Osijek
TRŽIŠTE NEKRETNINA

Mladi traže stanove,
kuće su ispod cijene
Objavljeno 20. svibnja, 2017.

Dolaskom toplijih dana u Osijeku je živnulo i tržište nekretnina. Učestao je razgled, pa i prodaja stanova i kuća oglašenih na prodaju. Ali, zanimljivo, realizirana prodaja uglavnom ne prelazi vrijednost od 70 tisuća eura. To je plafon, slaže se struka.

- Na tržištu se i dalje najviše nude i traže, posljednično tomu i prodaju, uglavnom jednosobni, dvosobni i dvoipolsobni stanovi. Isto tako vlada zanimanje za obiteljske kuće za rušenje ili adaptaciju, ali samo ako je tražena cijena maksimalno 60 tisuća kuna. Kad je riječ o odmah useljivim objektima, sve što je iznad 70 tisuća eura, uključujući i stanove velike kvadrature, jednostavno u ovom trenutku ne prolazi - ističe Marijan Matijević iz “Ljubek nekretnina”.

Odnosno, u rijetkim situacijama kada se netko i odluči kupiti kuću, to biva po povoljnoj (za kupca) cijeni. Primjerice, kuće u Retfali čije se cijene u “normalnim” vremenima kreću od 180 do 200 tisuća eura prodavatelji uspijevaju prodati tek za nešto više od 100 tisuća eura.

Razlog je ovome, kaže Krunoslav Šabić, agent posrednik u agenciji “Tasman nekretnine”, u velikoj ponudi nekretnina.

- Ali to je nešto što se u posljednje vrijeme evidentira na cijelom hrvatskom tržištu - naglašava Šabić.

Slično je i s vikendicama. Duško Grgur, agent posrednik iz Nekretnina “German”, svjedoči o tome kako se uređene vikendice, s okućnicom, često i s voćnjakom, trže za cijenu od pet do deset tisuće eura.

- U nekim drugim vremenima to su bili dvostruki iznosi - kaže Grgur.

Kada se govori o stanovima, i dalje vrijedi ustaljena praksa potražnje za malim stanovima koje uglavnom kupuju roditelji za djecu studente koji dolaze u Osijek na studij. Prosječna cijena po kojoj se trže je 800 eura po četvornom metru, a zanimljivo je da su jednako traženi stanovi na svim lokacijama.

- Primjerice, Jug 2 koji je prije bio manje tražen, više nije prometno izoliran, tako da i taj dio grada dobro figurira - kaže Grgur.

Osim spomenutih roditelja studenata, pretežiti su kupci mlade obitelji. Radije posežu za stanovima nego za kućama.

- Što je posve jasno jer kuća uglavnom traži daljnja ulaganja, koja zahtijevaju novac i daljnji angažman. S druge strane, mladi danas rade po cijeli dan i žele mir koji im pruža život u stanu. Jer se u kući i oko nje uvijek ima nešto raditi - kaže Matijević.

- A tu je i efekt legalizacije. Kuće moraju biti legalizirane, prodavatelji moraju imati sređene papire. Kako to nije uvijek tako, kupci ne žele čekati rješenje papirolologije - dodaje Grgur.

Jedan od razloga ovakve situacije je definitivno i u osječkoj realnosti - velik je dio mladih napustio grad, a njihovim su roditeljima (p)ostali preveliki kućni kvadrati...

Dario KUŠTRO
DOBRO SE PRODAJU ORANICE

Ipak ima nekretnina čija cijena i dalje dobro kotira. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu - oranicama. Cijena je hektara između 4500 i 6000 eura, ovisno o kvaliteti. Ponuda i potražnja su dobre, ali su, očito, kupci spremni dobro platiti.

ŽIVNULA I STANOGRADNJA

Primjetno je kako je u posljednjih godinu dana oživjela i stanogradnja. U trendu su tzv. urbane vile - miks je to između stana i kuće. Odnosno, uglavnom su to tri etaže - jedan kat je jedan stan. Model je, kažu nam naši sugovornici, jednostavan: investitor jedan stan daje vlasniku zemljišta, drugi je za poznatog kupca, a treći se stan nudi tržištu.

80:20

omjer je prodaje stanova i kuća

stanovi

PROSJEČNA JE CIJENA KVADRATA 800 EURA

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike