Regija
POLJOPRIVREDNICI PONOVNO NEGODUJU:

Poticaji isplaćeni djelomično, dobili smo manje od obećanog
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

BELI MANASTIR

Premda je isplata poticaja krenula još od Uskrsa, na naše račune stigao je samo dio najavljenog iznosa. Nitko nam ne daje odgovor kada će uslijediti nastavak isplate i hoće li do njega uopće doći - žali se Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca, naglašavajući kako iznosi koje su seljaci dobili ni približno ne zadovoljavaju njihove potrebe. Tvrdnju potkrepljuje obećanjima koje su dobili, sukladno kojima su planirali zaduženja i aktualne radove.

- Osobno, zakinut sam za minimalno 800 kuna po hektaru, što je na 150 hektara prilično veliki iznos. Svakodnevno se čujem s kolegama, čija je priča poput moje. Žale se i stočari, a jedan od rijetkih preostalih, koji obrađuje i 250 hektara zemljišta, dobio je samo 16.000 kuna. Što ćemo s tim kada su ulaganja puno veća? - pita se Pranjić, naglašavajući kako se ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić “zaklinjao u iznose od 2200 do 2300 kuna po hektaru”, ali je seljacima, bez objašnjenja, u prosjeku za sada isplaćeno po 1600 kuna.

Novac na kapaljku

Pita se jesu li sredstva predviđena za isplatu poticaja završila za isplatu plaće Agrokorovim radnicima, dodajući kako bi čak i na to pristao, ali uz prethodni dogovor ili jamstva da će sve što je planirano završiti na računima seljaka.

- Očito je kako je sve ostalo na staroj priči - kaže Pranjić.

Jesu li poticaji u cijelosti isplaćeni pitali smo još neke baranjske seljake. Sabo Šandor iz Karanca, primjerice, kaže kako su mu poticajna sredstva sjela na račun, ali ne zna je li njihov iznos dovoljan.

- Nemamo službeni dokument na osnovi kojega bismo se žalili. Računali smo na obećanih 2200 kuna po hektaru, ali smo dobili po 600-tinjak kuna manje. Razgovaramo međusobno i sve koje sam pitao odgovorili su mi, bar za sada, kako su dobili manje od obećanog - kaže Sabo, dodajući kako mu ne odgovora ni dosadašnji sistem isplate, prema kojem im poticaji sjedaju “na kapaljku”, po nekoliko stotina kuna za hektar.

Inače, ratari su u fazi pripreme za žetvu, kultivacije i ostalih poslova karakterističnih za ovo doba godine. Svi tvrde kako njihova nezadovoljstva nemaju veze s politikom i predstojećim izborima. “Priroda ne pita jesu li na redu parlamentarni, lokalni ili neki drugi izbori. Treba raditi, a ako se nešto obeća, to treba i ispuniti”, njihov je zaključak. Predlažu da im se poticaji, sukladno posijanim kulturama, obračunavaju odmah prilikom prijave, čime bi bile izbjegnute nedoumice i, prije svega, sumnja da se nešto ne radi “ispod žita”.

Dodatne kontrole

U Agenciji za plaćanje u poljoprivredi kažu kako je veći dio izravne potpore isplaćen, a u tijeku su još odobravanja kod manjeg broja korisnika koji se nalaze u dodatnim administrativnim kontrolama ili kontrolama na terenu, pa za sada nisu primili isplatu potpora na svoje račune.

- Tim korisnicima isplata će uslijediti sukladno rezultatima ovih dodatnih kontrola. Pregled do sada odobrene potpore može se pogledati u tablici u prilogu - ističu, naglašavajući kako isplata još nije započela za Mjeru 11 - Ekološki uzgoj i Mjeru 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, a isplatu očekuju krajem svibnja. Tvrde kako je do sada poljoprivrednicima, kroz predujam te prvu i drugu ratu isplaćeno više od tri milijarde kuna od ukupno predviđenih 3,3 milijarde kuna, što znači da za isplatu preostaje još 300 milijuna kuna. Na upit zbog čega seljaci nemaju nikakvo rješenje vezano uz isplatu poticaja odgovaraju kako poljoprivrednici još od veljače u AGRONET sustavu, uz svoje korisničko ime i lozinku, mogu vidjeti informativni izračun za sve vrste potpore koje su im odobrene.

“Prikazani iznos uključuje predujam, prvu i drugu ratu. Isplaćeni iznos može se razlikovati od odobrenog za pojedine korisnike zbog višegodišnjih sankcija, poreznog dugovanja, utvrđenih nesukladnosti i slično”, pojašnjavaju u Agenciji, napominjući kako će nakon završetka isplate, tijekom ljeta, Agencija za plaćanja svakom poljoprivredniku, osobno na kućnu adresu, poslati obavijest o odobrenim i isplaćenim potporama.

Ivica GETTO
Poticaji smanjeni za porezni dug

Na upit je li istina da se seljacima poticaji isplaćuju “na kapaljku”, iz Agencije kažu kako se isplate obavljaju po vrsti potpora, od čega se većina isplaćuje iz EU i HR proračuna, pa se stoga potpora isplaćuje u više navrata. Tvrde kako se najveći broj potpora plaća iz dva fonda u nekoliko navrata, što ukupno čini velik broj pojedinačnih isplata. Isti način isplata primjenjuje se u svim državama članicama EU-a jer sve imaju jednaki sustav potpora. “Oni korisnici koji su doista dobili manje iznose u odnosu na očekivane najvjerojatnije su imali porezni dug te im je izvršen prijeboj dugovanja ili je primijenjena neka druga vrsta korekcije. Upravo sve to (odobreno, isplaćeno, ustegnuto) vidjet će se na informativnoj obavijesti koju će korisnici dobiti krajem ljeta na svoje kućne adrese”, podvlače. Naglašavaju da osnovni godišnji “paket po hektaru” čine osnovno plaćanje i zeleno plaćanje, koje iznosi 70 posto vrijednosti osnovnog plaćanja. Tomu se treba pridodati i preraspodijeljeno plaćanje za prvih 20 prihvatljivih hektara. Dodaju kako poljoprivrednici s prosječnom nacionalnom vrijednosti prava na plaćanja (koja iznosi 138 eura) imaju otprilike 2209 kuna po hektaru.

U AGRONET sustavu, uz korisničko ime i lozinku, dostupan je informativni izračun za sve vrste potpora

Isplata nije počela za Mjeru 11 - Ekološki uzgoj i Mjeru 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene

obračuni

STIĆI ĆE NA KUĆNE ADRESE TIJEKOM LJETA

3

milijarde kuna isplaćeno je od predviđenih 3,3 milijarde, tvrde u Agenciji za plaćanje

Najčitanije iz rubrike