Kultura
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA I EUROPSKA NOĆ MUZEJA U MUZEJU SLAVONIJE

Osijek 1877. na fotografijama Juliusa Exnera
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Dan kada muzeji diljem svijeta privlače pozornost na sebe, Međunarodni je dan muzeja i obilježava se 18. svibnja. I jedan od dva osječka muzeja, Muzej Slavonije, svake godine priređuje prigodni program. Ove je godine u znaku velike obljetnice - 140 godina od osnutka danas najvećeg muzeja općega tipa u Hrvatskoj.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglasio ravnatelj Denis Detling, nadovezat će se na Europsku noć muzeja (20. svibnja), a to znači da ta dva dana ne će biti samo otvoreni za posjetitelje kojima će ulazak u muzej biti besplatan, nego im nude i zanimljive sadržaje. U subotu će i radno vrijeme muzeja biti prilagođeno, što znači od 16 do 22 sata.

Tako u četvrtak, u podne, ponosno predstavljaju 33. broj Osječkog zbornika, a u ulozi predstavljača, uz aktualnu urednicu, dr. sc. Marinu Vinaj knjižničarsku savjetnicu, biti i doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak (Umjetnička akademija u Osijeku), te dr. sc. Milan Vrbanus (Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje).

“Osijek u godini osnutka muzeja - 1877. na fotografijama osječkog fotografa Juliusa Exnera”, naziv je izložbe čiji je autor Grgur Marko Ivanković, a bit će u zgradi Magistrata otvorena u 18 sati.

Posljednji program bit će sutrašnje (u 19 sati) predstavljanje projekta “Istraživanje tajni muzejskih predmeta”, ostvarenog u suradnji sa studentima Filozofskog fakulteta i Odjela za kulturologiju.

“Živi muzej” projekt je ostvaren u suradnji s Filozofskim fakultetom, Odsjekom za povijest i Odsjekom za informacijske znanosti te Umjetničkom akademijom, a bit će u subotu predstavljen od 18 do 22 sata. Studenti odjeveni u kostime pričat će priče koje kriju muzejski predmeti. Za kraj su za najmlađe od 19 sati pripremili novu izvedbu 'stare' predstave “U potrazi za čudovištima”, koju je 2010., prema predlošku slikara Stanislava Marijanovića, režirao Hrvoje Seršić. Kostimi Saše Došen za tu predstavu su i nagrađeni. Izvedba je u lapidariju koji može primiti i do 200 ljudi, pa je ravnatelj pozvao Osječane da dođu pogledati zabavno uprizorenje slikovnice/stripa, za koje se nadaju da će ponovno biti izvođena u MSO-u. N.Vekić

“LOŠA” VIJEST

Kako je to pomalo u šali rekao ravnatelj, imaju i jednu “lošu” vijest za Osječane, u prvom redu studente i znanstvenike, jer nakratko zatvaraju muzejsku knjižnicu na staroj adresi zbog preseljenja u nove prostorije na Trgu Ivana Pavla II., čija je obnova i uređenje počelo. Pozvali su građane koji na bilo koji način žele pomoći da im se jave i pridruže. Iako će se mnogi zbog toga “hvatati za glavu”, muzealci su sretni, zadovoljni i ponosni, jer će knjižnica uskoro biti u primjerenijim uvjetima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana