Regija
RADIONICA ZA OSNOVCE

Naučili tkati na malim
tkalačkim stanovima
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

SLATINA

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Zavičajni muzej Slatina organizirao je radionicu tkanja za učenike nižih razreda OŠ Josipa Kozarca. Za njih su pripremljeni mali tkalački stanovi na kojima su vidjeli osnovnu tehniku tkanja.

– Tkanje je vještina karakteristična za panonski dio Hrvatske, ali ona je danas pomalo zaboravljena, a mnogi tkalački stanovi danas više ne postoje, jer su rastavljeni, upropašteni ili spaljeni. Još ima žena koje znaju vještinu tkanja i bilo bi šteta da se ona potpuno zaboravi - rekla nam je ravnateljica muzeja Dragica Šuvak.

Muzej organiziranom radionicom podsjeća na nekada raširenu vještinu tkanja, jer u etnografskoj zbirci upravo je zbirka tekstila najbogatija i najvrednija.

– Imamo prekrasnih primjeraka i pretkivanoga tkanja, umetanoga tkanja različite debljine niti i različitog materijala, koje je prepoznatljivo upravo za ovaj podravsko-slavonski kraj. Ovom radionicom htjela bih skrenuti pozornost na kulturnu baštinu koja je gotovo zaboravljena, da djeci pokažemo te vještine i da ih podsjetimo kako su žene nekada same stvarale sav tekstil koji je bio potreban u kući. Vještine koje su nekad bile svakodnevne u domaćinstvu danas su gotovo potpuno zaboravljene, jer svi smo preplavljeni obiljem tvorničke robe niskih cijena i upitne kvalitete - rekla je Šuvak.

Na malim tkalačkim stanovima koji izgledaju kao igračke, učenici su izrađivali male komadiće tkanine i sve što su proizveli mogli su kao uspomenu ponijeti kući.

– Djeca su zainteresirana za ovakve radionice, malo im treba pokazati i oni to lako savladaju, a zanimljivo je da prvo pitaju gdje smo kupili te tkalačke stanove, jer bi ih voljeli imati kod kuće. To je, znači, igra u kojoj oni prstićima razvijaju vještinu i vidim da djeca to vole. Ovo je početak, mislim da će Muzej i dalje nastaviti s ovakvim radionicama i voljela bih da se to završi na jednom pravom tkalačkom stanu, da već to budu možda i djevojke iz srednje Industrijsko-obrtničke škole, koje bi na tkalačkom stanu doista mogle s pamukom otkati nešto što bi bilo vrijedan suvenir ovoga kraja, a znamo da su svugdje ručni radovi kao suveniri najskuplji - naglasila je Šuvak.P.Žarković

Zavičajni muzej Slatina organizirao je radionicu tkanja za učenike nižih razreda OŠ Josipa Kozarca

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA "PANON SUBOTICA 2018."

Tema kolonije - panonski pejzaži

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD VINKOVCI PRODAJE OŠASNU IMOVINU

Vinkovčanima uskoro zatvorena tržnica koja će raditi svaki dan

2

KLASTER PROIZVOĐAČA ORAŠASTIH PLODOVA

Sovarovim orasima iz Sotina slade se splitski turisti

3

PRIZNANJE ZA ISTRAŽIVAČKI RAD

Antunu Ivankoviću nagrada za doprinos u kulturi