Osijek
SUSRET SA SILVIJOM ŠESTO U AMERICAN CORNERU

Treba ustupiti prostor malima jer su oni najveći i najkreativniji
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

Petnaest godina star nagrađivani roman “Debela” Silvije Šesto (koja je u međuvremenu napisala još 30-ak naslova), uvršten je na IBBY-jevu Časnu listu (izabran među 100 najljepših svjetskih knjiga za djecu i mlade, što se događa svake dvije godine), i preveden na makedonski i slovenski. Bio je to povod predstavljanju ovoga romana kao oglednom edukativnom susretu u organizizaciji studenata Informatologije, u prostoru American Cornera Osijek GISKO-a.

- Iako napisan 2002., situacija je danas još gora. Nadala sam se da će se to promijeniti. Detektirala sam stanje u kojem se naša djeca, tzv. budućnost, nalaze. Najmanje se razmišlja o djeci - napomenula je autorica romana koji je svoj put već našao do kazališnih dasaka, kao i mnogi drugi njezini naslovi. Treba napomenuti da je njezina “Deveta ovčica” najnagrađivaniji naslov Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i ne silazi s repertoara. To joj je, kaže, najdraže kazališno iskustvo, ali ju i inače za spoj njezinih tekstova i teatra vežu sjajna iskustva.

Na svojim i promocijama kolega nastoji potaknuti djecu da potaknu svoje odrasle da im knjiga bude sredstvo zbližavanja. Živimo, smatra Šesto, u paradoksalnom svijetu, sa strašno pametnim telefonima koji razdvajaju, za razliku od knjige.

- Kada pitam djecu, i onu najmanju, čitaju li im roditelji ili bake i djedovi, malobrojni odgovaraju potvrdno. Tu su računala, TV programi, često neprikladni. Knjiga spaja, dok se čita - djeca pitaju - upozorava Silvija Šesto.

Oduvijek je bila sklona gerilskom radu, svakodnevnom promišljanju kako doći do čitateljstva, pa ju ne zabrinjavaju najnoviji raspadi knjižarskog sustava u državi.

- Treba cijeniti svoje, gradovi bi trebali ustupiti prostor malima, jer su oni najveći i najkreativniji. Kreativac je rijetko biznismen. Treba prostor dati onima koji ni iz čega stvaraju nešto, a ne biti iskompleksiran. Hrvatska itekako ima što ponuditi, a ne samo uvoziti bez kritičkog promišljanja. Previše smo propusni za ono što su veliki odavno odbacili - upozorava književnica koja je jučer predstavila svoje najnovije djelo “Sirup protiv mačjeg kašlja”. N.Vekić

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike