Regija
25. GODIŠNJICA

Odali počast poginulima - Miri,
Vladi, Josipu, Zdravku i Karlu
Objavljeno 21. svibnja, 2017.

ORAHOVICA

U organizaciji udruge HVIDR-a Orahovica i Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije, u Orahovici i Velikom Rastovcu obilježena je 25. godišnjica pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči. Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Josip Klobučar, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković mučki su ubijeni u zasjedi u Modriči, a u njihovu čast 20-ak trkača istrčalo je maraton Orahovica - Veliki Rastovac.

- Svibnja 1992. godine 2. orahovačka bojna u sastavu 132. brigade HV-a Našice bila je razmještena u zoni odgovornosti obrane grada Osijeka u selu Ivanovac. Osnovni borbeni zadatak bio je razmještaj postrojbe u mjestu Garevac kod Modriče, obuka postrojbi Hrvatskog vijeća obrane te uređenje dostignute crte obrane u gradu Modriči. Prema zapovijedi napadna borbena djelovanja bila su isključena. A-satnija počela je odrađivanje dobivene zadaće na ustroju i obuci postrojbi HVO-a. Tog, 20. svibnja 1992. godine zajedno s pripadnicima HVO-a i vodičem, A-satnija krenula je u Modriču na obilazak punktova dostignute crte obrane kako bi ju pravilno utvrdili. Poprečno su napredovali ulicu po ulicu. Sve je bilo mirno. Odjednom je zapucalo sa svih strana. Upali su u neprijateljsku zasjedu i u toj neravnopravnoj borbi smrtno su stradali Josip Klobučar, Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković, a teško ranjeni Zdenko Kovačević i Zdravko Milobara – ispričao je pripadnik 132. brigade HV-a Ivan Grgurić.

Obilježavanje 25. godišnjice pogibije počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u središtu Orahovice, gdje je bio i start memorijalnog maratona. Nakon obilaska grobnih mjesta petorice branitelja, na središnjem događaju obljetnice, ispred spomen-obilježja Josipu Klobučaru i Vladi Goliku održan je komemoracijski skup. Nazočnima se na kraju obratio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić.

- Poštovani roditelji i rodbino poginulih hrvatskih branitelja, vama je zasigurno najteže, ali trebamo istaknuti hrabrost, požrtvovnost i odlučnost hrvatskih ratnika, to se zaboravlja jer bez slavonskog čovjeka i ratnika cjelovite Hrvatske države ne bi bilo. Stoga, neka je vječna slava i hvala našim prijateljima koji su dali svoj život za našu domovinu – rekao je Križić.

Obilježavanje je nastavljeno u kapelici Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Velikom Rastovcu, gdje je vlč. Josip Marić služio misu za poginule branitelje, a potom su zahvalnice najzaslužnijima podijeljene u Domu kulture u Zdencima.V.Grgurić

U njihovu čast 20-ak trkača istrčalo je maraton Orahovica - Veliki Rastovac

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike