Regija
NASTAVLJENA SURADNJA S MAĐARIMA

Projekt “Vinske priče II”
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

ORAHOVICA - U višenamjenskoj dvorani u Orahovici održana je početna konferencija projekta “Mađarsko-hrvatske vinske priče II” koji realiziraju Grad Orahovica kao nositelj te partneri grad Villany i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Ovaj EU projekt financiran je iz Programa INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020., a njegova ukupna vrijednost je 926.096,50 eura, od čega je udio EU-a 85 posto, a preostalih 15 posto podnose nositelji partneri.

Partneri i prijatelji

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Josip Nemec zahvalivši partnerima iz Villanya s kojima je Grad Orahovica, kako je naglasio, danas ne samo partner nego i veliki prijatelj.

- Moram i danas reći da je Grad Orahovica među deset gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU-a i ponosni smo na tu činjenicu i zasigurno smo više nego dobar partner našim prijateljima iz Mađarske. Oba grada imala su i druge ponude hrvatskih, odnosno mađarskih gradova, ali ostali smo vjerni jedni drugima što se pokazalo više nego dobro, pa tako mogu reći da ćemo nakon ova dva projekta zasigurno u budućnosti pripremati zajedno još mnoge druge projekte. Ono što je najvažnije je da odradimo ovaj projekt prema zajedničkim zamislima, povučemo željena sredstva u interesu građana oba grada, odnosno razvoja gospodarstva, turizma i drugih grana Orahovice i Villanya – rekao je između ostalog gradonačelnik Nemec. Gradonačelnik Villanya Gyula Takats pohvalio je razvoj grada Orahovice i dosadašnju međusobnu suradnju.

- Moram čestitati Gradu Orahovici na ovom sjajnom plasmanu u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU-a, no ja više vjerujem svojima očima, što znači da ja već godinama dolazim u Orahovicu i uvijek vidim nešto novo, ljepše, vidim snažan pomak i razvoj ovog prelijepog grada. Ovaj projekt je jedna priča u kojoj moramo puno toga ponuditi i drugim dionicima kao što su mladi vinari, OPG-ovi, svi oni koji rade u turizmu i stoga me veseli činjenica što se kao partner uključila i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije koja nam može puno pomoći upravo u toj promociji turizma. Presretni smo sa suradnjom s Gradom Orahovicom i zasigurno ćemo i u budućnosti nastaviti zajedničke projekte na obostrano zadovoljstvo – rekao je Takats.

15 aktivnosti

U ime Virovitičko-podravske županije obratila se ravnateljica Razvojne agencije VIDRA u kojoj je projekt i pisan, Emina Kovač.

- Moram pohvaliti Grad Orahovicu jer dolazeći ovamo sve su više vidljive table realiziranih projekata iz europskih fondova, i to je pokazatelj koliko je zapravo ovaj grad povukao europskih sredstva, a evo i naša županija je druga u Hrvatskoj u tom segmentu. Ovo je već peta suradnja Hrvatske i Mađarske ovdje u Orahovici i nadam se samo da će ta suradnja trajati još dugo jer je donijela jako puno iznimno korisnih događanja i investicija u oba grada. Virovitičko-podravska županija, TZ VPŽ-a i naravno Razvojna agencija VIDRA i dalje će davati punu podršku ovakvim projektima i dati sve od sebe da bi oni bili što bolji i uspješniji – rekla je Kovač.

Projekt su predstavili voditeljica projekta i zamjenica pročelnika JUO-a Grada Orahovice Irela Strabić i u ime Villanya Imre Danis.

- Projekt se ukupno sastoji od 15 aktivnosti u oba grada, a to su rekonstrukcije, festivali, radionice, studijska putovanja i puno drugih događanja. U općem cilju projekta izdvojila bih da promicanjem inovativnog turističkog proizvoda u pograničnoj regiji, na tradicijskim vrijednostima eno-etno-gastrokulture u dvije županije, želim unaprijediti turističku ponudu s obje strane granice, što će pridonijeti i pokretanju gospodarskih aktivnosti i povećanju prihoda u turizmu – zaključila je Strabić.

Vladimir GRGURIĆ

Ukupna vrijednost je 926.096,50 eura, od čega je udio EU-a 85 posto, a preostalih 15 posto podnose nositelji partneri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana