Regija
PROJEKT SJEĆANJA NA PJESNIKE

Preradovićeva kuća bit će multimedijski prostor
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Vezani članci

EU SREDSTVIMA BIT ĆE OBNOVLJENA RODNA KUĆA VELIKOG PJESNIKA

Najljepši poklon za 200. rođendan Petra Preradovića

GRABROVNICA - Početnom konferencijom EU projekta iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska, Općina Pitomača kao nositelj i mađarski grad Csurgo kao partner počeli su realizaciju projekta pod nazivom “Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području”. I sam naziv projekta govori da će europskim sredstvima biti rekonstruirani i obnovljeni objekti u znak sjećanja na pjesničke veličine Petra Preradovića i Mihalya Viteza Csokonaia. U Mađarskoj to će biti muzej u Csurgu, a u Hrvatskoj rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Taj trošni objekt iz 18. stoljeća bit će rekonstrukcijom pretvoren u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje.

Početna konferencija projekta održana je upravo u Preradovićevoj rodnoj kući, gdje su se uz domaćina, načelnika općine Pitomača Željka Grgačića, okupili saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, ravnateljica razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, gradonačelnik Csurga Janos Fustos i drugi. Projekt su pripremili stručnjaci županijske razvojne agencije VIDRA, a njegova ukupna vrijednost, zajedno s mađarskim partnerom, iznosi 11.226.725,55 kuna.

Autori projekta, čelništvo Općine Pitomača i mještani Grabrovnice, uvjereni su da će realizacija projekta za tu podravsku sredinu značiti još jedan kvalitetan turistički sadržaj, koji će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i dodatni razvoj turizma. Očekuje se da će obnova rodne kuće Petra Preradovića biti završena do 19. ožujka 2018. godine, kada će biti svečano obilježeno 200 godina od pjesnikova rođenja. Petar Žarković

Možda ste propustili...

VUKOVARSKI SDP NAJAVIO PETICIJU

Osnovne škole dati u nadležnost Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ON JE “KRALJ PUHARA”

Našao desetak puhara teških po nekoliko kg

2

BOŠKOVIĆEVA PUNA NEUGODNIH IZNENAĐENJA

U jamu koja se otvorila
na cesti upalo vozilo

3

SVEČANO ZATVORENE 52. VINKOVAČKE JESENI

Bosančić: I ove su godine Jeseni zablistale u punom sjaju