Sport
GRAND PRIX OSIJEK ŽITO CHALLENGE CUP

Hrvatski obračuni na konju i preči
Objavljeno 18. svibnja, 2017.
Robert Seligman priželjkuje prvu pobjedu pred domaćom publikom

Vezani članci

TOMISLAV MARKOVIĆ

Da bar još jednom stanem u kut partera

Svi su stigli. Iz Splita, Rijeke, Čakovca, Zagreba. Naravno, i Osijeka jer rijetki imaju privilegij nastupati na velikom natjecanju svake godine u svom gradu. Svih osmero članova hrvatske gimnastičke reprezentacije koji će nastupiti na devetom Grand prix Žito Challenge cupu rado se odazvalo na uobičajeno druženje s novinarima prije početka velikog gimnastičkog natjecanja u Osijeku. Stigle su i vježbačice i vježbači iz 33 zemlje svijeta. Dok je trajala “presica”, u velikoj dvorani Gradski vrt neki od njih već su odrađivali treninge na spravama, gdje će se od danas do nedjelje boriti se za što bolji plasman na devetom po redu Grand prix Žito Challenge cupu.

Za Tomija

Ove godine Hrvatska će imati osam svojih aduta, po četiri u muškoj i ženskoj konkurenciji. Uoči “presice” došao ih je pozdraviti Tomislav Marković, gimnastički reprezentativac koji se oporavlja nakon srčanog zastoja, a u Gradski vrt je došao podijeliti medalje sudionicima gimnastičkog prvenstva školskih sportskih društava.

- Tomi će uvijek biti dio reprezentacije. Svima nam je pokazao kako se uvijek vrijedi boriti - rekao je Robert Seligman, jedini Osječanin koji će nastupiti na devetom izdanju osječkog Grand prixa.

Ostatak muške ekipe čine “zagrebački dečki” Marijo Možnik, Tin Srbić te Matija Baron, koji je uskočio umjesto najavljenog Leonarda Kušana. No Matija nije nekakav “igrač s klupe”. Riječ je o gimnastičaru koji je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Cluju osvojio deveto mjesto.

- Meni je žao što s nama nisu i ostali Osječani, Tomislav Marković, ali i Andrej Korosteljev. Ali vjerujem da će biti s nama na tribinama kao i brojni ostali ljubitelji gimnastike koji uvijek naprave odličnu atmosferu - rekao je Možnik koji je najavio veliki hrvatski obračun već u petak u kvalifikacijama na preči između njega i mlađeg mu klupskog kolege Tina Srbića.

Tin je inače nedavno na Challenge cupu u Kopru osvojio prvi put u karijeri prvo mjesto, a prošle godine u Osijeku okitio se broncom.

- Meni će u Osijeku prije svega biti cilj dobro se zabaviti i pokazati gledateljima kako se možemo svi boriti i osvojiti odličja. Nadam se kako ću se zajedno s Marijom Možnikom boriti u nedjelju u finalu - rekao je Srbić.

Stoga, očekuje nas dvostruki hrvatski obračun jer na konju s hvataljkama već danas nastupit će Seligman i Baron. No Osječanin ima jednu neskrivenu želju.

- Nikada još nisam pobijedio u Osijeku, volio bih to konačno ostvariti. Žao mi je što je Krisztian Berki otkazao nastup. Ali ja sam spreman kao da je Berki ovdje - rekao je osječki gimnastičar.

Povratnica

Često su nam gimnastičarke u sjeni muških kolega. I na presici su djelovale samozatajno. No od Tijane Tkalčec (preskok), Ane Đerek (parter i greda) te dvije Riječanke, Ane Poščić (parter) i Eme Kajić (preskok), možemo očekivati dobre rezutate. Prije svih od Splićanke Ane Đerek, ali i Tijane Tkalčec, koja je povratnica u vrhunsku gimnastiku i u Osijek kao natjecateljica.

- Nije me bilo jedno vrijeme zbog zdravstvenih problema, ali sam se odlučila vratiti. Imala sam ohrabrujući nastup u Kopru (peto mjesto, nap. a), pa mi je želja nešto slično ponoviti i u Osijeku - rekla je Tijana Tkalčec, koju je trener Igor Križimski već s nestrpljenjem čekao pogledavajući na sat.

Bilo je vrijeme treningu. Jučer su, naime, svih 125 gimnastičara i gimnastičarki odradili podijum trening u velikoj dvorani Gradskog vrta na istim spravama gdje će danas i sutra krenuti u borbu za finala, a u subotu i nedjelju za medalje.

Krešimir LACKOVIĆ

Ana Poščić

- Ovo mi je četvrti nastup u Osijeku, a svoje kvalifikacije imat ću u petak na parteru. Nadam se kako ću odraditi najbolje što mogu u ovom trenutku, a nadam se i ulasku u finale.

Ema Kajić

- Nastupat ću na preskoku. Konkurencija će biti dosta jaka, a meni je želja odraditi svoje skokove kako to znam i onda bi to mogao biti i dobar rezultat

Ana Đerek

- Prošle godine nisam nastupila u Osijeku, pred samo natjecanje vratili smo se s test-eventa, kvalifikacijskog natjecanja za Olimpijske igre pa smo s trenerima procijenili da ne nastupim. Sada sam opet ovdje, pripremila sam parter i gredu. Veća očekivanja imam na parteru, ako bude sve u redu, nadam se u finalu.

Tijana Tkalčec

- Nije me bilo nekoliko godina ne samo u Osijeku, imala sam zdravstvenih problema, ali sada se sve smirilo i ja sam se odlučila vratiti. Ohrabrujući je bio moj nastup u Kopru prije nekoliko dana na Challenge cupu, a nadam se kako ću slično ponoviti u Osijeku.

Robert Seligman

Ovo je najveći sportski događaj u Slavoniji i drago mi je da smo svi skupa dijelom toga. Kao Osječanin već sam dosta puta bio na postolju, a sada bih želio i pobijediti pred svojom publikom.

Marijo Možnik

- Nisam propustio ni jedan svjetski kup u Osijeku jer ovo je moje najdraže natjecanje. Za ovu godinu mogu najaviti na preči pravi dvoboj s mojim kolegom iz Zagreba Tinom Srbićem.

Matija Baron

- Nadam se prije svega kako ću u Osijeku kvalitetno odraditi nastup u kvalifikacijama. Ako bude nastup kakav budem želio, onda će sigurno biti finale, a budem li ušao u finale, onda je sve moguće.

Tin Srbić

- U Osijek stižem nakon što sam u Kopru osvojio prvo zlato na Challenge cupu. U Osijeku je prvi cilj da se dobro zabavimo, a svi mi pokazat ćemo gledateljima kako možemo osvojiti odličje. Nadam se kako ću se zajedno s Marijom Možnikom boriti u nedjelju u finalu.

Raspored 
 
ČETVRTAK (18. SVIBNJA)

Od 15 do 18 sati: kvalifikacije muškarci (parter, konj s hvataljkama i ruče); kvalifikacije žene (preskok i dvovisinske ruče)

PETAK (19. SVIBNJA)

Od 15 do 18 sati: kvalifikacije muškarci (preskok, preča i karike); kvalifikacije žene (parter i greda)

SUBOTA (20. SVIBNJA)

17 sati: Svečano otvorenje

17.15 sati: parter muškarci (finale)

17.50 sati: preskok žene (finale)

18.25 sati: konj s hvataljkama muškarci (finale)

19 sati: dvovisinske ruče žene (finale)

19.35 sati: ruče muškarci (finale)

NEDJELJA (21. SVIBNJA)

17 sati: preskok muškarci (finale)

17.35 sati: greda žene (finale)

18.10 sati: preča muškarci (finale)

18.47 sati: parter žene (finale)

19.23 sati: karike muškarci (finale)

Gradski vrt

OSIJEK ĆE BITI CENTAR SVJETSKE GIMNASTIKE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana