Magazin
ŽELJANA ZOVKO

Potrebno je pronaći trajno rješenje na izvoru izbjegličke krize
Objavljeno 20. svibnja, 2017.
HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU, O PREMJEŠTANJU IZBJEGLICA:

Članice Europske unije moraju ispuniti svoju obvezu i preuzeti tražitelje azila iz Grčke i Italije, dajući prednost maloljetnicima bez pratnje, ponovno su poručili europski zastupnici u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

- Potrebno je pomoći državama primateljicama da ne budu prepuštene same sebi, budući da velik broj izbjeglica predstavlja potencijalnu socijalnu prijetnju te predstavlja izazov za sigurnost tih država - upozorila je Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Zovko je ove godine, u sklopu svog rada unutar Odbora za vanjske poslove i Odbora za razvoj, sudjelovala u misijama u Pakistanu i Libanonu tijekom kojih je posjetila izbjegličke kampove.

- Smatram kako je potrebno pronaći trajno rješenje na izvoru izbjegličke krize te pružiti dodatnu pomoć državama primateljicama koje trenutačno sprječavaju daljnje prelijevanje izbjegličkog vala prema granicama Europske unije. Pritom mislim na Libanon koji prima gotovo 1,6 milijuna izbjeglica iz Sirije, što čini gotovo polovinu njegove populacije te treba voditi računa da ne dođe do poremećaja u ionako osjetljivo multikonfesionalnoj strukturi. Nadalje, osobito treba voditi računa o omogućavanju pristupa školovanju ženske populacije kako bi stvorili temelje za zdravije i sigurnije društvo u ovim područjima - naglasila je zastupnica Zovko.

Eurozastupnica Marijana Petir također je naglasila:

- Mehanizam premještanja koji je u dvije godine rezultirao premještanjem samo 11 % od predviđenih 160 tisuća izbjeglica, nije se pokazao učinkovitim. Smatram kako bismo trebali intenzivnije i konkretnije raditi na rješavanju izbjegličke krize u njezinu ishodištu kako bismo čim prije osigurali da se ljudi mogu vratiti svojim domovima, jer na kraju krajeva, to nam je krajnji cilj.

O problemu je govorio i eurozastupnik Tonino Picula, rekavši:

- Na pitanju realizacije procesa premještanja testira se jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije, solidarnost. Kao odgovorna članica, Hrvatska je prihvatila odgovornost i obveze predviđene raspodjelom. Osim ove mjere, nadam se da će EU jačanjem zajedničke sigurne i obrambene politike aktivnije pridonositi rješenju problema na njegovom izvorištu - izjavio je Tonino Picula.(HINA/D.J.)

Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim