Osijek
NOVI TROŠAK

Dimnjačari moraju u svaki stan, pregled će plaćati svaki vlasnik iz svog džepa
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Nakon što je Grad Osijek u travnju ponovno odabrao Dimnjak d.o.o. kao nositelja koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području grada Osijeka, na snagu 31. srpnja stupaju neke novine. Jedna je od njih i novi trošak za vlasnike stanova koji će sada, uz dva godišnja pregleda zajedničkog dimnjaka, tvrtki Dimnjak d.o.o. morati plaćati i pojedinačni pregled instalacija u stanovima.

Pregled instalacija u svakom pojedinom stanu plaćat će vlasnik, a ne zgrada iz sredstava zajedničke pričuve. Sve to pod prijetnjom sankcija.

Što će se kontrolirati

- Do sada smo u stanove ulazili isključivo po pozivu ili prema potrebi. Sada ćemo morati obaviti uvid u sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama, pa tako i ulaziti u sve stanove pregledati instalacije jednom godišnje. Odnosno, obaviti čišćenje i pregled ispravnost uređaja za loženje i dozračnih sustava. Dakle, sobnih peći, grijalica, protočnih bojlera, kombi-bojlera... Tom će se prilikom obavljati i kontrola izgaranja, odnosno prisutnosti ugljičnog monoksida. Taj će pregled po stanu vlasnika koštati približno od 30 do 40 kuna, ovisno o broju uređaja koji će obuhvatiti. S obzirom na to da svaki stan ima različit broj i tip uređaja, ovaj se pregled neće naplaćivati iz pričuve, nego će ga plaćati svaki vlasnik stana iz svog džepa. Uz napomenu kako će za svaki pregled stana vlasnik dobiti specificirani račun pa više neće biti dvojbi o tome što se to točno plaća “Dimnjaku”. Pregledi zajedničkih dimnjaka unutar stambenih zgrada obavljat će se dva puta godišnje, i ti će se pregledi plaćati iz pričuve - objašnjava Lončarić.

U slučaju neispravnosti

Lončarić dodaje i kako će Dimnjak d.o.o. nakon pregleda, u suradnji s distributerom plina, biti dužan obavijestiti građane ako naiđe na kakvu neispravnost. Građani će pak tu neispravnost morati ukloniti.

- Korisnici će biti prvo obaviješteni o tome da obrate pozornost na starost ložišta, servisiranje trošila, čišćenje dimnjaka, a onda će se morati prionuti i rigoroznoj mjeri te će se korisnicima, ako se uoči neispravnost, a ona nije uklonjena, isključiti plin. Dakle, mi smo prvi odgovorni ako ne uočimo neispravnost, distributer je odgovoran ako ne upozori korisnika, a korisnik je prema kaznenoj odgovornosti kriv u slučaju smrti ili otrovanja. Na taj način ne samo što ugrožavaju sebe i svoju obitelj nego i svoju budućnost - objašnjava Lončarić. Na kraju upozorava kako je prosječna starost instalacija u osječkim višestambenim zgradama između 20 i 25 godina te da je njihov pregled nužan.

Ivana SOLAR
PREGLEDI U KUĆAMA JEDNOM GODIŠNJE

Iz Dimnjaka stiže i vijest koja će razveseliti neke građane. Bar one koji žive u kućama, odnosno čiji objekti nisu u vlasništvu pravnih osoba ili klasificirani kao stambena jedinica pod upravljanjem. Njihov će se izdatak za pregled prepoloviti.

- Do sada je dimnjačar godišnje obiteljske kuće posjećivao dva puta, odnosno četiri do pet puta one u kojima se koristi kruto gorivo. Prema novoj odluci, to će sada činiti samo jednom godišnje, bez obzira na vrstu goriva. Naravno, dimnjačar će biti taj koji će sugerirati vlasniku, korisniku usluge, da bi bilo dobro, s obzirom na starost uređaja, na dimnjak, na konstrukciju uređaja, vrstu i kvalitetu goriva i slično, učiniti te preglede i kontrole te čišćenje i češće. No, ta će odluka ovisiti o samom vlasniku. Smatram da je ovakvo rješenje puno korektnije i kvalitetnije za građane - kaže Dejan Lončarić.

Mario Bugarić

pravnik u Zavodu za stanovanje Osijek

TROŠAK PREGLEDA INSTALACIJA U STANU NE MOŽE SE PLAĆATI IZ PRIČUVE

Novi namet koji od 31. srpnja čeka suvlasnike stambenih zgrada u Osijeku komentiraju i u Zavodu za stanovanje u Osijeku, pod čijim je upravljanjem najveći broj stanova u gradu na Dravi.

- Neovisno o postojanju zajedničkog dimnjaka, u svakome stanu unutar zgrade svatko se može grijati kako želi. Primjerice, na grijalicu ili drva. Uz to, svaki se stan gleda kao poseban dio unutar zgrade, izdvojen od zajedničkog dijela za čije se održavanje koriste sredstva iz pričuve. Tako da se pregledi instalacija u samim stanovima, određeni Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova, ne mogu naplaćivati iz pričuve. Za usporedbu, to bi bilo kao da se iz pričuve plaća servisiranje i pregled klima-uređaja u pojedinim stanovima. Niti svi stanovi imaju klima-uređaje, niti su oni istog tipa i imaju istu potrošnju, niti servis svakoga od njih obuhvaća isti posao. Isto je i sa svim uređajima za grijanje - objašnjava Mario Bugarić iz pravne službe Zavoda.

ŠTO KAŽU U UDRUŽENJU STANARAI UDRUZI “POTROŠAČKI FORUM”

Iz Udruženja stanara grada Osijeka pozdravljaju činjenicu da će svaki vlasnik stana biti u obvezi pregledati i servisirati svoje instalacije za grijanje.

“Neki ljudi u stambenim zgradama rade nezamislive kombinacije kada je grijanje u pitanju, posebice kada nastoje uštedjeti. Na taj način nesvjesno ugrožavaju i svoj život i imovinu, ali i život i imovinu drugih suvlasnika zgrade. Bilježimo slučajeve da su pojedinci u zgradama zazidali dimnjak u vertikali, da za grijanje koriste neispravna i neuvjetna trošila... Zbog sigurnosti obveza pregleda instalacija je potrebna. No, bilo bi dobro kada taj trošak ne bi pao na leđa vlasnika stanova”, kaže Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja.

Iz udruge “Potrošački forum” također komentiraju kako će pregled instalacija za grijanje u stanovima zacijelo biti novi neželjeni trošak za vlasnike stanova, no ako on ima zakonsku osnovu, potrošači mu se neće moći oduprijeti.

cijena

PREGLED ĆE SE NAPLAĆIVATI PREMA BROJU UREĐAJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike