Kultura
PREDSTAVLJEN PROGRAM MJESEC I POL PRIJE POČETKA

17. osječkom ljetu kulture od Ministarstva kulture ni lipe!
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Verdijevim “Nabuccom” u izvedbi osječkog HNK, tradicionalno na dan zaštitnika grada Osijeka - sv. Petra i Pavla, 29. lipnja otvara se 17. osječko ljeto kulture, za koje je Grad Osijek iz proračuna izdvojio pola milijuna kuna, a sa 100 će ih tisuća 'pogurati' sponzori. Ministarstvo kulture ove godine nije im dalo doslovce ni lipu. Iako je do otvorenja ostalo još gotovo mjesec i pol dana, organizatori su požurili s predstavljanjem programa jer su ga - kako je to na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji naglasila Ljerka Hedl, predsjednica Organizacijskog odbora - posložili i žele se što prije pohvaliti.

Ponosni na kvalitetu i kvantitetu (39 programa u dva tjedna, što prosječno svake godine pogleda između 12 i 15 tisuća Slavonaca), iz programa su izdvojili domaće produkcije, što osim otvorenja, podrazumijeva i premijeru Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića (“James i divovska breskva” Roalda Dahla u režiji Dragoslava Todorovića, planiranu za 11. srpnja u dvorištu Rektorata), kao i dvodnevni Festival slikovnica Čuvari priča, koje organizira GISKO (čija je ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš ove godine i članica Organizacijskog odbora), potom izložba Ive Frišćića i monografija o osječkom slikaru Josipu Alebiću (autora Vlastimira Kusika i Igora Loinjaka) u produkciji MLU-a, kao i zatvaranje OLJK-a, za što pripremaju atraktivan glazbeni program - nastup HKUD-a Osijek 1862 i njihove česte gošće, violončelistice Ane Rucner.

U književnom je programu mjesto našla i promocija knjige Maroja Mihovilovića “Mi djeca Solferina”, kao i večer s Borisom Šimlešom, Sinišom Bjedovim, ali i koncertno čitanje “Vilijuna” Jasne Horvat. Financije su 'krive' što nije realizirano željeno i planirano scensko uprizorenje, no Ljerka se Hedl nada da će to zaživjeti dogodine.

Plesni program obvezni je sastojak programa pa tako iz Barcelone na Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu stiže Julijana Tomić Fajdetić, ali će svratiti i na OLJK, dok iz Austrije stiže Europaballet St. Polten, čije ćemo plesno umijeće pogledati u dvorištu Rektorata.

Filmski će se program koji čine četiri projekcije ove godine održati na otvorenom, na ledini kod secesijskog zdenca, a među naslovima je i “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića.

Glazbeni program je onaj u kojem se uvijek zrcali međunarodni karakter OLJK-a, pa tako ove godine ugošćuju 60 mladih zboraša iz Pečuha, pod ravnanjem Moczara Gabora. Zahvaljujući australskoj će ambasadi nastupiti i Dubravko Lapaine, na tradicionalnim aboridžinskim instrumentima, a Slavonci će kod Vodenih vrata uživati u gongovima koji pričaju priče Rinalde Rusjan.

U Eurodomu će performans Školjkica izvesti Ljiljana Mihaljević, ali će biti i izložba slika Davora Gopca. Još je jedan likovni program na koji su ponosni - izložba Zlatka Price u Galeriji Waldinger, kao i promocija monografije “100 godina Price” Nikole Albaneže, koja će Osječanima biti predstavljena samo dan nakon Zagreba. Prica je, istaknula je Ljerka Hedl, uz Osijek bio vezan na više načina, a grad je to kojemu je ostavio i mnoštvo slika, koje i čine retrospektivu koja će biti u Waldingeru.

Najposjećeniji su uvijek kazališni programi pa se predstave pomno biraju, a ove godine uz pomoć izbornika Gorana Grgića, koji se nije vodio kriterijem “za svakoga po nešto”, nego je želio dati presjek godišnje produkcije u HRvatskoj, s naglaskom na dobre, zabavne i kvalitetne predstave. Tako će publika pogledati naslove: “Muškarci.hr” (u kojem i Grgić glumi), popularne EXIT-ovce u predstavi “Pluća”, ali i Kerempuhov “Ustav Republike Hrvatske” u režiji Vinka Brešana. Čvrsto Grgić stoji iza svakoga naslova, a osobno se veseli i uličnom teatru studenata UAOS-a, u suradnji s poljskim Teatrom Osmoga Dana.

Narcisa VEKIĆ
ŠNAJDER REAGIRA

- Kada se postavilo pitanje OLJK-a, Ivana Šojat je rekla da podržava stav Ministarstva kulture da se OLJK ne financira jer su programi nepripremljeni, da se ne zna što se događa i da se dosta aljkavo radi. To je totalna neistina. HNK je u dogovoru s Gradom u srpnju 2016. dogovorio program otvorenja OLJK-a 2017. i podnijeli program ministarstvu pa se ne može u političke svrhe koristiti argument da je OLJK nepripremljen. Dubrovačke ljetne igre, čini sam član odbora, prije 10 su dana donijele program, a novac im je odavno odobren - kratko se medijima obratio Božidar Šnajder, intendant HNK, kao reakcija na nedavno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka na televiziji N1.

Najčitanije iz rubrike