Zdravlje
RAK KOŽE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Planirajte početak izlaganja suncu
Objavljeno 22. svibnja, 2017.

Rak kože najčešći je tip raka u ljudi, a broj oboljelih znatno je porastao gotovo u cijelome svijetu. U Osječko-baranjskoj županiji unazad šest godina javlja se 500 novih slučajeva raka kože godišnje, a što čini 1/4 svih novih slučajeva raka. Najčešći su tzv. nemelanomski tipovi raka kože (bazeocelularni, planocelularni i skupina rijetkih tipova raka kože), čine 94 % svih slučajeva raka kože. Melanom kože kao jedan od najzloćudnijih oblika raka u ljudi čini 6 %.

Bazeocelularni karcinom kože

U našoj Županiji javlja se 380 (116/100.000) novih slučajeva godišnje, a što čini 76 % svih tumora kože i zadnjih godina u stalnome je porastu. Najčešće se javlja na području glave i vrata. Kod muškaraca nešto češće u području uha i trupa, a kod žena na nosu. Ujedno su to i područja koja su najizloženija kratkotrajnom i snažnom djelovanju sunčevih zraka kroz život.

U našoj županiji javlja se 80 (24/100.000) novih slučajeva godišnje, a što čini 16 % svih tumora kože i zadnjih godina u stalnom je porastu. Najčešće se javlja u području glave i vrata. U našoj županiji kod muškaraca pet puta češće javlja se u području uha i trupa, a kod žena tri puta češće na nosu i dva puta češće na nogama, područjima koja su najizloženija dugotrajnom i kontinuiranom djelovanju sunčevih zraka kroz život.

Maligni melanom

Najzloćudniji je tumor kože. U našoj županiji javlja se 30 (9/100.000) novih slučajeva godišnje, što čini 6 % svih tumora kože i zadnjih godina je u porastu. Trećina melanoma razvije se iz postojećih madeža, a 2/3 su novostvoreni melanomi. Povećan rizik za nastanak melanoma je u osoba s sindromom displastičnih (atipičnih) madeža, osoba s prirođenim (kongenitalnim) madežima i madežima smještenim na mjestima kronične iritacije (dlanovi, tabani, vlasište). Melanom se ponekad javlja u obitelji kod dva ili više bliskih srodnika (majka, otac, sestra, brat ili dijete), što predstavlja čimbenik rizika za razvoj melanoma.

Iako melanom može nastati bilo gdje na koži, u muškaraca češće nastaje na trupu, osobito leđima, a u žena na nogama, osobito na potkoljenicama. Razlog tomu vjerojatno je u stilu života, kulturi, načinu odijevanja i običajima. Također, trup i noge najčešće su izloženi kratkotrajnim, ali snažnim djelovanjima UV zraka, kada je veliki rizik za nastajanje sunčanih opeklina i kasnije malignog melanoma.

Sunčeve zrake uzrokuju oštećenja kože koja mogu dovesti do raka. Sunčeve zrake prolaze kroz oblake, vjetrobranska stakla, prozore i laganu odjeću.

Reflektiraju se od pijeska, vode, snijega, leda i pločnika. Sunce je izvor UV zračenja, a zbog globalnih klimatskih promjena postaje sve opasnije. To je najvažniji čimbenik rizika za bilo koji oblik raka kože.

Znanje je najbolja zaštita!

Planirajte početak izlaganja suncu!

Ne izlažite se suncu od 10 do 17 sati!

Izložene dijelove tijela zaštitite laganom pamučnom odjećom!

Nosite šešir i sunčane naočale!

Koristite zaštitne kreme (faktor zaštite 30 i više)!

Izbjegavajte umjetne izvore svjetlosti za sunčanje (solarije)!

Osobito štitite svoju djecu, jer koža pamti pretjerano izlaganje sunčevim zrakama!

Edukativni letak možete vidjeti i preuzeti na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije www.zzjzosijek.hr. Nikola Kraljik, dr. med. specijalist javnog zdravstva

500

novih slučajeva raka kože godišnje javlja se u Osječko-baranjskoj županiji unazad šest godina

ZNAKOVI UPOZORENJA

Pravilo ABCDE za procjenu zloćudne preobrazbe madeža:

A. Prethodno pravilna kožna promjena postala nepravilna oblika (asimetrija)

B. Na prethodno oštro ograničenom madežu pojavio se nepravilan i nazubljen rub

C. U prethodno jednobojnom madežu pojavile se dvije ili više boja

D. Promjer madeža se povećao

E. Došlo je do uzdignuća madeža u odnosu na okolnu kožu

Primijetite li jedanili više navedenih znakova,

javite se Vašem obiteljskom liječniku ili dermatologu radi pregleda i daljnjih postupaka

SAMOPREGLED KOŽE

Provjerite sami svoju kožu od glave do pete:

Pregledajte svoje lice, vrat, uši, i vlasište.

Možete koristiti češalj ili fen kako bi razmaknuli svoju kosu, tako da možete bolje vidjeti vlasište. U tome vam mogu pomoći ukućani ili prijatelji.

Pogledajte prednju i stražnju stranu vašeg tijela u ogledalu (možete koristiti i dodatno malo ogledalo). Zatim, podignite svoje ruke i pogledajte svoju lijevu i desnu stranu tijela.Pregledajte laktove. Pažljivo pregledajte nokte, dlanove, podlaktice i nadlaktice.

Pregledajte stražnju, prednju i bočne strane vaših nogu. Također pogledajte oko genitalija i stražnjicu.Sjedite i pažljivo pregledajte svoje noge, uključujući i vaša stopala, nokte i prostore između prstiju.

Ovo učinite barem jednom mjesečno!

Najčitanije iz rubrike