Sport
GRAND PRIX OSIJEK ŽITO CHALLENGE CUP

Robert Seligman u finale s prvog mjesta
Objavljeno 18. svibnja, 2017.
U subotnjim finalima Hrvatsku će osim osječkog gimnastičara Seligmana predstaviti i Matija Baron te Tijana Tkalčec i Ema Kajić

Vezani članci

ROBERT SELIGMAN NASTUPA U RODNOM GRADU

U Osijeku nisam samo natjecatelj već želim biti pravi domaćin

Četiri od četiri! Rezime je to nastupa prvoga kvalifikacijskog dana na gimnastičkom Grand prix Osijek Žito Challenge cupu. U subotnjim finalima tako ćemo vidjeti Roberta Seligmana i Matiju Barona na konju s hvataljkama te Tijanu Tkalčec i Emu Kajić na preskoku.

Finale ne može bez Osječanina

Najveća očekivanja, ali samim tim i najveći pritisak bili su na Osječaninu Robertu Seligmanu. Pred sugrađanima se nije želio blamirati. Želio se još jednom pokazati onom subotnjem mnogo većem auditoriju. Seligman je išao na sigurno. Odradio je vježbu s nižim startom od uobičajenoga. Zaradio je ocjenu 14.300, što je bilo dovoljno za prvo mjesto u kvalifikacijama. To je ocjena koja bi, primjerice, prošle godine vrijedila pola boda više.

- Bila je vježba dobra, ali s nizom sitnih pogrešaka, no najvažnije je da je ova stepenica odrađena. Nije bilo lagano. Bila je sparina i zato sam i rekao treneru: 'Ma doći će u subotu puna dvorana, ne može to proći bez jednoga Osječanina, idemo na sigurno.' Inače, protekla dva tjedna više sam uložio na promociju ovoga natjecanja negoli na trening. S druge strane tri puta prošli tjedan dođem na trening, dignem ruku i odradim vježbu od početka do kraja, ali poslije sam se raspadao. Zato će mi dobro doći dan rekuperacije prije finala.

Znači, u subotu bez kalkulacije?

- Tko zna. Moj je plan raditi veći start 5,9 ili 6,1, ali opet sve ovisi o Bertoncelju, koji će mi biti najveći konkurent i hoće li nastupiti prije mene.

Slovenac Sašo Bertoncelj ušao je u finale kao trećeplasirani (14.150). Ispred njega bio je još Irac Rhys Mcclenaghan (14.300). U finalu na konju s hvataljkama Hrvatska će imati dva predstavnika. Matija Baron opravdao je naknadni dolazak kada je uskočio umjesto Leonarda Kušana. U kvalifikacijama je zauzeo šesto mjesto.

- Uletio sam u posljednji tren na turnir umjesto Kušana koji se ozlijedio, ali uspio sam odraditi. Napravio sam dvije pogreškice, trudit ću se u finalu ih ne ponoviti - najavio je Baron nastup u finalu.

Veliki povratak

Na preskoku ćemo također imati dvije predstavnice u subotnjim finalima. Osijek je označio veliki povratak Tijane Tkalčec, koja je nakon petog mjesta u Kopru i kod kuće ostvarila plasman u finale. U kvalifikacijama je bila šesta (13.550). Njezina mlađa reprezentativna kolegica Ema Kajić zauzela je osmo mjesto (13.175) na istoj spravi, a najbolja na preskoku bila je Mađarica Boglarka Devai (14.125).

- Mislim kako je sada bilo čak i bolje negoli u Kopru. Bila je i veća ocjena i skokovi su bolje odrađeni, jedino još doskok u finalu mora biti bolji ako se želi nešto napraviti - rekla je Tijana, koja je zbog problema s bubrezima bila dvije godine izvan gimnastike. No, zov sprava bio je dovoljno jak.

- Osjećala sam se kao da nisam rekla posljednju riječ premda nisam ni dosada bila nezadovoljna. Bila sam u finalu Europskog prvenstva, osvajala svjetske kupove. Sada sam nekako staloženija prema svemu - rekla je Tijana.

Kao posljednja, osma, u finale je ušla i Ema Kajić. Prošle godine bila je “sretna gubitnica“ i kao najbolje plasirana Hrvatica za finale je dobila pozivnicu. Ovaj put ulazak među najbolje je bio čist.

- Malo je mogao biti bolji prvi skok, tu sam izgubila nekoliko desetinki. Sad sam u boljoj formi nego lani. Naime, prije dvije godine imala sam ozljedu, pa sam se teško vraćala.

Emi je inače tijekom vježbe u kutu stajao Miroslav Končarević, splitski trener koji radi s Anom Đerek.

- Studiram u Splitu kineziologiju. Još uvijek nastupam za moj riječki klub, ali treniram u Splitu zajedno s njim i ostalim curama. Imam u Splitu i bolju i veću konkurenciju i doista odlično surađujemo - rekla je Riječanka, koja je možda najavila veliki vikend riječkog sporta.

Krešimir LACKOVIĆ
MOŽNIKOV RAD ZA DOKTORAT

Marijo Možnik prošle je godine započeo pripremu za doktorsku disertaciju koju planira završiti sljedeće godine. Ove godine zajedno s prodekanom s Kineziološkog fakulteta Tomislavim Krističevićem pomaže na stvaranju jednog drugog doktorara. Lucija Milčić, naime, radi doktorat vezan uz biomehaniku na preskoku, pa s nekoliko posebnih kamera radi toga snimaju natjecanje.

Kvalifikacije

KONJ S HVATALJKAMA

1. ROBERT SELIGMAN (HRV) 14,300, 2. R. McClenaghan (Irs) 14,300, 3. S. Bertoncelj (Slo) 14,150, 4. Calvo Moreno (Kol) 14,050, 5. R. Cournoyer (Kan) 13,950, 6. MATIJA BARON (HRV) 13,950, 7. V. Poljašov (Rus) 13,700, 8. L. De Souza (Bra) 13,650

PRESKOK

1. Boglarka Devai (Mađ) 14,125, 2. T. Belak (Mađ) 14,000, 3. Z. Kovacs (Mađ) 13,950, 4. T. Kysselef (Slo) 13,675, 5. G. Janik (Polj) 13,675, 6. TIJANA TKALČEC (HRV) 13,550, 7. L. Ahaimova (Rus) 13,525, 8. EMA KAJIĆ (HRV) 13,175

bez pogreške

HRVATI SU SJAJNO ODRADILI KVALIFIKACIJE

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

OSMINA FINALA KUGAČKOG KUPA HRVATSKE

Ženski slavonski dvojac bez naklonosti kuglica

Najčitanije iz rubrike