Osijek
REGIONALNA KONFERENCIJA O FILANTROPIJI

Upoznavanje s primjerima dobre prakse iz Hrvatske, BiH i Srbije
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Regionalna konferencija “Povjerenje u lokalnu filantropiju”, u organizaciji Slagalice - Zaklade za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, održana je u četvrtak u hotelu Osijek. Na ovome skupu predstavljeni su i rezultati prvog istraživanja o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj kao podlozi za razvitak filantropije i održivosti lokalnih zajednica.

Kako nam je objašnjeno, regionalno u nazivu ove konferencije odnosi se isključivo na zemlje s prostora bivše Jugoslavije, tako da ovdje nije bilo mjesta za razmjenu iskustava s aktivistima iz drugih država u hrvatskom okruženju poput, primjerice, Mađarske, Austrije ili Italije. Među gostima na ovom skupu bili su predstavnici zaklada i udruga iz Osijeka, Zagreba, Belog Manastira, Vinkovaca, Tuzle, Beograda i Zaječara. Plenarna sjednica bila je posvećena temi filantropije i razvoja društva kroz doprinos trećeg sektora, a uvodničari su bili dr. sc. Danijel Baturina s Katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Biljana Dakić Đorđević iz zaklade Trag iz Beograda (nekadašnji Balkanski fond za lokalne inicijative) i Branka Kaselj iz Zaklade Slagalica iz Osijeka. Dvije panelske rasprave bavile su se filantropijom i zakladama lokalne zajednice te korporativnom filantropijom i društveno odgovornim poslovanjem. Njih su moderirale Branka Kaselj i Jelena Gordana Zloić. Sudionici ove konferencije mogli su se upoznati s primjerima dobre prakse iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije te novim oruđima i modelima za promicanje i poticanje filantropije. Najvažnija informacija koju je donijelo prvo hrvatskog istraživanje o filantropiji je činjenica da su naši ljudi unatoč i vlastitim oskudnim potencijalima spremni nesebično pomagati drugima te sudjelovati u filantropskim inicijativima. D. Celing

PROJEKT FINANCIRAO EU

Kako nam je objasnila Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica, posrijedi je jedan od prvih pet projekata koji je svojim novcem poduprla Europska unija, a namijenjeni su promicanju i poticanju filantropije. U projekt su uključene dvije partnerske udruge, Odraz - Održivi razvoj zajednice iz Zagreba i Projekt građanskih inicijativa iz Belog Manastira.

Možda ste propustili...

ZAVRŠIO MJESEC POSTA

Muslimani slave Ramazanski bajram

NOVI IZGLED DVORIŠTA DOMA NA DRINSKOJ

Građevinci i kipari uljepšali okoliš

RADNA JEDINICA PROMETNICE RADI NA NEKOLIKO LOKACIJA

Novi kolnici, staze, parkirališna mjesta...