TvObzor
MISLAV BAGO

Naš uspjeh rezultat je višegodišnjeg nepristranog rada tima
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Višestruko nagrađivani novinar, reporter i politički komentator Mislav Bago ove će nedjelje u studiju Nove TV, uz kolegicu Ivanu Brkić Tomljenović, pratiti lokalne izbore, što je i bio povod našem razgovoru za TV Obzor, u kojem nam je otkrio više detalja o tome što očekuje gledatelje.

Podsjetimo, Bago je u svojoj novinarskoj karijeri izvještavao o predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, s Olimpijskih igara u Ateni i Pekingu, vodio je i uređivao emisije “Otvoreno” i “Magazin” te bio stalni izvjestitelj iz Hrvatskog sabora. Priznati novinar petnaest je godina proveo na HRT-u, dobitnik je HND-ove nagrade za novinara godine 2006. te nagrade za najbolji intervju - s Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom. Na Novu TV dolazi 2009. kao reporter i politički komentator te postaje dio uredničkog tima informativnog programa Nove TV.

“Polufinale Lige prvaka”

U tijeku je još jedna predizborna kampanja. Što su vaši aduti za izbornu noć?

- Ove nedjelje, 21. svibnja, bit će svojevrsno polufinale Lige prvaka. Naši dopisnici bit će diljem Hrvatske, ali i u stožerima vodećih političkih stranaka. Sve su to novinari koji jako dobro znaju probleme svojih krajeva, odakle će se u izbornoj noći i javljati. Sa mnom u studiju bit će kolegica Ivana Brkić Tomljenović, a tijekom večeri ćemo, kao i uvijek, ugostiti i stručne sugovornike. Uz reakcije iz stožera i s terena, ovaj put u emisiji moći će sudjelovati i gledatelji, i to u posebnom interaktivnom kutku za društvene mreže.

Zašto bi gledatelji trebali u izbornoj noći gledati baš vaš program?

- Tijekom izbornih emisija redovito donosimo reakcije političara i snimke njihovih manje formalnih razgovora, koji su uvijek jako zanimljiv sadržaj. No njihovi naučeni pobjednički ili gubitnički govori jednostavno nas ne fasciniraju; naš je posao da gledateljima objasnimo što očekivati – što je moguće, a što je davanje lažne nade. Uz to, kao moderna televizija koja se koristi najnovijom tehnologijom, gledateljima veliku vijećnicu doslovce donesemo u njihov dnevni boravak. Naravno, sve to ne može jedna osoba – to je rezultat rada tima koji na takvim projektima radi već godinama, i to krajnje nepristrano, rekao bih čak – ledeno. No moram naglasiti da će ključni trenutak, “finale Lige prvaka”, biti drugi izborni krug, 4. lipnja. Tada će u velikim gradovima i županijama biti odlučeno tko je pobjednik, a tko je gubitnik.

Analize i polemike

Tko se pokazao najboljim sugovornikom pred kamerama svih ovih godina, a tko najlošijim?

- Većina naših političara, čini mi se, jedno misli, drugo radi, a treće govori. Zoran Milanović je, recimo, bio dobar primjer britanskog stila parlamentarizma, jer bi ono što misli i rekao, ne birajući riječi, a nakon toga bi slijedili dani analiza i polemika.

Tko je majstor vrludanja u odgovorima, tko se ne da “iscijediti”?

- Nema tu baš majstora, ali ima pokušaja da se izbjegnu odgovori. No uvijek postoji način kako ih izvući potpitanjem a da se političar s kojim razgovarate ne snađe. Zapravo, oni koji se ne daju iscijediti i ne nastupaju, oni su ljudi iz sjene za koje neki kažu kako mogu biti opasni za političke procese, ali često mi se čini da ih se i predimenzionira.

Osjeti li se na našim političarima rad s komunikacijskim stručnjacima, PR-ovcima? Pridaju li tome pozornost? Osjetite li kako je netko s njima, odnosno na njima, radio?

- Mislim da su oni sami sebi dostatni. Većina njih zna sve – od toga kako se odjenuti, gdje i koju poruku poslati, a PR agencije, često mi se čini, angažiraju jer ih imaju i svi ostali. Onda ih dobro plaćaju, a ne slušaju ih i rade po svome.

Koliko je rad u informativnom programu komercijalne televizije drukčiji u odnosu prema onome na javnoj? Daje li se prednost infotainmentu? Vrijede li neki drugi postulati posla?

- Rad u informativnom programu nikad nisam tako dijelio. On je, po meni, jednako odgovoran i na javnoj i na komercijalnoj televiziji i tu ne smije biti različitih kriterija. Komercijalne televizije, kao što je Nova TV, dobivaju prestižne nagrade, a, osim toga, gledatelji jako dobro razaznaju što je profesionalizam, a što amaterizam.

Upoznavanje kulture i civilizacije

Uglavnom ste uvijek u Zagrebu. Privlači li vas dopisnički rad i izvještavanje iz drugih zemalja? Kamo biste voljeli otputovati?

- Znao sam svojedobno putovati, po regiji ili u Bruxelles. Mislim da je to jako dobro iskustvo i prilika novinarima da upoznaju i kulture i civilizacije, ali i probleme novinarstva diljem Europe.

Koga želite intervjuirati, a još niste imali tu priliku? Zašto?

- Neko vrijeme to je bio Putin, ali, iskreno, nisam dugo razmišljao o tome. Recimo da bi bilo zanimljivo napraviti veliki intervju, više memoare, sa Sanaderom, ali mislim da se to neće dogoditi.

Tko su vam uzori u struci? Od koga ste najviše naučili?

- Kad sam bio klinac i došao na HRT, gledao sam svaki dan Igora Mirkovića i pokojnog Joška Martinovića kako rade priloge. I Joško mi je jednom rekao: “Svaki dan radi prilog kao da ti je prvi – da sve fasciniraš – ili kao da ti je zadnji – da se opraštaš od novinarstva.”

Koje stvari dobar novinar kod intervjua može naučiti, a s kojima se jednostavno rodi?

- Ne vjerujem da se netko rodi da bude diplomat ili novinar, to se dogodi. Mislim da se u svom poslu, koji god da jest, treba svakodnevno truditi i dati svoj maksimum.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
TEŠKO SE ISKLJUČITI

Kako se isključujete iz političke svakodnevice? Što vam služi za bijeg i odmor?

- Teško se odjednom isključiti, ali može se i to je onda dobar osjećaj. Ako ništa drugo, bar ne otvarati društvene mreže. No brzo proradi nerv i sve krene po starom...

Možda ste propustili...

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike