Novosti
O NOVIM MINISTRIMA NAKON PRVOG KRUGA IZBORA

Plenković: SDP mi ne djeluje kao da je spreman za veliku koaliciju
Objavljeno 17. svibnja, 2017.

Vezani članci

MINISTAR ŽALI ZBOG RASKIDA KOALICIJE

Stier: Novi izbori bili bi najpoštenije rješenje

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je kazao kako će nakon prvog kruga lokalnih izbora početi razgovore o odabiru novih ministara koji će, kaže, biti predstavljeni u Hrvatskome saboru po završetku drugoga kruga lokalnih izbora te ističe da je na saborskim zastupnicima s kojima će razgovarati odluka jesu li za političku stabilnost ili nove parlamentarne izbore.

“Mi ćemo dogovoriti popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini”, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada”. Kaže kako je u ovom trenutku “'na stolu' samo popunjavanje ministarskih mjesta”, odnosno da neće biti smanjenja broja ministarstava.

U kontekstu razgovora o podršci novim ministrima, poručuje da svi saborski zastupnici imaju jednostavnu opciju - ili reći da žele političku stabilnost u zemlji i participirati u vlasti ili reći da žele nove izbore.

“Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobjednik parlamentarnih izbora, to sigurno, meni je iz mog mikrokuta sasvim svejedno. Mogu biti oportunist i reći nešto slično što je rekao Davor (Stier) – 'ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam predsjednik Vlade odgovoran za funkcioniranje države...” kazao je Plenković.

Upitan o izjavi potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera koji je rekao da je nakon razlaza suradnje HDZ-a i Mosta više bio za prijevremene izbore i da žali zbog tog razlaza jer se zalagao za suradnju s Mostom, Plenković je, uz ostalo, kazao da je HDZ demokratska stranka koja njeguje dijalog i raspravu o različitim temama te ponovio da je za razlaz Mosta i HDZ-a isključiva odgovornost na političkom odabiru Mosta koji je podupro inicijativu oporbe za pokušajem rušenja ministra financija Zdravka Marića.

“A što se tiče toga da je (Stier) gradio suradnju – točno, ali ne više od mene. Moj je odabir i sugestija svima na Predsjedništvu stranke bio da se ide s Mostom. A o tome je li nekome žao, to je u politici možda osobni stav, ali ona je posao u kojem se očekuje da radite za javno dobro, da budete odgovorni, da donosite odluke, a odgovornost za odlazak iz Vlade je prije svega na Mostu i tu nema nikakvih dilema. To javnosti mora biti posve jasno”, rekao je. Plenković dodaje da mu nije žao ni zbog odluke da surađuju s Mostom, kao ni zbog odluke da tu suradnju prekine: “Da sam napravio drukčije, bio bih loš premijer, loš upravitelj, loš menadžer, loš čovjek u krajnjoj liniji, jer ne bih branio svog ministra financija u trenutku kad zemlja konsolidira svoje financije.”

Ne vjeruje u formiranje “velike koalicije” SDP-a i HDZ-a. SDP mu ne djeluje da je na to spreman, kaže, te objašnjava kako ne doživljava kao konzistentnu politiku poziv na dijalog koji je uputio predsjednik SDP-a Davor Bernardić s obzirom na, kako je rekao, sve SDP-ove zahtjeve za izglasavanje nepovjerenja, pritužbe Ustavnome sudu, interpelacije, sve moguće mehanizme koji postoje da se na neki način destabilizira vlast.

“Oni su parlamentarna stranka, odgovorni su, imaju svoje ciljeve, svoje razloge. Što se mene tiče, mogu razgovarati i s njima. Ima i drugih, naravno da se uvijek gleda tko je programski i ideološki bliskiji. Prema tome, razgovore ćemo voditi. Mogu ih voditi i s kolegom Bernardićem, ali mislim da su njihovi stavovi poprilično formirani i čvrsti. Ne djeluju mi baš da su spremni na neku suradnju”, kazao je. H/D.Pav.

Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

Poziv za dijalog uputio sam iskreno

Na Plenkovićevu poruku da može razgovarati sa SDP-om, ali da poziv predsjednika te stranke na razgovor ne shvaća ozbiljno, odgovorio je šef te stranke Davor Bernardić. Rekao je kako je želio razgovarati sa svim političkim opcijama koje zemlji žele dobro te da je vrijeme za dijalog i politički konsenzus kojeg nije bilo od Domovinskog rata i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. “Poziv za dijalog uputio sam iskreno jer mi je cilj da Hrvatska ide naprijed, jer nema pravo stajati u mjestu, pogotovo ne zahvaljujući političkoj agoniji koja u zemlji traje posljednjih godinu i pol, zahvaljujući upravo ovoj, posljednjoj vladi”, rekao je predsjednik SDP-a. Izjavio je kako je SDP formirao strateški savez o zajedničkom izlasku s HSS-om na prijevremene parlamentarne izbore koji su za Hrvatsku nužni. Pojasnio je da će HSS u tom savezu imati isti broj mjesta kao i u Narodnoj koaliciji i šest vrlo izglednih mjesta na listama za Sabor. Bernardić je komentirao medijske napise da je uputio ultimatum predsjedniku HNS-u Ivanu Vrdoljaku o suradnji na mogućim parlamentarnim izborima. “Nije bilo nikakvih ultimatuma”, rekao je čelnik SDP-a.

Krešo Beljak

predsjednik HSS-a

O državnoj politici u ponedjeljak

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak nije htio potvrditi medijske napise da je Glavni odbor HSS-a prihvatio sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore sa SDP-om, te je samo poručio da se u HSS-u ništa nije promijenilo, spremaju se za lokalne izbore, a o državnoj politici govorit će u ponedjeljak. Večernji list, naime, piše da je u utorak na elektroničkoj sjednici Glavnog odbora HSS-a prihvaćen sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Sabor sa SDP-om. Na listama bi HSS imao 15 zastupnika, od čega bi njih šest bilo na izglednim mjestima za ulazak u Sabor, jedan više nego što ih ima sada. Beljak misli “da se previše buke diglo oko toga.” “Ostajemo na liniji gdje smo bili. Ostali smo na istim stajalištima na kakvima smo i bili i ja nemam tu što dodati”, istaknuo je predsjednik HSS-a.

VRDOLJAKOV POZIV

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, u srijedu je pozvao zastupnike SDP-a i Mosta da potpišu inicijativu njegove stranke za opoziv Vlade. “O raspisivanju prijevremenih izbora će odlučiti Andrej Plenković i pokazati ima li većinu ili nema. Pozivam sve zastupnike SDP-a i Mosta da potpišu našu inicijativu za opoziv Vlade Andreja Plenkovića, jer kad svi potpišemo, idemo na izbore. Ako ne potpisuju, ne zna se. (...) Kaos koji su prouzročili HDZ i Most se ne bi trebao ponoviti treći put”, rekao je Vrdoljak. Komentirao je i moguću suradnju s HDZ-om dođe li do prijevremenih parlamentarnih izbora. “HNS nikada nije nacionalno koalirao s HDZ-om. Imamo 27 godina tradicije borbe protiv HDZ-ovih politika...,” rekao je.

Možda ste propustili...