Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Jagoda - slatka vladarica svibnja
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Ovog Zelenog četvrtka već dobro nam znano lice na tržnici, Marica Završki iz Darde, na svojem je štandu ponudila ekojagode koje su ovih dana, kaže, tražena roba. Završki govori da njezine jagode pružaju sasvim drugačije okusno iskustvo od onih komercijalnih.

- To je zbog toga što naše ekojagode nisu tretirane nikakvim kemijskim sredstvima, uzgajamo ih na otvorenom, ne u plastenicima. Posebne su prema ukusu i aromi te su izuzetno slatke - priča Završki te objašnjava da se jagodama na svom OPG-u bave od 2003. godine.

- Iako nam je primarna djelatnost uzgoj kupine, želimo pokazati ljudima da se i jagode mogu uzgajati na prirodan način bez ikakvih kemijskih sredstava - kaže Završki, i zaključuje da će uskoro sezonu jagoda uspješno privesti kraju.

Objasnila nam je da svježe jagode ne samo da su jako ukusne, nego sadrže najviše vitamina i minerala prijeko potrebnih našem organizmu, jer pomažu tijelu da se riješi otrova. Bogate su vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, manganom... Jagode smanjuju razinu kolesterola u krvi, djeluju protuupalno i antibakterijski, jačaju imunološki sustav, a koriste se i za njegu zubi, tako što na prirodan način pospješuju njihovu bjelinu. Za osvježenje, posjetiteljima je Završki pripremila ukusni smoothie od jagoda, sirupa od bazge i chia sjemenki, ali i recepte u kojima mogu iskoristiti jagode. Tako posjetiteljima savjetuje da pripreme zanimljivu juhu od jagoda i krastavaca, jagode u čokoladi s kikirikijem, ili pak frape od jogurta i sladoleda. J. Pejaković

JAGODE I TREŠNJE NAJTRAŽENIJE

Jagode su trenutačno apsolutne vladarice klupa na tržnici. Mnogi prodavači nude ih po cijenama od 12 do 15 kuna za pola kilograma, ili za 20 do 25 kuna za kilogram. Drugo mjesto zauzimaju dugoočekivane trešnje koje se prodaju od 15 do 20 kuna za kilogram. Kupuju se i različite vrste jabuka, po cijeni od četiri do pet kuna za kilogram. Od povrća, najviše se, kažu prodavači, posljednjih dana kupuju rajčica, koju prodaju po cijeni od osam do 20 kuna, krastavci po cijeni od osam do 10 kuna, različite vrste tikvica po 10 kuna te paprika, od 10 do 20 kuna za kilogram.