Mozaik
13. QUADRILLA U SLAVONIJI I BARANJI

Maturanti plesom obilježili
završetak srednje škole
Objavljeno 19. svibnja, 2017.
U petak svih 2722 maturanta iz Osijeka, Belog Manastira, Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Đakova, zaplesalo je ovaj francuski dvorski ples

Vezani članci

MATURANTI SLAVILI

Dobro raspoloženje preplavilo lijevu obalu

Galeriju fotografija iz Osijeka pogledajte OVDJE.

Galeriju fotografija iz gradova Slavonije i Baranje pogledajte OVDJE.

 

Osječko-baranjska županija i ove je godine organizirala program plesanja quadrille. U petak, točno u podne, svih 2722 maturanta iz Osijeka, Belog Manastira, Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Đakova, 13. godinu zaredom zaplesalo je ovaj francuski dvorski ples kojim su obilježili kraj srednjoškolskog obrazovanja. Nakon plesa u Županijskoj ulici, osječki su maturanti svojim tijelima formirali riječ “Matura”, koju je iz aviona i uz pomoć drona ovjekovječio osječki fotograf Domagoj Topić.

S balkona HNK ples su pomno pratili župan Vladimir Šišljagić, dožupan Dragan Vulin, dogradonačelnici Denis Ambruš i Vladimir Ham, dok je gradonačelnik Ivan Vrkić odlučio družiti se direktno s maturantima, pa je čitav događaj promatrao zajedno s gledateljima.

Župan Šišljagić nije skrivao zadovoljstvo što je projekt uspio i ove godine, maturantima je poslao poruku, ali se s nostalgijom prisjetio i svoje mature.

- Ovo je samo finale i sama završnica njihovog školovanja. Svi su raspoloženi, veseli, spremni za druženje i zabavu do kasno u noć. Vjerujem da će naši maturanti zajedno s mladima i u ostalim gradovima u svih sedam zemalja uspjeti oboriti Guinnessov rekord - rekao je, te se prisjetio svoje mature.

- Uhvati me malo sjeta, ali ona dobra sjeta i dobro raspoloženje. Tada nije bilo quadrille, ali smo se družili do prijepodnevnih sati sutrašnjeg dana - prisjeća se.

- Maturantima čestitam i želim im svu sreću. Nadam se da će jedni nastaviti školovanje u kojem će biti dobri i uspješni, a da će drugi na tržištu rada, ako se za to odluče, brzo naći posao - zaključio je župan Šišljagić.

Maturantima se obratio i na uspješnom završetku školovanja čestitao i dogradonačelnik Ambruš.

- Još jedna generacija maturanata izišla je iz škole. Neki od njih idu na tržište rada, a neki na daljnje školovanje. Radujemo se i veselimo zajedno s njima, ovo je jedan velik događaj u njihovim životima. Ples su usavršili i izvrsno ga otplesali, a kasnije ih očekuje kvalitetan nastavak programa - rekao je Ambruš te zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom događaju, a maturantima u budućem životu poželio sve najbolje.J. Pejaković

Quadrillom uljepšali našički trg

 

Kraj srednjoškolskog obrazovanja i ove su godine maturanti Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice i Srednje škole Josipa Kozarca Đurđenovac, tradicionalno obilježili maturantskim plesom quadrillom, ovaj put na prostoru glavnog parkirališta na Trgu dr. Franje Tuđmana.

S bijelim kišobranima, uz širok osmijeh na licu, točno u podne u središtu grada 320 maturanata zaplesalo je quadrillu. Tako su još jednom, zajedno s vršnjacima iz cijele Europe, pokušali srušiti svjetski rekord u zajedničkom plesanju toga francuskoga tradicionalnog plesa. Ples maturanata pratio je velik broj okupljenih Našičana, ali i roditelja i profesora. Mnogobrojna publika uživala je u ritmu quadrille.

Maturante i brojne građane prije plesa pozdravio je, između ostalih, i ravnatelj našičke srednje škole Željko Filjak. Poželio im je sreću u budućem životu punom izazova te poručio da uvijek budu na ponos roditelja, grada Našica, Osječko-baranjske županije i Hrvatske.

Nakon službenog plesa, našički i đurđenovački maturanti zaplesali su slavonsko kolo, čime su ujedno završili svoje predstavljanje. Šezdesetu generaciju maturanata za ples su pripremili profesori tjelesne i zdravstvene kulture našičke srednje škole na čelu s koordinatoricom Slađanom Mihalj.

Maturanti su, zadovoljni otplesanom quadrillom, snimili su i fotografiju iz zraka, a kasnije nastavili sa zabavom na našičkom trgu i druženjem u kafićima. Dan maturanata zaključila je grupa Adastra koncertom na ljetnoj pozornici pokraj dvorca Pejačević. S.F.

Zaplesala 92 baranjska maturanta

 

Još jedna generacija maturanata triju belomanastirskih srednjih škola (Gimnazije, Prve i Druge srednje škole), 13. zaredom, od najljepšeg životnog doba oprostila se francuskim kraljevskim plesom - quadrillom. Njih 92 uvježbavalo ju je približno dva mjeseca, a njihov su “ples zrelosti” na središnjem gradskom trgu pratili roditelji, prijatelji i brojni slučajni prolaznici. Dio njih nastavit će školovanje na nekom od fakulteta, a ostatak će se priključiti rijeci od približno 5000 nezaposlenih Baranjaca.

Neopterećeni budućnošću bili su samo naizgled, itekako su svjesni što ih čeka. Većina bi ih ostala u Hrvatskoj, u njoj završila visoke škole, zaposlila se i zasnovala obitelj. No na kraju svih rečenica našlo se ono neizbježno - ali… Da su belomanastirski maturanti poprilično kreativni, dokaz je i pobjeda na natječaju za najbolji slogan u Županiji, koju su osvojili učenici 4.e razreda belomanastirske Gimnazije - ”Ovdje se ni Filip Latinovicz ne bi vratio!” Njihovim kolegama iz 4.o razreda pripalo je i drugo mjesto, a odlučili su se za slogan “Ovaj cirkus nije mi bio ni u opisu života”. I.G.

Valpovština ispratila maturante

 

Dvorskim plesom quadrillom na Trgu kralja Tomislava u Valpovu Valpovština se još jednu godinu oprostila od svojih maturanata, za koje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja počinje novo, veliko životno poglavlje. Na jednom velikom i važnom koraku završetka srednje škole čestitala im je i ravnateljica Srednje škole Valpovo, Svjetlana Kalpić, poželjevši im puno hrabrosti, odvažnosti i sreće pri ostvarivanju zacrtanih životnih ciljeva – bilo to zapošljavanje ili nastavak obrazovanja.

Na valpovačkom trgu quadrilla je ove godine otplesana jubilarni 10. put, a u njoj je sudjelovalo ukupno 120 učenika – maturanata Srednje škole Valpovo iz četvogodišnjeg i trogodišnjeg usmjerenja. Za ples su ih tijekom posljednjih nekoliko mjeseci pripremali njihovi profesori tjelesnog odgoja Darko Bošnjak, Boris Šimić, Slavko Golik i Radmila Pjevac.

Ovogodišnji program ispraćaja maturanata započeo je u Srednjoj školi Valpovo, da bi se tijekom prijepodnevnih sati preselio na valpovački trg, gdje je okrunjen quadrillom nove generacije maturanata. L.Aničić

Plesnim korakom i mladi Đakovčani krenuli u novo životno razdoblje

 

I đakovački maturanti zaplesali su jučer točno u podne qudrillu, a ova generacija ući će u povijest kao prva koja je taj dvoranski plest otplesala na novouređenom Strossmayerovu trgu koji se ovaj put nije morao zatvarati za promet. Nakon što je sat na đakovačkoj katedrali izbio dvanaest sati, oko 500 maturanata triju đakovačkih srednjih škola, Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Strukovne škole Antuna Horvata i Ekonomske škole Braća Radić, spremno je zaplesalo uz već dobro poznate taktove.

Ovaj ples, koji simbolično označava korak u novi život, pratili su roditelji, rođaci, prijatelji maturanata i, dakako, njihovi profesori i ravnatelji škola. Prof. Mirko Ćurić, ravnatelj Strukovne škole, kaže kako su s plesanjem quadrille započeli prije više godina osječki maturanti, a potom su tu tradiciju prihvatili i brojni drugi gradovi među kojima je i Đakovo.

- Mislim da je to bilo 2006. godine i čini mi se da je ovo 11. godina kako se kod nas u Đakovu pleše quadrilla. Ona se pokazala kao dobra jer nudi maturantima zajednički program, zajedničko okupljanje, a isto tako mogućnost roditeljima, profesorima, prijateljima da ih zajednički isprate i da se zajednički oproste od srednjoškolskog školovanja. Na neki način ta atmosfera i mlade podsjeća da su završili jedan važan posao u životu i da je to prekretnica. Otkako je uvedena quadrilla, imam dojam da nam se maturanti, kasnije u maturijadi, bolje ponašaju, kao da im taj ples daje notu ozbiljnosti i nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti - kazao je prof. Ćurić.

Inače, đakovački maturanti imaju svoju specifičnost. Oni se, naime, posljednjih nekoliko dana prije završetka nastave 'maskiraju', odnosno svaki je razred drugačije odjeven, i to ne samo u majice s porukom. Pa smo tako ove godine vidjeli balerine, Indijance, Zvončice, faraone, izviđače, dvorske lude te brojne druge zanimljive maske. Nakon što su otplesali quadrillu, maturanti su se zaputili na prostor Hrvatskog sokola gdje je za njih priređen prigodan program. M. Muškić

Donji Miholjac ispratio novu generaciju maturanata

 

Donji Miholjac jučer se pridružio brojnim gradovima u Hrvatskoj koji su na posebno svečan način ispratili novu generaciju maturanata.

Posljednjih nekoliko godina i ovaj je grad prigrlio lijepu tradiciju plesanja dvorskog plesa quadrille u kojoj podjednako uživaju i učenici, i profesori, i roditelji, i djedovi, i bake, koji su suznih očiju i s neskrivenim ponosom promatrali svoju mladež. U plesu ispred prekrasnog donjomiholjačkog dvorca Milath, ove je godine sudjelovalo stotinjak učenika završnih razreda koje su za ovaj veliki dana pripremali profesori tjelesne i zdravstvene kulture Mijo Šerić i Dinko Puljić.

Već tradicionalno, nakon otplesane quadrille, učenici završnih razreda uputili su se zajedno sa svojim razrednicima na izletišta gdje su nastavili slavlje. L.A.

Quadrillu plesalo 237 vukovarskih maturanata

 

Uz quadrillu i prigodan glazbeni program, u organizaciji vukovarskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Vijeća za prevenciju, ispraćena je još jedna generacija maturanata. Plesalo je 237 maturanata, od kojih 108 djevojaka i 129 mladića.

Time se i Vukovar priključio europskom festivalu Quadrille Dance 2017., kojim će se pokušati postaviti novi Guinnessov rekord u sinkroniziranom plesu četvorki. Uz Vukovar, plesalo se u 58 gradova iz sedam zemalja. Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar, partner u provedbi projekta, osiguralo je doručak i vodu za maturante te dežurstvo volontera za pružanje prve pomoći, a za uvježbavanje maturanata bila je zadužena Agencija Koncert iz Osijeka.

Partneri u provedbi norijade 2017. bili su: Ekonomska škola Vukovar, Gimnazija Vukovar, Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar, Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar i Agencija Koncert iz Osijeka. M.K.

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike