Zdravlje
VJEŽBAJTE JOGU S NAMA

Položaj ratnika III – Virabhadrasana iii
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

Položaj Ratnika III pripada kategoriji ravnotežnih položaja.

Ravnotežni položaji u jogi imaju važnu psihološku funkciju, jer balansiraju dva dijela živčanog sustava (simpatikus i parasimpatikus), i stoga imaju izrazit antistresan i umirujući učinak.

Položaj Ratnika III počinjemo u stajaćem položaju –Tadasani (slika 1). Oslanjamo se na lijevo stopalo i svu težinu prebacujemo na lijevu nogu. Kad steknemo osjećaj ravnoteže na lijevom stopalu, krećemo lagano ispružati trup prema naprijed istovremeno podižući desnu nogu u zrak. U ovom je položaju važno držati trup, podignutu nogu i ruke u jednoj ravnoj liniji, paralelno s podom (slika 2). Optimalno je ostati u ovom položaju od 30-60 sekundi, međutim, ako ste početnik, zadržavate ga u skladu sa svojim mogućnostima. Isti postupak ponavljamo na drugoj nozi, nakon čega se opustimo i osvijestimo utjecaj vježbe na tijelo.

Dobrobiti vježbe: jačaju se mišići nogu, ruku, leđa i mišići trbuha. Jača se zglob stajaće noge.

Terapeutsko djelovanje: razvija se osjećaj za ravnotežu i koncentraciju. Djeluje antistresno i ublažava anksioznost te stoga ima opuštajući i umirujući učinak na psihu.

Kontraindikacije: osobe s visokim krvnim tlakom, vrtoglavicom, povredom zgloba, koljena i kuka, kao i trudnice, vježbu izvode oprezno i u skladu s vlastitim mogućnostima.

Vježbe pokazuje Nikolina Vrban, licencirana instruktorica joge u dvorani Yoga Home, Centra osobne moći. Programi Yoga Home dvorane uključuju različite stilove joge: Medical, Hatha, Power, Vinyasa, ABC yogu i Yogu za kralježnicu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike