Regija
PREDSTAVLJEN PROJEKT

Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

KAPTOL

U vijećnici općine Kaptol održano je predstavljanje projekta Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja – Iron Age Danube koji se provodi u sklopu Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. Interreg.

Pet država

Projekt vrijedan 2,55 milijuna eura financiran je u 85-postotnom dijelu sredstvima EU, a ostatak od strane svih dionika. Projekt se provodi na području Austrije, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, u kojoj se projekt provodi na području Jalžabeta i Kaptola u Požeško-slavonskoj županiji. Projekt su predstavili načelnik općine Mile Pavičić, zamjenik župana za gospodarska pitanja Željko Jakopović, dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica i voditeljica projekta, te dr. sc. Hrvoje Potrebica, pročelnik Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i višegodišnji istraživač tumula na području Kaptola. Interesno područje projekta je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u pet zemalja na osam mikrolokacija. Zatim razvoj i strategija za očuvanje, istraživanje i održivi razvoj arheoloških krajolika na regionalnoj razini, međunarodna promocija najvažnijih krajolika iz razdoblja starijeg željeznog doba, otvaranje novih muzejskih programa za posjetitelje te organizacija konferencije Arheologija i turizam u svibnju 2019. godine.

Kneževsko središte

- U središtu projekta nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 8. i 4. stoljeća prije Krista, koji iako impozantni, ostaju nedovoljno integrirani u regionalnu kulturnu i turističku ponudu. Deset partnera iz pet zemalja okupljeno je oko projekta u polju zaštite kulturne baštine i razvoja kulturnog turizma. Glavna projektna inovacija jest u metodološkom pomaku koji će se temeljiti na partnerskom istraživanju prapovijesti krajolika, za razliku od dosadašnjeg individualnog pristupa – istaknula je voditeljica projekta Balen.

Dio istraživanja koje je dosad vodio prof. Potrebica nastavlja se, posebno na tumulima koji su otkriveni na području Kaptola i Tulnika, bit će organiziran arheološki kamp svih sudionika u Kaptolu, a dobit će se nakon projekta i rješenje kako organizirati turizam na arheološkim nalazištima, predstavljanju arheoloških nalaza.

- Tijekom provedbe projektnih aktivnosti fokus Arheološkog muzeja u Zagrebu i Centra za prapovijesna istraživanja bit će usmjeren na prostor Požeške doline. Tijekom starijeg željeznog doba krajolikom su dominirala utvrđena visinska naselja podno kojih su se nalazila velika groblja pod tumulima kojih je već nekoliko pronađeno iznad mjesta Kaptol. Dosadašnja istraživanja pokazala su da je Kaptol bio jak gospodarski centar i kneževsko sjedište tijekom starijeg željeznog doba te vrlo dobro uklopljen u mrežu komunikacijskih putova s ostalim središtima svog vremena, što ga čini idealnim poligonom za provođenje projektnih aktivnosti. Aktivnosti projekta trebale bi dati poticaj razvoju kulturnog turizma u ovom dijelu Hrvatske – ističe prof. Potrebica.AGM Kruna

Glavni cilj i interesno područje projekta je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika

Možda ste propustili...

SVEČANO U GAREVCU

Počast poginulima

ODRŽANA MANIFESTACIJA

Prvi Dani turske kulture u Slatini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

VPŽ raspolaže s oko 100.000
hektara poljoprivrednog zemljišta

2

POVODOM DANA PLANETA ZEMLJA

HNS dijelio sadnice

3

UZGAJIVAČI HLADNOKRVNIH KONJA

Licence za pastuhe