Sport
FINAL FOUR KOŠARKAŠA U ISTANBULU

Tercet osvajača i domaćin u borbi za tron
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Nakon pet godina, turski megapolis ponovno je domaćin završnog turnira košarkaške Eurolige. Tada je Istanbul protiv svih prognoza osvojio grčki Olympiacos, koji je u sjajnom finalu protiv CSKA nadoknadio 19 poena zaostataka iz treće četvrtine da bi košem Georgiosa Printezsiza 0.7 sekundi prije kraja stigao do titule (62:61).

Grčki velikan ponovno je na mjestu sreće, a tu su i Moskovljani protiv kojih će ovaj put igrati u polufinalu, dok drugi par čine domaći Fenerbahče i Real Madrid.

Ove sezone Euroliga se igrala po novom ligaškom formatu u kojem je sudjelovalo 16 klubova. Tri prvoplasirana stigla su do završnice, Real kao prvi nositelj, ispred aktualnog prvaka CSKA i Olympiacosa, dok je turski klub završio na petom mjestu. Tako Fener jedini u četvrtfinalu nije imao prednost domaćeg parketa, ali ni to ga nije smetalo da u minimalne tri utakmice bude bolji od Panathinaikosa. Tri utakmice trebale su i Moskovljanima protiv Baskonije, Real je igrao četiri protiv Darussafake, dok je posljednji Final Four izborio Olympiacos, tek nakon pete utakmice kontra Anadolu Efesa.

Završni turnir danas u 17.30 sati otvaraju aktualni i sedmerostruki prvak Starog kontinenta i grčka momčad koja je triput bila na europskom tronu. Ove sezone ruski je stroj oba puta slavio u međusobnim ogledima za bodove, a posljednji sraz na FF imali su prije dvije godine u Madridu, kada su Grci ponovno preokretom stigli do pobjede. Prvaci, predvođeni Nandom de Coloom i Milošem Teodosićem blagi su favoriti, ali ne treba zanemariti činjenicu da su na završnim turnirima, na posljednja tri međusobna ogleda slavili Vassilis Spanoulis i društvo, stoga je jasno da u jednoj utakmici Olympiacos može dobili svakoga, pa i moćni CSKA.

Od 20.30 sati u dvorani Sinan Erdem vladat će prava ludnica. Fenerbahče lovi svoj drugi uzastopni finale, a s druge strane bit će prvi nositelj i klub koji je devet puta bio najbolja momčad Europe. No, na domaćoj strani je i najtrofejniji trener, Željko Obradović, koji želi osvojiti svoju devetu euroligašku titulu s petim različitim klubom. Uz kvalitetan kadar, velika pomoć bit će 16.000 navijača, ali Real zna igrati i pobjeđivati i u takvim uvjetima. Stoga, čekaju nas zanimljiva polufinala, naravno i nedjeljno finale u 20 sati, dok će poraženi u 17 igrati za utješna mjesta. N. Benčina

Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

Najčitanije iz rubrike