Novosti
NACIONAL OTKRIO NEPOZNATE DETALJE

Petrov priznao da se sastao s direktorom ruske Sberbanke
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

Vezani članci

BOŽO PETROV, ČELNIK MOSTA

Ovakav Agrokor više neće postojati

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić izjavio je u utorak kako je Božo Petrov, čelnik Mosta, uoči izbijanja krize u koncernu Agrokor nudio pomoć Ivici Todoriću.

- Todorić je dobio poziv predstavnika ruske Sberbanke, koji mu je prenio pozdrave Bože Petrova koji jako lijepo govori o Agrokoru i Todoriću. Nakon još jednog dana ponovno su ga nazvali i rekli da je Božo Petrov tu i da su oni tu ako treba na bilo kakav način dodatno pomoći - rekao je Jelinić u emisiji Novi dan N1 televizije.

- U tom trenu Todorić je uzeo telefon i nazvao Davora Božinovića i rekao da se događa nešto čudno i ne vidi zašto bi mu ruske banke slale poruke i pozivale se na kontakte. Tako je došlo do kontakta i sastanka Todorića i Vlade - prepričao je Jelinić.

Božo Petrov je prozivke Nacionala za njegove navodne veze s predstavnikom Sberbanka komentirao riječima kako se “zna da ga obitelj Todorić doživljava krivcem za raspad svog carstva” pa ga se optužuje za veze s Rusima iako su oni s njima poslovali godinama.

- Ja sam razgovarao s dobavljačima i zato sam inzistirao u Vladi da se ta tema otvori - rekao je Petrov te pojasnio: “U trenutku kada sam od malih poljoprivrednika preko dobavljača čuo da je kritično u Agrokoru, pokušao sam u dva navrata razgovarati s ministrom Marićem. Kad nisam dobio odgovor, razgovarao sam s dobavljačima. Nakon toga tražio sam u Vladi da se taj razgovor otvori. Rekli su mi da preuveličavam, a kad mi ništa nije preostalo, tražio sam od dobavljača da Todoriću pošalju poruku da smo zabrinuti i da bismo htjeli razgovarati. Bitno mi je bilo da se razgovor konačno otvori. Nije bitno kako su oni došli do njega”, rekao je Petrov. Prepričao je trenutke u kojima je shvatio kako je situacija u Agrokoru kritična.

- Tražili smo prije da se financijska izvješća iz Agrokora otvore i tada se pokazalo da je situacija kritična i da nam slijedi armagedon gospodarstva. Kad se pokazalo da su točne tvrdnje o financijskim izvješćima i dogodio se razgovor s Todorićem gdje smo mu dali do znanja da neće dobiti milijardu i pol kuna - rekao je Petrov. “Tri dana prije tog sastanka s Todorićem u Vladi ja sam se našao s direktorom Sberbanke. Rekao sam mu da znamo da su izvješća katastrofalna, ali da tu priču neće voditi banke”, dodao je.

- Tražili smo da su dobavljači prvi u mogućnosti dobiti novac. To sam rekao u Vladi i na drugom sastanku gdje su prisustvovali predstavnici Erste banke, VTB-a i Sberbanka. Oni su naglasili da im nije u interesu ući u vlasništvo - rekao je Petrov.

Prvi put od izbijanja krize u Agrokoru, njegov osnivač Ivica Todorić komentirao je stanje u koncernu te za tjednik Nacional kazao kako bi glavni cilj trebao biti spasiti Agrokor i sva radna mjesta te riješiti problem s dobavljačima. “O poslovanju Agrokora tjednima se plasiraju neistine. U koncernu nema nepokrivenih zaduženja, može se dokumentirati ulaz i izlaz svake kune, a ukupna zaduženost i vrijednost koncerna su u balansu", sukus je zaključaka koje je Todorić nedavno iznio u razgovoru sa svojim osobnim savjetnicima, piše Nacional. Također navode kako je Todorić uvjeren da to može dokumentirati. Te su Todorićeve tvrdnje, podsjetimo, suprotne od izvješća koje je nedavno objavio izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor Ante Ramljak, a u kojima stoji kako je dug Agrokora veći od 40 milijardi kuna.

Odgovarajući na novinarski upit o tvrdnjama da je Petrov zajedno sa Sberbankom, preko posrednika i prije eskalacije krize, nudio pomoć Todoriću, premijer Andrej Plenković rekao je da “ne zna na koji način i preko koga” je Petrov komunicirao s Todorićem.

“Kada smo vidjeli da je Agrokoru potrebna dodatna financijska injekcija u vidu novih kredita, obavili smo potrebne razgovore. Oba sastanka bila su u Vladi. Procijenili smo situaciju i krenuli putem koji je u tom trenutku bio jedini ispravan”, kazao je predsjednik Vlade. D.Pav./H

Andrej Plenković

premijer

O svemu će sud dati revizija

Premijer Andrej Plenković je, komentirajući izjavu Ivice Todorića prema kojoj nema nikakvih pokrića za izjave o nepravilnostima u Agrokoru, istaknuo kako će o svemu sud dati revizija. “Jedna od četiri svjetske top-kompanije koje se bave revizijom pregledat će knjige i nakon toga ćemo detaljnije vidjeti o čemu se ovdje radi. Nitko od nas nema detaljan uvid u njihove financijske knjige pa stoga ne možemo donositi apriorne sudove", rekao je Plenković. Premijer je ponovio kako se radi na tome da Agrokor zadrži dobavljače i što više radnih mjesta. Jer da se pustilo Agrokor i njegove 73 kompanije da zapadnu u stečaj, tada bi došla u pitanje radna mjesta, poslovanje, generiranje novih prihoda, dodao je. Plenković je istaknuo i kako su radnicima koncerna Agrokor isplaćene plaće, kako kompanija funkcionira normalno.

Čelnik Mosta o Agrokoru je s ruskom bankom razgovarao tri dana prije sastanka u Vladi