljica ne dopušta da s učenicima sudjelujem u projektima, a sve je počelo kad je saznala da nisam glasao za nju i da nisam “njezin” čovjek. Maturalna putovanja ili jednodnevne izlete vode “njezini” ljudi, dok su drugi kolege “nepodobni”. U kabinet ravnateljice više ne idem sam, jer uvijek kaže nešto neprimjereno, što kasnije negira. Prijetila je da će zvati policiju samo zbog toga što sam došao tražiti dokument koji je bio potreban protukandidatkinji.

PROF. MIRAN BLAŽEK (bivši zaposlenik) - Doživio sam štetu vezano uz moje usavršavanje. Ravnateljica mi je na različite načine onemogućavala upis na drugu godinu poslijediplomskog studija u Ljubljani. Zbog toga sam bio suočen s izljevima ponižavanja i vrijeđanja kako ništa ne vrijedim i da odlučim želim li raditi u školi ili se glupirati. Konstantno me vrijeđala i ponižavala kao osobu i radnika, iako na mojoj nastavi u sedam godina rada u toj školi nije bila više od jednog puta.

PROF. MARICA VRKLJAN - Već nakon prvog glasovanja ravnateljica je najavila da će me proglasiti tehnološkim viškom, jer sam prihvatila biti članom komisije za provođenje glasovanja, što nije bio dio njezina scenarija. Njezin odnos i ponašanje utječe na našu psihu i fizičko zdravlje.

IVICA NIKIĆ (knjižničar i povjerenik NSZSŠ-a) - Osobnu sam nesnošljivost doživio na više razina: stopiranjem napredovanja u struci, iako postoje uvjeti propisani Pravilnikom, deložacijom i izmještanjem knjižnice i građe u neprimjeren prostor bez telefonskog priključka i svjetla u radnom okruženju, prenamjenom čitaonice uz namjerno rušenje standarda i Zakona o knjižnicama.

PROF. JASNA VURNEK (umirovljenica) - Radila sam u školi više od 39 godina i nisam očekivala da ću u mirovinu otići pod prijetnjama. A jesam!

PROF. KAROLINA BULJEVIĆ - Školu 8. prosinca 2016. službeno posjećuje pomoćnik ministra Karin te navodi da se 90 % pritužbi i prijava iz cijele RH odnosi na našu školu. Razgovarao je s prisutnim zaposlenicima, zaključio da je atmosfera u školi loša te rekao da je odluka na ministru Barišiću koji će odlučiti daje li suglasnost ili ne za ostanak gđe Marić kao ravnateljice škole. Nažalost, ministar Barišić nije uvažio sve prigovore i nije reagirao, ravnateljica Marić ostaje i u novom mandatu.

Ina Marić, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

NEKOLICINA NASTAVNIKA REŽE GRANU NA KOJOJ SJEDI


- Nekolicini nastavnika koji su pisali brojne anonimne pritužbe s neutemeljenim optužbama savjetujem da se protiv dosade bore radom, odnosno aktivnim uključivanjem u mnoge aktivnosti u kojima naša škola sudjeluje već godinama i na taj način je stekla veliki ugled u užoj i široj lokalnoj zajednici. Svojim postupcima štete ugledu škole i sada u vrijeme upisa učenika mogu ugroziti dosadašnjih godina izuzetno velik interes za upis u našu školu, što bi za posljedicu imalo smanjenje broja razrednih odjela, odnosno smanjenje satnice i povuklo za sobom nužnost proglašavanja tehnoloških viškova. Slikovito rečeno: režu granu na kojoj sjede. Želim vas upozoriti da među nastavnicima s kojima ste razgovarali ima i onih bivših kojima je prestao ugovor o radu, jer osim umjetničke kvalitete u koju ne ulazim, nastavnik mora posjedovati i druge kvalitete neophodne za rad s djecom. Utoliko pozdravljam rad Prosvjetne inspekcije koja je u nekoliko navrata obavila svoj posao te svaki put ustanovila da nema nepravilnosti u radu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Moram spomenuti kako je prosvjetna inspektorica, koja je, kao i uvijek na anonimnu prijavu, obavila uvid u postupak izbora i imenovanja ravnatelja u našoj školi, izjavila kako će joj dokumentacija postupka izbora i imenovanja ravnatelja u našoj školi služiti kao ogledni primjerak za uvide na drugim školama na tu temu. Tako je i Školski odbor koji mi je ponovno dao povjerenje i izabrao za ravnateljicu pravovaljan te se legitimno i sa zadovoljstvom mogu i želim posvetiti kvalitetnom obavljanju svog posla koji, prema provjerljivim pokazateljima, radim uspješno posljednjih deset godina.

Snježana Staščik, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije

INSPEKCIJSKI JE NADZOR OBAVLJALA PROSVJETNA INSPEKCIJA


- Istina je da smo u nekoliko navrata primali prigovore vezane uz Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. No, s obzirom na to da nismo nadležni za njihovo rješavanje, prosvjetna je inspekcija obavljala nekoliko puta inspekcijski nadzor u školi”, kaže Snježana Staščik, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije.
Upit u vezi sa zbivanjima u Školi primijenjene umjetnosti poslali smo i u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, no odgovor nije stigao ni nakon nekoliko dana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike