Regija
15. STROSSMAYEROVI DANI

Izložba slika iz donacije De Piennesa donacija u Muzeju Đakovštine
Objavljeno 20. svibnja, 2017.

ĐAKOVO

U Muzeju Đakovštine jučer je u okviru obilježavanja 15. Strossmayerovih dana otvorena izložba donacija markiza De Piennes Strossmayerovoj galeriji starih majstora. Na otvorenju izložbe govorili su ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora, prof. Borivoj Popovčak, ujedno autor izložbe, predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana Ivica Mandić te prof. Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Đakova.

Podsjetivši na činjenicu da je biskup Strossmayer svojom darovnicom od 304 umjetnine ondašnjoj Jugoslavenskoj, danas Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti potaknuo mnoge hrvatske intelektualce, plemenitaše i građane da daruju svoje umjetnine i povećaju fundus njegove galerije, Borivoj Popovčak kazao je kako se među donacijama, svojom kvalitetom, brojem umjetnina, a napose po osebujnom životopisu samog donatora, ističe upravo ova, francuskog aristokrata, markiza De Piennesa.

- Jubilarna, 15. izložba u povodu Strossmayerovih dana prigoda je da se spomenemo te izuzetne ličnosti, francuskog diplomata Drugog Carstva, intimusa carske obitelji, caričina chambellana i viteza Legije časti, kojeg su turbulentna povijesna zbivanja odvela daleko od njegove rodne Francuske i koji je za svoju novu domovinu izabrao Hrvatsku i Vrbovec, u kojem je našao utočište i vječni mir - kazao je Popovčak.

Predsjednik Povjerenstva Ivica Mandić rekao je da su ovogodišnji Strossmayerovi dani vrlo bogati i kvalitetni svojim sadržajem.

- Makiz De Piennes svu svoju imovinu i svoje umjetnine poklonio je Strossmayerovoj galeriji starih majstora. Napravio bih ovdje paralelu s biskupom Strossmayerom, koji je 1875. godine darovao 40 tisuća zlatnih forinti za Galeriju starih majstora, rekavši tada da sva svoja umjetnička djela predaje hrvatskom narodu na korištenje, i umjetnosti i znanosti - kazao je Mandić.

Prof. Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Đakova, također se osvrnuo na bogati program 15. Strossmayerovih dana.

- Tradicionalno prije završnog dana otvorena je likovna izložba u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti. Svi znamo da je Strossmayer utemeljio galeriju s vrlo vrijednom zbirkom, ali nije bio jedini, nego su njegov primjer slijedili i mnogi drugi - kazao je prof. Ćurić.

Ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić kazao je kako je već tradicionalno izložba u Muzeju dio Strossmayerovih dana.

Otvorenju izložbe nazočila je i Ivana Sudić iz Konzervatorskog zavoda u Osijeku.

Maja MUŠKIĆ
Umjetnost potrebna koliko i znanost

Ivica Mandić je istaknuo kako je dobro dobiti potvrdu da jedan narod ne živi samo od znanosti, nego mu je potrebna i umjetnost.

- Takvim viđenjem Strossmayer je Hrvatsku i ovaj prostor postavio u Europu. Ovo je samo mali dio ostavštine, izložena su 22 eksponata. Oni su vrlo raznovrsni, markiz De Piennes je prema svojim sklonostima odabrao motive, slike, koje je poklonio - kazao je Mandić.

Što je zamislio, to je i ostvario

- Već je više puta istaknuto kako je biskup sve što je zamislio i ostvario. Nije to učinio da obilježi svoje vrijeme, nego je ostavio budućim naraštajima da njegova djela i nastave. Tu je upravo i najveća vrijednost njegovih pothvata, poglavito Strossmayerove galerije o kojoj je ovdje riječ - kazao je Borivoj Popovčak.

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike