Kultura
DVODNEVNI FESTIVAL "UMJETNOST I ŽENA" NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI

Upravo privatnost u radovima čini te radove umjetnošću
Objavljeno 20. svibnja, 2017.

Festival “Umjetnost i žena”, čiji je organizacijski nositelj Odsjek za primijenjenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, a selektorica festivala izv. prof. art. Božica Dea Matasić, počeo je u četvrtak u knjižnici Akademije predavanjem prof. dr. sc. Sanje Nikčević o ženskim likovima u dramskoj književnosti. Raspravljalo se o tom kako danas smatramo da je pobuna ženskih likova u dramskoj književnosti pozitivna nasuprot negativnoj osobini poslušnosti, ali se otvorilo pitanje zašto je tomu tako i je li pobuna doista uvijek dobra, a poslušnost loš izbor.

Program je nastavljen u svečanoj dvorani predavanjem gošće s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, izv. prof. mr. art. Tanje Dabo, naslovljenim “Privatni život, javna umjetnost”, u kojem je istaknuto kako upravo privatnost u radovima čini te radove umjetnošću, ali ne banaliziranjem autobiografskih podataka, te da je umjetniku zadaća omogućiti publici identifikaciju s umjetničkim radom. Također, profesorica Dabo naglašava pojam konstrukta – uzimajući stvari iz života stvaramo umjetnost. To stvaranje je uloga umjetnika u suvremenom društvu, ali nešto, prije svega, u čemu je potrebno imati potpunu slobodu stvaranja.

Program festivala nastavljen je u petak, i to kombinacijom predavanja i radionice “Plesni modernizam kao prostor ostvarene slobode i jedinstvenog identiteta žene / percepcija ženskog tijela i njegove izražajnosti u odnosu na odjeću i kostim” te izložbom “Susreti u nastajanju”, na kojoj su predstavljena likovna djela 20-ak studentica studija Likovna kultura Umjetničke akademije u Osijeku. N.Vek.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike