Osijek
PROBLEMI BIVŠIH RADNIKA ODBJEGLOG MAĐARA

Sanja Jukić: Ostali smo bez
naknade za nezaposlene
i zdravstvenog osiguranja!
Objavljeno 19. svibnja, 2017.
Do te situacije došlo je jer su iz mirovinskog sustava odjavljeni retroaktivno

Vezani članci

INSTITUCIJE PRORADILE U SLUČAJU NAPUŠTENIH RADNIKA

Kaznena prijava Home Comfort Productu zbog neisplate plaća

RADNICI OBESPRAVLJENI, POSLODAVAC NESTAO:

“Poslodavac nas nije odjavio, niti nam je isplatio plaću!”

Osječani koji su do kraja listopada prošle godine radili u tvrtki Home Comfort Product d.o.o. dočekali su epilog svoje tužne priče, no ni on im ne ide na ruku. Konačno su odjavljeni iz mirovinskog sustava, ali, kažu, retroaktivno, pa su sada ostali bez zdravstvenog osiguranja i prava na naknadu za nezaposlene!

Podsjetimo, njihov je poslodavac, inače iz Mađarske, bez najave napustio tvrtku, radnike nije odjavio iz mirovinskoga i zdravstvenog sustava, niti im je vratio porezne kartice, što im je onemogućilo traženje novog posla, a time i osiguravanje egzistencije. S obzirom na to da im je Zavod za mirovinsko osiguranje osporavao priznavanje u cijelosti ostvarenog mirovinskog staža, postupak odjave iz sustava HZMO-a potrajao je do kraja travnja, a onda novi šok - pravomoćnim rješenjem priznaje im staž samo do 30. rujna 2016., što je ujedno datum s kojim ih se odjavljuje iz sustava mirovinskog, ali i zdravstvenog osiguranja!

- Nismo ni znali da više nemamo zdravstveno osiguranje. Kolegi je liječnik početkom svibnja samo ispostavio račun, dok su mene kada sam ponosno s rješenjem došla u Zavod za zapošljavanje, pitali gdje sam do sada i objasnili mi da to što sam do kraja travnja bila prijavljena kao zaposlena u tvrtki Home Comfort Product d.o.o., ne znači da mi je za to vrijeme išao staž. Tako sad nemam pravo ni na naknadu za nezaposlene, jer s 30. rujna imam samo sedam mjeseci radnog staža unutar dvije godine, a uvjet za naknadu je devet mjeseci. Prema istom ključu nitko od nas nije ostvario pravo na naknadu. Dakle, bili smo zaposleni, nismo mogli raditi nigdje dalje, ali nam se ne priznaje da smo bili zaposleni - priča ogorčena i zbunjena Sanja Jukić, koja je od studenoga prošle godine nezaposlena, jer ju ni jedan poslodavac nije htio zaposliti s obzirom na to da je sve to vrijeme bila u sustavu mirovinskog osiguranja prijavljena kao djelatnica Home Comfort Producta d.o.o. U istoj su situaciji i njeni kolege Anja Ermenić, Marijana Božić i Filip Mazur.

Kažu, nije im jasno zašto je čitava procedura oko njihove odjave trajala toliko dugo te kako je moguće nekoga iz sustava mirovinskog osiguranja odjaviti šest mjeseci unatrag.

- Otkako smo prestali raditi do kraja travnja nalazili smo se u mirovinskom sustavu. Nismo se mogli zaposliti, ali smo imali zdravstveno osiguranje. Svi smo u više navrata koristili razne zdravstvene usluge i nismo ih morali plaćati. Ujedno, nismo se mogli prijaviti na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposleni. Zdravstveno smo osiguranje izgubili tek krajem travnja, nije li to dovoljan dokaz da smo bili u sustavu i da sada imamo pravo na zdravstveno osiguranje te dovoljan staž za naknadu za nezaposlene - pita se pak Marijana Božić.

Ivana SOLAR
HZMO: Mogu pokrenuti upravni spor

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kažu kako su radnici Home Comfort Producta d.o.o. pravodobno dobili informacije o načinu rješavanja svoga statusa u skladu s važećim propisima. “Odredba 119. Zakona o mirovinskom osiguranju propisuje da osoba za koju obveznik doprinosa ne podnese prijavu odnosno odjavu osiguranja može zahtjevati da Zavod donese rješenje o priznanju odnosno, u konkretnom slučaju, o prestanku svojstva osiguranika. U tom smislu radnici su podnijeli zahtjeve u povodu kojih je Zavod rješenjima odlučio o prestanku svojstva osiguranika. Protiv prvostupanjskih rješenja podnesene su žalbe koje su također riješene u zakonskom roku te su na temelju spomenutih rješenja odjave osiguranja evidentirane u baze podataka Zavoda. Dakle, nije riječ o retroaktivnom odjavljivanju iz sustava, nego o evidentiranju odjave nakon okončanog upravnog postupka”, kažu iz HZMO-a o ovome slučaju, te ističu kako osiguranici koji su nezdovoljni odlukom drugostupanjskog tijela u povodu žalbe imaju mogućnost pokrenuti upravni spor.

Zakonska osnova

l Hrvatski zavod za zapošljavanje:

- Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Kao vrijeme provedeno na radu smatra se vrijeme obveznog osiguranja prema propisima o mirovinskom osiguranju ostvareno na temelju radnog odnosa u Republici Hrvatskoj.

l Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

- Nakon prestanka radnog odnosa (nebitno o razlogu prestanka radnog odnosa), potrebno se javiti u roku od 30 dana nadležnom regionalnom uredu, odnosno područnoj službi HZZO-a (u pravilu prema mjestu prebivališta, odnosno boravka osobe, iako je svaki regionalni ured odnosno područna služba HZZO-a obvezan zaprimiti i provesti prijavu).

nedostupan

POSLODAVCU NI TRAGA NI GLASA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike