Novosti
DEMOGRAFSKA MJERA VLADE

Rodiljne naknade od srpnja rastu od 660 do 1300 kuna
Objavljeno 18. svibnja, 2017.
Država će godišnje za ove potpore izdvajati oko 300 milijuna kuna

Vezani članci

VLADA OSNOVALA NOVO VIJEĆE:

Stvorit ćemo uvjete za demografsku obnovu

Vlada je u saborsku proceduru poslala Prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se rodiljne naknade za nezaposlene povećavaju na 2328 kuna (dosad 1663 kune), a za zaposlene na 3991 kunu (dosad 2660 kuna).

Riječ je o jednoj od mjera najavljenih na nedavno održanoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske.

Održiv plan

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić očekuje da će zakon stupiti na snagu vrlo brzo te da će se početi primjenjivati već u drugoj polovini 2017. godine, a ministar financija Zdravko Marić najavio je kako je ideja da te izmjene stupe na snagu sredinom godine, odnosno s 1. srpnja.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o doprinosu Vlade demografskoj revitalizaciji i proračunski održiv plan.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako su u državnom proračunu osigurana sredstva za mjere predviđene Izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Marić je kazao kako je izmjenama i dopunama zakona napravljeno ono što je najavljeno u ekonomskom programu i programu Vlade, vezano uz demografsku revitalizaciju.

“Ovo smatramo kao jednu od onih mjera koje pripadaju u kategoriju sustavnih”, rekao je Marić. Naveo je da je na godišnjoj razini riječ o iznosu nešto većem od 300 milijuna kuna, odnosno ove je godine za rast rodiljnih i roditeljskih potpora osigurano 156,6 milijuna kuna.

U idućoj godini plan je izdvojiti 313,2 milijuna kuna, a u 2019. godini 346,5 milijuna kuna.

Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci, s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna.

Povećava se i naknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja - 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima – i to s 1663 kune na 2328,20 kuna.

Naknada roditeljima koji imaju pravo na roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine djetetova života povećava se s 1663 kune na 2328,20 kuna.

Povećava se i novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i to s 2161 kune na 2328 kuna te za rad s polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, kao i druga prava povezanih skupina korisnika, i to s 1663 na 2328,20 kuna.

Dobrodošlo povećanje

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je u četvrtak, komentirajući Vladin prijedlog o povećanju rodiljnih naknada, kako je svako povećanje dobrodošlo, pa ne vidi razloga da tu mjeru ne podrži i oporba, koja ju je i sama predlagala tijekom predizborne kampanje. Opačić je ustvrdila kako su naknade za drugih šest mjeseci rodiljnog doista male, pogotovo za žene koje rade i uplaćuju doprinose, ali joj je žao što je Vlada odustala od uvođenja jedinstvenog novčanog centra, jer je to moglo otvoriti prostor za dodatno povećanje naknada.

“Žao mi je što je Vlada odustala od reforme koja bi mogla dovesti do dodatnog prostora za povećanje rodiljnih naknada, a to je jedinstveni novčani centar. Samo uvođenjem reda na dječjem doplatku moglo bi se uštedjeti 400 milijuna kuna. Ova mjera je teška 313 milijuna kuna, a mogli bi imati još jedno ovakvo povećanje kada bi se ostalo pri toj mjeri, nažalost od te se mjere odustalo”, rekla je Opačić.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Milanka Opačić

potpredsjednica SDP-a

Nema razloga da oporba ne podrži ovu mjeru

Milanka Opačić ustvrdila je kako se postavlja pitanje većine, odnosno hoće li se moći izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama izglasati u Saboru s obzirom na trenutnu situaciju. “Nema razloga da oporba ne podrži tu mjeru, to više što ju je i sama predlagala. I mi smo rekli da se za nešto više od 300 milijuna kuna može naći prostora u proračunu, to je bio dio našeg predizbornog programa, pa ne vidim razloga da glasamo protiv svojih mjera”, rekla je potpredsjednica SDP-a. Na pitanje je li bilo realno obećanje HDZ-a prije parlamentarnih izbora o 1000 eura za jedno dijete te delimitiranje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci, Opačić odgovara kako su iz oporbe upozoravali da to nije realno. “Znali smo da se 300 milijuna kuna može naći u proračunu, ali ovo drugo ne jer gospodarstvo još uvijek nije toliko stalo na svoje noge da toliko puni proračun kako bi se to moglo financirati”, tvrdi Opačić.

potpore

NAKNADA ZA NEZAPOSLENE BIT ĆE 2328, A ZA ZAPOSLENE 3991 KN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike