Novosti
UDRUGA ZA POTPORU POSVAJANJU UPOZORAVA

Posvojeno samo šezdesetak djece u Hrvatskoj, upola manje nego prijašnjih godina
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Udruga za potporu posvajanju Adopta upozorila je u srijedu da je broj posvojenja u Hrvatskoj upola manji te od nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku traži veći angažman oko posvojenja, a od saborskih zastupnika borbu za dokidanje diskriminacije djece s uvjetima za posvojenje Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama.

“Iako petstotinjak djece godišnje ima uvjete za posvojenje, prošle godine posvojeno je samo njih šezdesetak. Prethodnih desetak godina posvajalo se oko sto dvadeset djece godišnje. Takvo smanjenje broja posvojenja, od pedeset posto, znak je za uzbunu”, upozorava Adopta u priopćenju.

Tu informaciju to više ocjenjuju zabrinjavajućom što je prošle godine uvedena objava anonimiziranih profila djece koja ispunjavaju uvjete za posvojenje. Time se, podsjećaju, uvela obveza da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na posebnom dijelu mrežne stranice objavi profil svakog djeteta kojem nadležni centar za socijalnu skrb nije pronašao potencijalnog posvojitelja u roku od tri mjeseca od stjecanja uvjeta za posvojenje. Na taj način djeca postaju vidljiva posvojiteljskoj zajednici, a potencijalni posvojitelji dobivaju osnovne informacije o djeci koju mogu posvojiti. Iz Adopte napominju da je pregledom stranice nadležnog ministarstva vidljivo da je objavljeno samo 47 profila djece. “Ako znamo da godišnje oko 500 djece ima ispunjene uvjete za posvojenje, pitanje je zašto profili sve te djece nisu vidljivi potencijalnim posvojiteljima. Nemoguće je da je više od 450 djece u postupku posvojenja ili da posvojenje za njih nije najbolja opcija”, kazala je članica Upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg.

Stoga Adopta traži od države da uvede posebne proaktivne mjere kojima bi se potencijalnim posvojiteljima olakšalo posvajanje djece koja teže pronalaze roditelje. To su djeca starija od šest godina, ona iz nacionalnih manjina, djeca iz višečlanih obitelji te ona sa zdravstvenim i razvojnim teškoćama.

Podsjećajući da Vlada uskoro u saborsku proceduru šalje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, napominju da bi njime mogla dokinuti diskriminaciju djece starije od osam godina. H

DISKRIMINACIJA DJECE STARIJE OD OSAM GODINA

Posvojitelji koji posvoje djecu mlađu od osam godina imaju pravo na šest mjeseci posvojiteljskog dopusta i šest mjeseci roditeljskog dopusta. Posvojitelji pak koji posvoje dijete starije od osam godina nemaju pravo na šest mjeseci roditeljskog dopusta. Također, posvojitelji nemaju pravo na jednokratnu naknadu kojoj je svrha pomoći roditeljima pri povećanim troškovima koji nastaju s dolaskom djeteta u obitelj. Iako su tijekom javne rasprave odbijeni Adoptini prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, ta se udruga nada da će se za njezine prijedloge zauzeti saborski zastupnici.

Možda ste propustili...