Regija
ZBORNIK RADOVA O VLČ. BÜRGERU

Šuvak: Vraćanje duga svećeniku i mučeniku
Objavljeno 19. svibnja, 2017.
Župnik Julije Bürger, među ostalim, opremio je crkvu sv. Josipa u Slatini i spasio vrijednosti iz voćinske crkve

SLATINA - Župa sv. Josipa i Matica hrvatska Ogranak Slatina organizirale su u prepunoj velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog skupa “Svećenik Julije Bürger (1885. - 1944.) i njegovo vrijeme”, održanog u Slatini studenoga prošle godine. Renomirani povjesničari, crkveni uglednici, predstavnici lokalne vlasti i velik odaziv građana pretvorili su predstavljanje u prvorazredni kulturni događaj. O znanstvenom skupu i nastanku zbornika govorili su župnik, vlč. Dragan Hrgić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga, član uredništva Oliver Jukić, županica Sanja Bošnjak i gradonačelnik Ivan Roštaš.

Jenkove orgulje

Zbornik kao izniman izdavački pothvat predstavili su recenzenti Jure Krišto i Jasminka Najcer Sabljak. Dr. Jure Krišto, sveučilišni profesor i znanstveni savjetnik, dao je pregled objavljenih priloga, a istaknuo je tekst Milana Pušeca i opširnije govorio o djelovanju katoličke učiteljice Marice Stanković i organizacijama hrvatskoga katoličkog pokreta u Slatini. Ocijenio je da se obilježavanjem obljetnica i posebnih prigoda znanstvenim obrađivanjem podiže spomenik osobama i mjestu u kojem su djelovale.

Povjesničarka umjetnosti, dr. Jasminka Najcer Sabljak, docentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, posebno je istaknula dva priloga o bogatoj Bürgerovoj ostavštini. To je tekst glazbenog pedagoga, pijanista, orguljaša i znanstvenika Emina Armana o Jenkovim orguljama u Slatini, koje su u trenutku gradnje bile najsuvremeniji instrument liturgijskog tipa u Slavoniji, i tekst ravnateljice i kustosice Zavičajnog muzeja u Našicama Silvije Lučevnjak o misnom ruhu i liturgijskim predmetima iz riznice slatinske crkve sv. Josipa. Recenzentica je iz teksta autorice istaknula citat požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji je rekao da ti predmeti nisu tek muzejski izlošci i ne mogu se svesti samo na povijesno-umjetničko značenje nego su i dragocjeni i živi svjedoci trajanja Crkve u određenoj zajednici i na određenom prostoru.

Apostolski blagoslov

Urednica zbornika, prof. Dragica Šuvak, ravnateljica Zavičajnog muzeja u Slatini, izrekla je zahvalu pojedinačno svima koji su pridonijeli nastanku zbornika te izrazila želju da predstavljena knjiga bude “simbolično vraćanje duga svećeniku i mučeniku Juliju Bürgeru i kroz njega svima koji su osjetili strahote života u totalitarnom komunističkom sistemu, pojedincima koji su se nakon rata našli na strani gubitnika te su potom morali zatomiti svoju vjeru, naciju, sjećanja na ljude i događaje, pa i one najljudskije osjećaje tuge i razočaranja, i koji nisu smjeli javno žalovati ni zapaliti svijeću na grobu, jer postojale su teme o kojima se javno nije govorilo”.

U znak priznanja i zahvalnosti za sve što je za grad i Župu sv. Josipa učinila Dragica Šuvak župnik Hrgić zatražio je za nju apostolski blagoslov pape Franje. Poklon s biskupijskog hodočašća u Vatikan profesorici Šuvak uručio je dekan Slatinskog dekanata, vlč. Mladen Štivin.

Zorica Varga, predsjednica Matice hrvatske Ogranak Slatina, naglasila je da je zbornik “knjiga svjedočanstvo jednoga vremena, i to onoga koje je, nažalost, podulje trajalo, sijalo smrt na ovim našim prostorima i zatiralo sve što je hrvatsko. I u takvim burnim vremenima župnik Julije Bürger ostao je vjeran svome narodu i svojoj Crkvi”.

Program predstavljanja zbornika o svećeniku Bürgeru i njegovu vremenu svojim nastupima obogatili su crkveni zbor slatinske Župe sv. Josipa, Kulturno-umjetničko društvo Dika Slatina i Kulturno-umjetnička udruga Voćin te Dominik Grgić (saksofon) i Sara Mojzeš (klavir).

Petar ŽARKOVIĆ
Župnik Hrgić: U Hrvatskoj istina još uvijek stradava

- Danas činimo posebno plemenito djelo jer otimamo od zaborava i poniženja jednog svećenika kojemu je partizansko-komunistička ideologija oduzela dostojanstvo kad ga je nedužna osudila na smrt i pogubila zajedno s mnogim drugim Slatinčanima na slatinskodrenovačkom stratištu… Na lanjskom znanstvenom skupu u Slatini objektivnim se putem tragalo za istinom o događajima i osobama koje su u njima sudjelovale. To je nadasve potrebno danas u Hrvatskoj, gdje istina još uvijek stradava, a nasilno ubijene namjerno se ostavlja zaboravu - kazao je vlč. Dragan Hrgić.

Možda ste propustili...

LIKOVNO NATJECANJE U NAŠICAMA

Nagrađeno je čak 19 učenika

BARANJA ŠIRI TURISTIČKE SADRŽAJE

Knežev dol - novo izletište i kušaonica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana