Kultura
PREDSTAVLJEN PROGRAM MJESEC I POL PRIJE POČETKA

17. osječkom ljetu kulture od Ministarstva kulture ni lipe!
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Verdijevim “Nabuccom” u izvedbi osječkog HNK, tradicionalno na dan zaštitnika grada Osijeka - sv. Petra i Pavla, 29. lipnja otvara se 17. osječko ljeto kulture, za koje je Grad Osijek iz proračuna izdvojio pola milijuna kuna, a sa 100 će ih tisuća 'pogurati' sponzori. Ministarstvo kulture ove godine nije im dalo doslovce ni lipu. Iako je do otvorenja ostalo još gotovo mjesec i pol dana, organizatori su požurili s predstavljanjem programa jer su ga - kako je to na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji naglasila Ljerka Hedl, predsjednica Organizacijskog odbora - posložili i žele se što prije pohvaliti.

Ponosni na kvalitetu i kvantitetu (39 programa u dva tjedna, što prosječno svake godine pogleda između 12 i 15 tisuća Slavonaca), iz programa su izdvojili domaće produkcije, što osim otvorenja, podrazumijeva i premijeru Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića (“James i divovska breskva” Roalda Dahla u režiji Dragoslava Todorovića, planiranu za 11. srpnja u dvorištu Rektorata), kao i dvodnevni Festival slikovnica Čuvari priča, koje organizira GISKO (čija je ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš ove godine i članica Organizacijskog odbora), potom izložba Ive Frišćića i monografija o osječkom slikaru Josipu Alebiću (autora Vlastimira Kusika i Igora Loinjaka) u produkciji MLU-a, kao i zatvaranje OLJK-a, za što pripremaju atraktivan glazbeni program - nastup HKUD-a Osijek 1862 i njihove česte gošće, violončelistice Ane Rucner.

U književnom je programu mjesto našla i promocija knjige Maroja Mihovilovića “Mi djeca Solferina”, kao i večer s Borisom Šimlešom, Sinišom Bjedovim, ali i koncertno čitanje “Vilijuna” Jasne Horvat. Financije su 'krive' što nije realizirano željeno i planirano scensko uprizorenje, no Ljerka se Hedl nada da će to zaživjeti dogodine.

Plesni program obvezni je sastojak programa pa tako iz Barcelone na Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu stiže Julijana Tomić Fajdetić, ali će svratiti i na OLJK, dok iz Austrije stiže Europaballet St. Polten, čije ćemo plesno umijeće pogledati u dvorištu Rektorata.

Filmski će se program koji čine četiri projekcije ove godine održati na otvorenom, na ledini kod secesijskog zdenca, a među naslovima je i “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića.

Glazbeni program je onaj u kojem se uvijek zrcali međunarodni karakter OLJK-a, pa tako ove godine ugošćuju 60 mladih zboraša iz Pečuha, pod ravnanjem Moczara Gabora. Zahvaljujući australskoj će ambasadi nastupiti i Dubravko Lapaine, na tradicionalnim aboridžinskim instrumentima, a Slavonci će kod Vodenih vrata uživati u gongovima koji pričaju priče Rinalde Rusjan.

U Eurodomu će performans Školjkica izvesti Ljiljana Mihaljević, ali će biti i izložba slika Davora Gopca. Još je jedan likovni program na koji su ponosni - izložba Zlatka Price u Galeriji Waldinger, kao i promocija monografije “100 godina Price” Nikole Albaneže, koja će Osječanima biti predstavljena samo dan nakon Zagreba. Prica je, istaknula je Ljerka Hedl, uz Osijek bio vezan na više načina, a grad je to kojemu je ostavio i mnoštvo slika, koje i čine retrospektivu koja će biti u Waldingeru.

Najposjećeniji su uvijek kazališni programi pa se predstave pomno biraju, a ove godine uz pomoć izbornika Gorana Grgića, koji se nije vodio kriterijem “za svakoga po nešto”, nego je želio dati presjek godišnje produkcije u HRvatskoj, s naglaskom na dobre, zabavne i kvalitetne predstave. Tako će publika pogledati naslove: “Muškarci.hr” (u kojem i Grgić glumi), popularne EXIT-ovce u predstavi “Pluća”, ali i Kerempuhov “Ustav Republike Hrvatske” u režiji Vinka Brešana. Čvrsto Grgić stoji iza svakoga naslova, a osobno se veseli i uličnom teatru studenata UAOS-a, u suradnji s poljskim Teatrom Osmoga Dana.

Narcisa VEKIĆ
ŠNAJDER REAGIRA

- Kada se postavilo pitanje OLJK-a, Ivana Šojat je rekla da podržava stav Ministarstva kulture da se OLJK ne financira jer su programi nepripremljeni, da se ne zna što se događa i da se dosta aljkavo radi. To je totalna neistina. HNK je u dogovoru s Gradom u srpnju 2016. dogovorio program otvorenja OLJK-a 2017. i podnijeli program ministarstvu pa se ne može u političke svrhe koristiti argument da je OLJK nepripremljen. Dubrovačke ljetne igre, čini sam član odbora, prije 10 su dana donijele program, a novac im je odavno odobren - kratko se medijima obratio Božidar Šnajder, intendant HNK, kao reakcija na nedavno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka na televiziji N1.

Možda ste propustili...

ZATVORENA JE IZLOŽBA LANA KLJUČARIĆ “TRAGOVI"

Posljednje djelo nacrtano u prostoru MLU tijekom izložbe

GUGGENHEIMOV MUZEJ U BILBAU

Transformacijska moć umjetnosti

ZIJAH SOKOLOVIĆ GOSTUJE U SLAVONIJI

“Kobajagi donijela me roda” u Belišću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“NEKOLIKO PTICA I JEDNO NEBO”

Prvo je izdanje u 2500 primjeraka rasprodano u samo dva mjeseca

2

“PROPAST TAJGRADA” VELIKOG KIPARA I SLIKARA

Nakon 35 je godina obnovljeno izdanje jedine bajke Antuna Babića

3

OTOK POEZIJE: PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESMA “PAULINE PJESME U PROZI – JA SAM SAGA”

Najveći je estetski impuls Rem dobio čitajući snove kćeri Paule