Regija
VOKIĆ PISAO LIBANONSKOM PREDSJEDNIKU

Ne ubijajte ptice selice u Libanonu
Objavljeno 20. svibnja, 2017.

Umirovljeni domar osnovne škole u Brodskom Varošu Stjepan Vokić, koji se brine o Malenoj i Klepetanu, najpoznatijem paru roda u Hrvatskoj, pisao je predsjedniku Libanona Michelu Aounu, i pozvao ga da spriječi ubijanje ptica selica tijekom sezone migracije. U pismu Stjepan Vokić poziva predsjednika Aouna da spriječi ubijanje ptica selica koje tijekom sezone migracije sa sjevera na jug, i obratno, prelijeću preko Libanona.

Birdlife International, federacija 120 organizacija za zaštitu ptica, procjenjuje da lovci i krivolovci tijekom migracija u Libanonu ubiju oko 2,6 milijuna ptica selica. Stjepan Vokić, koji se već 25 godina brine o Malenoj, koju je pronašao s ranjenim krilom, podsjeća libanonskog predsjednika da ta roda 15 godina ima partnera Klepetana koji svake jeseni odlazi na dalek put u Afriku preko Libanona. U emotivnom pismu Vokić kaže kako posebno strahuje da se jednog dana Klepetan neće vratiti.

- Iako mu na putu prijete i žeđ i glad, najopasnija je ruta od 200 kilometara preko Vašeg Libanona. Ove godine u Libanonu je stradao i Klepetanov drug iz jata - rodan Tesla - napisao je Vokić libanonskom predsjedniku i podsjetio ga na vjerovanje Hrvata da rode donose djecu, a Klepetan radost za 1,5 milijuna građana Hrvatske koji putem videoprijenosa prate njegov povratak. Vijest da je libanonski predsjednik primio pismo i već poduzeo prve mjere, Vokiću su donijeli novinari.

- Doznao sam da je predsjednik Libanona primio moje pismo. Drago mi je da je čovjek ima volju osim svih svojih poslova da se pobrine i vidi što se radi, i na tome mu zahvaljujem - rekao je Vokić. Kako je dodao, Malenoj i Klepetanu te drugim rodama ništa ne treba, "samo mali kvadratni metar našeg planeta na kojemu mogu osnovati obitelj".

AOUNU PISALI I POLJACI

Novinari su Vokića zatekli na povratku iz ribolova kako bi nahranio Malenu i Klepetana. "Nažalost, ovaj ribolov nije bio uspješan, nisu grizle. Morat ću se vratiti ponovno", rekao je Stjepan, i dodao da je vijest o reakciji libanonskog predsjednika bila pravo iznenađenje za njega. Poziv libanonskom predsjedniku dio je šire međunarodne kampanje. Poljski ljubitelji ptica, uključeni u udrugu Grupa EkoLogiczna, tako su upozorili predsjednika Aouna na ubijanje roda koje podižu potomstvo u Poljskoj, tijekom nedavnog susreta u Bejrutu.

2,6

milijuna ptica ubiju tijekom migracije lovci i krivolovci u Libanonu

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike