Sport
SLAVONSKI NOGOMETNI DERBI

Ratnička utakmica na Bosutu
završila podjelom bodova
Objavljeno 16. svibnja, 2017.
Vitaić u sudačkoj nadoknadi pogodio s 11 metara i ostavio bod u Vinkovcima

Slavonski nogometni derbi donio je pravu ratničku utakmicu u kojoj je Osijek propustio četvrtu ovosezonsku pobjedu nad svojim susjedima. Nije tu bilo ljepote, ali je bilo žestoke borbe u kojoj su gosti u 87. minuti došli u dobitnu poziciju pogotkom Kneževića, ali ju nisu znali zadržati. Jedna vezana neopreznost u drugoj minuti sudačke nadoknade donijela je Cibaliji kazneni udarac za izjednačenje kojim je Osijek izgubio dva iznimno važna boda u borbi s Hajdukom za treće mjesto.

Ratničko poluvrijeme

Prvo poluvrijeme bilo je – slabo. Više ratničko nego nogometno, a to je bila voda na mlin Cibaliji. Vinkovčani su očekivano žešće ušli u utakmicu, a bijelo-plavi se u tome nisu baš najbolje snašli. Valjali su se Osječani po travi pogledavajući u suca Pajača, no bez prave potrebe. Jednostavno ne idu bijelo-plavima takve utakmice. Osijek je imao nešto više od igre, ali u njoj nije bilo dovoljno ideje, a još manje konkretnosti. Promet pred domaćim vratarom Matkovićem bio je slabašan. S druge strane Cibalia je vrebala pogrešku suparnika. Nije ju dočekala jer posljednja linija Osijeka bila je stabilna, ali zato vezni red nije funkcionirao ni približno kao na utakmici protiv Slaven Belupa. Cibalia nije dala prostora, a to je za Osječane “smrt”, a k tome premalo se koristio prostor, previše kratki pasovi nisu prolazili jer su Vinkovčani stajali blizu. Prvu priliku na utakmici imala je Cibalia. U 12. minuti Glavica je dobro proigrao P. Mišića, koji je ušao u kazneni prostor, ali pravovremen je bio Škorić, koji se bacio pod noge napadaču Cibalije i spriječio udarac prema vratima. Osijek je svoje najozbiljnije prijetnje napravio nakon prekida. Obje su se dogodile sredinom prvog dijela. To je bilo najbolje razdoblje igre Osijeka. U 22. minuti Boban je srušen na 18-19 metara iskosa s desne strane. Slobodan udarac izveo je Barišić, ciljao je u gornji desni kut, nije to bilo loše, ali ipak preslabo da bi iznenadilo Matkovića. U 24. minuti Osječani su imali najbolju priliku za vodstvo u prvom poluvremenu. Lopa je izveo korner s desne strane, Barać je ostao sam na desetak metara od vrata, pucao je glavom, ali nije bio precizan, lopta je otišla tik pokraj desne vratnice. Nakon toga igra se posve razvodnjela. Obostrano se mnogo griješilo u predaji, pa nije ni čudno što su izostala uzbuđenja, te se na odmor otišlo bez pogodaka.

Napeta završnica

Do 60. minute ni drugo poluvrijeme nije ponudilo ništa novog, a onda je Osijek ipak malo pritisnuo. U 58. minuti Boban je proigrao Grgića koji je imao dobru poziciju za udarac s 15-ak metara, ali je pogodio Zgrablića. Nakon toga je krenuo obračun Matković - Ejupi. Prvo je Pušić pronašao svog centarfora, koji je pucao glavom, a Matković je lijepo obranio. U 65. minuti Ejupi je dvaput opasno prijetio. Oba je puta loptu pred vrata poslao Lopa, prvi put iz kornera, Ejupi je pucao glavom, ali je s linije vrata opasnost raščistio Čuljak. U nastavku akcije Lopa je vratio loptu u gužvu, gdje je najbolje skočio Ejupi, još jednom pokušao glavom, ali se iskazao Matković i paradom otklonio prijetnju. Trener Cibalije Mladen Bartolović nekako je u to vrijeme u igru uveo Brekala, koji je svojom željom i agresivnošću napravio podosta pomutnje u obrani Osijeka, ali nije to pretvorio u nešto konkretno. U 68. minuti uspio je ukrotiti jednu dugačku loptu u kaznenom prostoru, ali završni udarac nije bio dobar. U 77. minuti okušao je Brekalo sreću s 20-ak metara, snažno je opalio, ali preko grede. Još je bolji bio pokušaj Mijokovića u 81. minuti koji je zapucao otprilike s iste udaljenosti kao i Brekalo, lopta je išla u gornji desni kut, ali je Malenica odlično intervenirao i skrenuo taj udarac u korner. U posljednjih 15-ak minuta obje su momčadi otvorile karte jer remi nikomu nije bio “napet”. I činilo se kako će iz takve igre Osijek izvući korist jer je Knežević u 87. minuti postigao lijep pogodak za vodstvo. Pušić je nakon vodstva uletio s klupe na teren kako bi proslavio gol sa suigračima i zaradio drugi žuti karton, odnosno crveni. No, nisu se gosti dugo radovali. U sudačkoj nadoknadi Cibalia je uspjela doći do poravnanja iz opravdano dosuđenog kaznenog udarca koji je Vitaić pretvorio u pogodak i izjednačenje za jedan bod koji će Cibaliji možda biti i presudan u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.

Dalibor KELER
 
Rezultati by SofaScore

VINKOVCI - Stadion Cibalije. Vrijeme i teren idealni za igru. Gledatelja: 2120. Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina) – 6,5. Strijelci: 0:1 Knežević (87), 1:1 Vitaić (90-11m). Žuti kartoni: Tomašević, Čuljak, M.Mišić, Žderić, Baša, Zgrablić (Cibalia), Pušić, Lukić, Petrović (Osi jek). Crveni karton: Pušić (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: MLADEN MATKOVIĆ (CIBALIA)

CIBALIA                               1  (0)

Matković 7, Žderić 5,5, Zgrablić 6,5, Tomašević 6, Čuljak 5,5, Muženjak 5,5 (od 55. Mijoković 6), M. Mišić 5,5, Baša 6, Pervan 5,5 (od 83. Vitaić -), P. Mišić 5,5 (od 65. Brekalo 6), Glavica 5,5

OSIJEK                                  1  (0)

Malenica 6,5, Grgić 6, Škorić 7, Barać 6,5, Barišić 5,5, Lukić 6, Petrović 5 (od 60. Mioč 5), Pušić 6 (od 73. Knežević 6,5), Lopa 5,5, Boban 6 (od 88. Vojnović -), Ejupi 6.

0:1

Lopa je ubacio zdesna, Ejupi je propustio loptu do Kneževića, koji se driblingom oslobodio Žderića, izbacio je i Matkovića u toj situaciji, onda mirno pogodio mrežu.

1:1

Barišić je srušio Bašu u kaznenom prostoru, a iskusni Vitaić bio je siguran iz kaznenog udarca i poravanao rezultat

PLUS

Cibalia je pokazala veliko srce i zbog njega je zaslužila taj bod. Vinkovčanima će on puno značiti u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.

MINUS

Osijek je morao dati više u toj utakmici. Izjela ga je nervoza, a svejedno je imao sve u svojim rukama jer je samo tri minute prije kraja došao u vodstvo, ali nije bilo koncentracije sačuvati ga u toj završnici utakmice.

Možda ste propustili...

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike