Novosti
GUVERNER HNB-A BORIS VUJČIĆ:

Agrokor neće ugroziti hrvatski bankarski sustav
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Vezani članci

ANTE RAMLJAK ISKLJUČUJE MOGUĆNOST STEČAJA:

Preustroj Agrokora trajat će do 15 mjeseci

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u četvrtak je izjavio da poteškoće u vezi s Agrokorom ne ugrožavaju bankarski sustav u Hrvatskoj, napomenuvši da bi u "najgorim scenarijima" neke od banaka trebale dodatnu dokapitalizaciju.

"Svi naši stres-testovi pokazuju da i u najlošijem predviđenom scenariju bankarski sustav ostaje vrlo stabilan, i dalje ni jedna od banaka nije ugrožena, no neke od banaka bi, u najgorim scenarijima, mogle trebati dodatnu dokapitalizaciju. Ali sustav definitivno ostaje vrlo stabilan", rekao je Vujčić novinarima na margini godišnje skupštine Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE), odgovorivši na upit kako bi bankarski sektor podnio eventualni stečaj Agrokora.

Podsjetio je da je HNB radio svoj "uobičajeni stres-test" te da je sada u njegovu simulaciju uključio i situaciju u Agrokoru uz "nekoliko pretpostavki koliko bi banke izgubile od svojih potraživanja prema Agrokoru."

Na upit može li kriza u vezi s Agrokorom utjecati na tečaj kune, guverner Vujčić odgovorio je kako "to ne bi vezao". "Mislim da možemo održati tečaj kune stabilnim i to ćemo činiti - to ne bi trebalo vezati uz probleme Agrokora", kazao je Vujčić.

Na upit što HNB namjerava poduzeti da se ne ponovi kriza kao s CHF kreditima, s obzirom na najave o povećanju kamata, Vujčić je odgovorio kako su to dvije različite stvari. "To su dvije različite stvari, iako se na prvi pogled mogu uspostaviti neke veze. Što se tiče kamata, nitko ne zna ni kada će rasti ni u kojem smjeru, kao što ne možete predvidjeti u kojem smjeru će se kretati tečajevi. Ono što smo rekli je da ćemo dati preporuku bankama da svojim klijentima ponude zaštitu od kamatnog rizika budući da je većina kamatnih stopa varijabilna", naveo je Vujčić.H

Bačić: Događaji oko Agrokora neće nam naštetiti na izborima

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako događaji oko Agrokora ne mogu naštetiti HDZ-ovim kandidatima na lokalnim izborima, nego upravo suprotno, te je istaknuo kako bi - da Vlada nije reagirala - 70 tvrtaka bilo u stečaju i u problemima više od 200 tisuća ljudi povezanih s tim koncernom. Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je kako Vlada nije mogla dopustiti da propadne toliko radnih mjesta. “Događanja oko Agrokora neće nam naštetiti, Andrej Plenković je ovdje pokazao vodstvo, donio jedinu odluku koju je mogao. To će biti značajan vjetar u leđa našim kandidatima. Imamo procjenu rasta od tri posto, minimalan deficit, a nezaposlenost je ispod 200 tisuća ljudi", rekao je Bačić.