Regija
PRIVLAČNI INVESTITORIMA IZ BIH

U Babinoj Gredi i centar hidraulike?
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

BABINA GREDA

Tvrtka TMD Group iz Gradačca u BiH, koja radi za najveće svjetske brendove i svu proizvodnju izvozi, u srpnju počinje graditi tvornicu dijelova za automobilsku industriju u Babinoj Gredi. Tvornica, vrijedna osam milijuna eura, proradit će sljedeće godine i u prvoj fazi zapošljavati 70 ljudi. Primjer TMD-a slijedi još jedan gradačački investitor koji se također odlučio širiti posao i zainteresiran je otvoriti pogon u Babinoj Gredi. Prije svega jer se nalazi u Europskoj uniji i otvara mu nove poslovne mogućnosti. Babina Greda ima izvrstan geostrateški položaj i komunikacijsku povezanost, a što je također bitno - nalazi se blizu granice s BiH i samo je tridesetak kilometara udaljena od Gradačca.

- Riječ je o uspješnoj tvrtki koja se bavi hidraulikom, odnosno proizvodnjom, prodajom i servisiranjem hidrauličkih komponenti i sustava u cijelosti. Jedni su od rijetkih na ovom području i šire koji nude kompletan asortiman takvih usluga, a koriste ih i brojne tvrtke iz Hrvatske i Slovenije - pojašnjava Josip Krnić, koji je kao kandidat SDP-a za načelnika jučer tražio novu potporu svojih sumještana za vođenje Općine u još jednom četverogodišnjem mandatu. Razgovarao je s investitorom, ali se nije mogao postići konkretan dogovor zbog lokalnih izbora, pa će pojedinosti oko ulaganja i suradnje biti dogovorene nakon formiranja nove općinske vlasti.

- Žele u Babinoj Gredi otvoriti jedan manji pogon koji bi zapošljavao specijalizirani kadar koji je danas teško naći. Školovali bi se u Strojarskoj školi u Slavonskom Brodu jer taj posao zahtijeva veliku vještinu i upotrebu napredne tehnologije. A s obzirom na to da nije daleko od Babine Grede, praksu bi mogli obavljati i u Gradačcu, gdje su zaposleni stručni ljudi s iskustvom koji će im prenijeti svoja znanja. Općina bi stipendirala određen broj učenika koji će nakon završetka školovanja imati siguran posao i to bi nam svakako bilo u interesu - pojašnjava Krnić.

Sve to ide u prilog najavama vlasnika TMD Group, Adema Hanića iz Gradačca, koji je uvjeren da će Babina Greda zahvaljujući svome položaju i milijunskim ulaganjima postati vrlo velik i značajan metalni centar u Hrvatskoj.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Babina Greda ima izvrstan geostrateški položaj i komunikacijsku povezanost, a nalazi se blizu granice s BiH

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike