Novosti
UPUTE ZA GLASANJE

Dobit ćete četiri listića,
birajte jedno ime i listu
Objavljeno 20. svibnja, 2017.
Na nedjeljnim lokalnim izborima natječe se 47.601 kandidat

U nedjelju, 21. svibnja, 3.719.182 građana RH s pravom glasa imat će priliku glasati na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, a 138.752 birača - pripadnika nacionalnih manjina, moći će glas dati i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Na nedjeljnim lokalnim izborima natječe se 47.601 kandidat, no na biračkim mjestima građani ne bi trebali imati većih problema pronaći svoga kandidata, jer će u ruke dobiti četiri vrste glasačkih listića: za izbor članova općinskog/gradskog vijeća, za izbor članova županijske skupštine, za izbor općinskog načelnika/gradonačelnika i glasački listić za izbor župana.

Identifikacija

U jedinicama u kojima se održavaju i izbori za zamjenika općinskog načelnika/gradonačelnika ili župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno izbori za zamjenika općinskog načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda, glasači (pripadnici nacionalnih manjina), dobit će dodatni glasački listić.

Da bi pristupili glasanju potrebno je identificirati se važećom osobnom iskaznicom, ili važećom putovnicom, nakon čega će član biračkog odbora provjeriti jeste li u biračkom popisu. Oni koji nisu na popisu (i u slučaju da im je istekla osobna iskaznica), mogu na dan izbora dobiti potvrdu o glasanju u nadležnom uredu Ministarstva uprave prema mjestu prebivališta.

Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasa. Za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika i župana glasački listić popunjava se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika/e te, prema članku 99. Zakona o lokalnim izborima, nema mogućnosti odvojenog glasanja za zamjenike kandidata.

Bolesni i nepokretni

- Član biračkog odbora zadužen za predaju glasačkih listića uručit će biraču odgovarajuće glasačke listiće koje je prethodno izvukao iz lepezasto postavljenih glasačkih listića okrenutih prema dolje da se ne vidi serijski broj listića i daje usmenu uputu biraču o načinu glasovanja i to, primjerice, kako slijedi: “Otiđite do paravana koji je trenutačno slobodan, ili do slobodnog mjesta određenog za glasanje. Prije glasanja pročitajte naputak o načinu glasanja na glasačkom listiću. Kemijskom olovkom na svakom glasačkom listiću zaokružite svoga kandidata/listu. Presavijte glasački listić i ubacite ga u onu glasačku kutiju na kojoj je istaknut taj glasački listić“, tumače izborna pravila u Državnom izbornom povjerenstvu.

Birač koji zbog tjelesne mane, ili zbog toga što je nepismen, ne može samostalno glasati, može doći na biračko mjesto s drugom osobom koja je pismena i koja će prema njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred naziva kandidacijske liste, odnosno ispred imena kandidata za koje birač glasa.

Birač koji zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto, može o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora, ili birački odbor na dan održavanja izbora. Predsjednik biračkog odbora tada određuje najmanje dva člana biračkog odbora koji mogu birača posjetiti i omogućiti mu glasanje.

Eduard SOUDIL
Glasat će se u 428 općina, 127 gradova i 21 županiji

U nedjelju se biraju općinska i gradska vijeća i županijske skupštine te načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici u ukupno 576 jedinica - 428 općina, 127 gradova i 21 županiji. Birači će izabrati 20 župana i 51 zamjenika župana. Zagreb, koji ima status grada županije, birat će gradonačelnika i dva njegova zamjenika. Izravno se bira još 127 gradonačelnika i 193 njihova zamjenika, te 428 općinskih načelnika s 440 zamjenika. Na izborima sudjeluje 126 političkih stranaka. Za župane je prijavljeno 96 kandidata, a za gradonačenike i općinske načelnike - 1716. Za zamjenike župana iz reda nacionalnih manjina 23 su kandidata, a za zamjenike gradonačelnika i gradonačelnika njih 129. Približno 36.000 kandidata želi mjesto u gradskim i općinskim vijećima, a 7500 u županijskim skupštinama.

42.414 nevažećih osobnih iskaznica

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo uprave u Hrvatskoj je 42.414 nevažećih osobnih iskaznica, a važećih je 3.718.157. Na glasovanje birač mora ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu kako bi predsjednik biračkog odbora, ili od njega ovlašteni član, utvrdio identitet i provjerio je li upisan u popis birača. Dakle, oni bez važećih dokumenata neće moći ostvariti svoje biračko pravo osim ako na dan izbora ne zatraže potvrdu koja će im omogućiti da glasaju u lokalnom uredu Ministarstva uprave.

Jeste li na popisu i gdje trebate glasati, možete provjeriti na internetskim stranicama Ministarstva uprave

Možda ste propustili...