Kultura
INICIJATIVA POVJERENSTVA 15. STROSSMAYEROVIH DANA

Lik Strossmayera na novčanici eura!?
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

ĐAKOVO - U maloj vijećnici Grada Đakova u okviru obilježavanja 15. Strossmayerovih dana predstavljena je monografija “Blago katedrale Đakovo” autora dr. Dragana Damjanovića. O monografiji su uz autora govorili prof. Mirko Ćurić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana Ivica Mandić, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki, mons.dr. Đuro Hranić, te gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

- U povodu Dana grada Đakova ponovno imamo bogatu literaturu o đakovačkoj katedrali kao najznačajnijoj našoj građevini. Autor je doktorirao na đakovačkoj katedrali i možda je i najbolji poznavatelj ove crkve. Knjiga je bogato ilustrirana i pravi je prilog svima koje zanima ova prekrasna građevina - rekao je Ćurić.

Ivica Mandić nije krio ponos zbog monografije tiskane prigodom 150. obljetnice početka gradnje katedrale. Od tog vremena do danas bila je jedina i prava monografija 1905. i ovu od 2017.

- Zašto smo išli u izdavanje ove monografije? Ima više razloga. Knjige su najveće kulturno dobro svakog naroda, a ovo je najreprezentativniji sakralni objekt 19. st. u RH, potom želimo naglasiti da ova katedrala ima već puno godina i krajnje je vrijeme da se pristupi ozbiljnoj obnovi tog objekta, želimo se i biskupu Strossmayeru za sve ono što je napravio za hrvatski narod i RH odužiti ovom monografijom, ali danas krećemo s inicijativom da biskup Strossmayer završi na novčanicama eura - rekao je Ivica Mandić.

Autor, dr. Dragan Damjanović, rekao je kako je fokus monografije na opremi katedrale i zbog toga se i zove umjetničko blago.

- Govori o izrazitom bogatstvu freski, skulptura, oltara, liturgijskog namještaja, stolarije, pa smo se odlučili za poetično ime, jer je riječ o obljetničkom izdanju. Ima 416 stranica, oko 150 kartica teksta s obiljem ilustracija - rekao je autor. Fotografije su izradili Miro Martinić i urednik izdanja Žorž Draušnik. M. Muškić

Ima 416 stranica, oko 150 kartica teksta s obiljem ilustracija.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike