Novosti
DOKUMENT USVOJEN NA VLADI

Nakon deset godina čekanja novi zakon o zaštiti životinja
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Nakon što je u Hrvatskoj, od siječnja 2017., konačno zabranjen uzgoj životinja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede je nakon višemjesečnog rada predložilo novi zakon o zaštiti životinja. “Najveća novost u odnosu prema postojećem zakonodavstvu zabrana je usmrćivanja napuštenih životinja te osnivanje 'no kill' skloništa u svakoj županiji. Prijedlogom zakona o zaštiti životinja povećava se razina dobrobiti životinja kada je riječ o njihovu posjedovanju i korištenju. Novim zakonom propisuje se zabrana neodgovarajućih postupanja: npr. bacanje petardi na životinje, držanje pasa stalno vezanima... Propisana je zaštita kućnih ljubimaca tijekom njihova uzgoja, držanja, prometa i prodaje te kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca – na području na kojem se utvrdi velik broj napuštenih pasa ministar poljoprivrede određuje način i financiranje kontrole razmnožavanja napuštenih pasa. Također, bit će obvezno evidentiranje vlasnika kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji s manje od tri rasplodne ženke iste vrste životinja, radi praćenja prometa i dobrobiti životinja. Na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a jedinice lokalne samouprave financiraju osnivanje i rad skloništa. Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja”, ističu u Ministarstvu.

- Ja sam za no kill skloništa jer usmrćivanje životinja ne rješava problem napuštenih životinja, a to je nehuman, neučinkovit i u konačnici preskup postupak. Životinje u skloništima treba mikročipirati, cijepiti, sterilizirati i udomiti. Iskustva udruga koje vode skloništa životinja, s kojima smo surađivali pripremajući ovaj zakon, pokazala su da se velika većina životinja iz skloništa udomi, ali ključno je educirati ljude i spriječiti napuštanje životinja - izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. E.S.

LOKALNE VLASTI MORAJU OSIGURATI 549.000 KUNA PO SKLONIŠTU ZA PSE

Inspekcijski nadzor zakona provodit će veterinarski odnosno poljoprivredni inspektori te komunalni redari. Uloga komunalnih redara osnažena je tako da provode kontrolu označavanja pasa (očitavanje mikročipa). Za provedbu zakona jedinice lokalnih samouprava moraju u svojim proračunima osigurati sredstva za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje na godišnjoj razini, po skloništu u visini od 549.000 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike