Kultura
NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA PREDSTAVLJEN OSJEČKI ZBORNIK BROJ 33

Od osam radova četiri napisali djelatnici MSO-a
Objavljeno 20. svibnja, 2017.

Dostići visoku znanstvenu razinu cilj je uredništva i izdavača Osječkog zbornika, kao i autora objavljenih tekstova, ne samo u broju 33, predstavljenom u Muzeju Slavonije na Međunarodni dan muzeja, nego i u svim budućim brojevima. Želja im je nadoknaditi zaostatke u ritmu izlaženja i ubrzati ga, pa sljedeći broj planiraju već za sljedeću godinu. Čak 75 godina dugu tradiciju izlaženja ima ova publikacija (od 1942. i prvog urednika Josipa Bösendorfera), na čijem je čelu danas Marina Vinaj. Tijekom godina povećavao se broj stranica, mijenjao se izgled i koncept, ali je zadržana interdisciplinarnost. Tekstovi su vezani uz Slavoniju i Baranju, ali su različita interesna područja.

Osam radova, od kojih su polovicu napisali djelatnici MSO-a, donosi 33. broj. Impozantni se brojevi kriju iza 75 godina izlaženja: više od 180 autora, više od 460 radova te više od 8000 stranica teksta. Uredništvo je danas međunarodno i čine ga i kolege iz Vojvodine, a svaki rad ima dvostruku recenziju - čulo se, između ostaloga, na promociji broja, koji su uz urednicu, dr. sc. Marinu Vinaj, knjižničarsku savjetnicu, predstavili i doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak (Umjetnička akademija) te dr. sc. Milan Vrbanus (Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje).

EUROPSKA NOĆ MUZEJA

U povodu obilježavanja Europske noći muzeja, u subotu, 20. svibnja, Muzej Slavonije bit će otvoren od 16 do 22 sata. Od 18 do 22 trajat će projekt “Živi Muzej”, nastao u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku, Odsjekom za povijest i Odsjekom za informacijske znanosti, te Umjetničkom akademijom u Osijeku. Kustosi su izdvojili predmete iz fundusa MSO-a koji skrivaju tajne, te tajne otkrit će nam studenti istraživanjem prošlosti. U 19 sati slijedi predstava “U potrazi za čudovištima” u izvedbi UAOS-a, koju je prema knjizi “Čudovišta u muzeju” Stanislava Marijanovića režirao Hrvoje Seršić.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike