Tehno
TEST: SONY XPERIA XA1

Novi predvodnik srednje klase
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Sony je uhvatio novi zamah i za ovu godinu pripremio izuzetno elegantnog predstavnika srednje klase uređaja. Kao nasljednik prošlogodišnjeg modela, ove godine to je Xperia XA1. Uređaj privlačne cijene, privlačnog izgleda, privlačnih specifikacija, pa bi stoga lako mogao osvojiti naklonosti brojnih korisnika, posebice onih koji često fotografiraju.

Bez rubova na bokovima

Krenut ćemo od izgleda koji je tradicionalno već jedna od specijalnosti Sonyjevih modela. Sukladno brojnim drugim modelima, tako je i Xperia XA1 prava poslastica. U zlatnoj boji u kojoj nam je uređaj pristigao na test do izražaja posebno dolazi sva elegancija ovog telefona. Prvo što „upada“ u oči je zaslon koji gotovo da i nema bočne rubove, dok s drugih strana (gore i dolje) ima natprosječno velike i izražene rubove. Pametni telefon stoga djeluje izduženo i izuzetno elegantno. Stražnja strana nastavlja eleganciju i minimalizam ovog telefona otkrivajući tek ugraviran natpis Xperia i leću ugrađene kamere. Ostale tipke su standardne – uključivanje/zaključavanje uređaja, fotoaparat i regulacija glasnoće. S donje strane otkrivamo i novi USB-C konektor koji polako, ali sigurno postaje standard na pametnim telefonima. Po pokretanju Xperia XA1 dočekuje nas jedan od ponajboljih zaslona u zadnje vrijeme, posebice za ovu kategoriju uređaja. Uz rezoluciju od 720p (HD) i 5 inča u dijagonali zaslon donosi i odličnu svjetlinu, kontrast, kao i uvjerljive boje. Iako nije nikako rekorder po gustoći piksela, HD rezolucija na pet inča donosi sasvim zadovoljavajući prikaz kojem se neće požaliti ni napredniji korisnici, a ujedno pridonosi duljem trajanju baterije.

Odličan fotoaparat

Sony Xperia XA1 ispod blještave vanjštine pokreće MediaTek Helio P20 osmojezgreni procesor uparen s tri GB radne memorije. Ovako pogođene performanse donose brz i fluidan rad i u situacijama kada je na telefonu pozamašan broj instaliranih aplikacija. Boljke koje su donosile brojne aplikacije, odnosno opterećenost sustava, ovdje zbog dobro složenih komponenti nisu prisutni. Multimedijalne mogućnosti Sonyjevih telefona standardno su jača strana svakog Xperia uređaja. Tako i na Xperia XA1 pronalazimo fotoaparat razlučivosti 23 MP koji okida više no odlične fotografije. Prednja selfi kamera ima rezoluciju 8 MP. Osim fotoaparata, multimedijalne mogućnosti ogledaju se i s odličnim albumom, aplikacijom za pregled videozapisa te aplikacijom za glazbu. Još jedno ugodno iznenađenje je interna memorija za pohranu. U ovoj kategoriji uređaja čest je bio slučaj pronalaska izuzetno malo prostora za pohranu (nerijetko 8 GB od kojih je na raspolaganju često i ispod 4 GB). Sony Xperia XA1 donosi respektabilnih 32 GB, a tu je i proširivanje s memorijskim karticama.

Novi AndroidSony Xperia XA1 pokreće Android u svome trenutačno najnovijem izdanju 7.0. Sony je poznat po svome decentno, ali efektno sređenom korisničkom sučelju koje nam se izuzetno dopada zbog minimalizma i jednostavnosti koje donosi. Iako se formalno ne predstavlja kao „telefon za 2 dana baterije“ (što Sony ponosno ističe kod nekih svojih modela), XA1 bez problema će potegnuti više od dana autonomije. I za kraj cijena. Povoljnih, privlačnih i lako obrazloženih oko 2000 kuna. Kao što smo i u uvodu spomenuli, zbog privlačne cijene, privlačnog izgleda i privlačnih specifikacija, predviđamo dobar odjek kod korisnika.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike