Sport
GRAND PRIX OSIJEK ŽITO CHALLENGE CUP

Seligman nakon pada do
srebra, brončani Baron
Objavljeno 20. svibnja, 2017.
Na preskoku za žene Tijana Tkalčec zauzela šesto, a Ema Kajić sedmo mjesto

Prvoga finalnog dana na devetom po redu Grand prix Osijek Žito Challenge cupu, koji se održava u dvorani Gradski vrt, Hrvatska je osvojila dvije medalje. U doista „ludom“ finalu na konju s hvataljkama Osječanin Robert Seligman uz bučnu potporu svojih sugrađana osvojio je srebrnu medalju (13.567), a na pobjedničko postolje s broncom oko vrata popeo se i Zagrepčanin Matija Baron (13.533). Zlato je osvojio 17-godišnji Irac Rhys Mcclenaghan velika nada svjetske gimnastike koji je dobio ocjenu 14.267. Irac je zapravo jedan od rijetkih finalista u Osijeku koji je odradio vježbu od početka do kraja, a da pri tome nije tijekom vježbe nanizao velike pogreške. Ostatak konkurencije, uključujući i našu dvojicu gimnastičara su kiksali. Osječanin je tako pao na elementu flop na jednoj hvataljci. Isti element koštao ga je i na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu zbog čega nije osvojio svjetsku medalju i plasirao se na Olimpijske igre. Ipak, ostatak Seligmanove vježbe bio je vrlo korektan, da nije bilo toga pada sigurno bi ostvario prvu pobjedu kod kuće. Nakon Seligmanovog pada i kiksova ostatka konkurencije otvorila se mogućnost Matiji Baronu za odličan rezultat. Zagrepčanin je odradio vježbu bez pada, ali je nanizao dosta pogrešaka. Ipak, na kraju su se i Osječanin i Zagrepčanin našli na postolju, nakon što je Sašo Bertoncelj, sjajni slovenski gimnastičar koji je uz Seligmana označen glavnim kandidatom za zlato na konju s hvataljkama uoči finala, također kiksao i pao. Bertoncelj je na kraju završio natjecanje na petom mjestu.
- Na kraju eto medalje. Htio sam pobijediti, išao sam na sve ili ništa i zato se isplatilo. Zahvalio bih se publici koja je napunila dvoranu Gradski vrt i podržala naš Osijek Žito Challenge cup, rekao je Seligman, a vrlo zadovoljan broncom bio je i Baron.
-  Zadovoljan sam s nastupom, pred super domaćom publikom uzeti broncu i to nakon dvije godine čekanja na finale. Stvarno, predobro.
Hrvatska je u subotu imala dvije predstavnice u finalu na preskoku. Tijana Tkalčec zauzela je šesto mjesto (13.534), dok je Ema Kajić bila sedma (13.284). Zlato na preskoku osvojija je Mađarica Boglarka Devai (14.300), ispred Mađarice Zsofie Kovacs (14.034) i Slovenke Tjase Kysselef (13.933).
- Izuzetno sam zadovoljna što sam se vratila, što skačem s ovako dobrim curama, s europskim prvakinjama, viceprvakinjama, finalisticama i to svježim finalistimaca s EP-a u Rumunjsokji... Predivan osjećaj i predivan način za povratak, rekla je Tijana Tkalčec koja se nakon dvije godine zbog problema s bubrezima vratila u vrhunsku gimnastiku.
Treće finale u Osijeku odradila je i Ema Kajić.
- Popravila sam oba skoka u odnosu na kvalifikacije, dobila sam dvije desetinke više nego u kvalifikacijama. Zato sam i zadovoljna, rekla je mlada Riječanka.
Održana su također finala na dvovisinskim ručama za žene te parteru i ručama za muškarce. Zlato na dvovisinskim ručama osvojila je Ruskinja Anastasiia Iliankova (14.200), Njezin sunarodnjak Kiril Prokopev bio je najbolji na parteru (14.767), dok je na ručama najbolji bio Kolumbijac Jossimar Calvo Moreno (14.767).
U nedjelju završava Grand prix Osijek Žito Challenge cup, finala su od 17 sati, a od hrvatskih predstavnika nastupa Tin Srbić na preči i Ana Đerek na parteru. K.Lacković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike