Regija
PROJEKT BABOGREDSKE OPĆINSKE NARODNE KNJIŽNICE

Kućice-knjižnice svima besplatno nude knjige
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

BABINA GREDA - U povodu obilježavanja 10. obljetnice osnutka, Općinska narodna knjižnica u Babinoj Gredi, u suradnji s Općinom, pokrenula je zanimljiv projekt. Ispred svake čitaonice u Babinoj Gredi do kraja svibnja postavit će originalne kućice-knjižnice te će mještanima knjige biti nadohvat ruke. Svaka dva tjedna dobivat će nove naslove. U Knjižnici ponosno ističu kako su čitaonice posebnost Babine Grede, stoga je cilj vratiti im njihovu prvotnu namjenu - educiranje o važnosti knjige i čitanja. Kućice-knjižnice je izradila tvrtka Živić d.o.o. iz Cerne, a raznim motivima oslikavaju je nastavnik likovne kulture Dubravko Sertić s učenicima 6.b razreda i likovnjaci.

- Knjige u kućici-knjižnici većinom su otpisane knjige iz knjižnice i darovane knjige, koje su dostupne svim mještanima Babine Grede. Svaki mještanin imat će otvoren pristup izloženoj građi u ovoj kućici, bez obzira na to je li član knjižnice ili ne. Knjiga se može uzeti, vratiti, zadržati ili zamijeniti nekom drugom knjigom. Računamo, naravno, na dobrotu naših mještana, jer ova kućica je njihova i njezinim eventualnim uništavanjem uništit će zapravo svoju imovinu! Nadamo se da će projekt funkcionirati i da će služiti našim mještanima koji nisu u prilici učlaniti se u knjižnicu - kaže ravnateljica Ivana Jurić.

Prvo otvorenje kućice-knjižnice bilo je na Kladavcu, naselju sedam kilometara udaljenom od općinskog središta. Ondje je 2001. godine osnovano Čitalačko društvo Kladavac. Najstariji stanovnik, 85-godišnji Anto Markanović-Amidža, obećao je pročitati bar jednu od ponuđenih knjiga.

Prva čitaonica u Babinoj Gredi osnovana je davne 1907. godine, a riječ je o Hrvatskoj čitaonici u Čevatovu, dok je najmlađa sagrađena prije nekoliko godina u Savskoj ulici.

Sve su čitaonice, prema kojima je Babina Greda jedinstven primjer u Hrvatskoj, u vlasništvu Općine i Krnić smatra da upravo tu posebnost Babogredci moraju isticati, znati iskoristiti i staviti u funkciju građana, da se ne zaboravi tradicijski način života. Namjeravaju izraditi sveobuhvatni projekt nematerijalne kulturne baštine Babine Grede za EU fondove u koji će biti uključeno svih sedam čitaonica, jer to je, ističe, bogatstvo jedne sredine i jednog naroda. M. Lešić Omerović

Čitaonice - stoljetna tradicija

Općinski načelnik Josip Krnić ističe da su čitaonice primjer čuvanja specifične stoljetne tradicije Babine Grede. Još u prvoj polovini 20. stoljeća one su bile središta društvenog i kulturnog života u tome selu, mjesta gdje su se ljudi okupljali, družili i razmjenjivali informacije. I upravo su čitaonice početkom prošlog stoljeća iskorijenile nepismenost u Babinoj Gredi. Raspoređene su po ulicama i među mještanima su, napominje Krnić, razvile pozitivno rivalstvo. Međusobno su se natjecali tko će što bolje naučiti tradiciju, kulturu, ondje su se uvježbavala narodna kola, plesovi, svaka je imala svoje jahače koji su za pokladnog jahanja kretale ispred čitaonice.

U njima se i danas održavaju različiti sastanci, skupovi, tečajevi, savjetovanja stručnjaka kako poboljšati proizvodnju i unaprijediti život.

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike