Svijet
NA DNU PRIORITETA U BERLINU

Članstvo Srbije u EU sve neizvjesnije
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

Vezani članci

VIJEĆE EUROPE:

Srbija mora priznati genocid u Srebrenici

Članstvo Srbije u Europskoj uniji na sve je duljem štapu i na dnu prioriteta u Berlinu, piše u nedjelju beogradski tisak. Njemačka, kao vodeća zemlja Unije, čvrsta je u stajalištu da proširenje, u svjetlu Brexita i drugih političkih izazova, treba na duže razdoblje gurnuti u stranu i fokusirati se na stabiliziranje i jačanje EU, navode Večernje novosti. Proširenje će biti usporeno dok se Europska unija ne stabilizira iako pregovori neće biti ni u jednom trenutku obustavljeni, ali se nazire scenarij prema kojem će se sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja odugovlačiti koliko god je moguće, prenosi beogradski dnevnik.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u tom je kontekstu izjavila za talijanski list Stampa kako je sigurna da nakon odlaska Velike Britanije Unija neće ostati na 27 članica, ali je put za Srbiju i druge zemlje Balkana i dalje dug, naporan i ne uvijek pravocrtan. Znatna zapreka europskim integracijama Srbije je i pitanje Kosova, jer su pregovori Beograda i Prištine trenutno u blokadi, a “normaliziranje odnosa” se ne nazire.

Nije izvjesno ni kada će i na koji način Srbija pristupiti najavljenoj promjeni Ustava, što je također nužan korak na europskom putu. Prema planu, trebalo je do kraja ove godine usvojiti izmjene koje se tiču pravosuđa, ali izgledi da će se taj rok poštovati sve su manji.

Ipak, EU će i dalje pomagati Srbiji oko usklađivanja propisa i ostalih obveza iz pregovaračke platforme s ciljem da, kada i ako se stvore politički uvjeti, bude spremna za ulazak u Uniju, piše taj list. H

Put za Srbiju i druge zemlje Balkana i dalje je dug, naporan i ne uvijek pravocrtan, rekla je Mogherini

Najčitanije iz rubrike