Regija
STAMBENO ZBRINJAVANJE

Ratnim invalidima uručeni ključevi, rješenja i potpore
Objavljeno 17. svibnja, 2017.

SLATINA - Na prigodnoj svečanosti u Slatini ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uručio je hrvatskim ratnim vojnim invalidima ključeve dodijeljenih stanova, rješenja o dodjeli stanova, sredstva za kupnju stana ili kuće i financijske potpore za kupnju prve nekretnine. Time je riješen stambeni problem osmorice branitelja, a Ministarstvo je za sanaciju dodijeljenih stanova te za kredit i potpore utrošilo ukupno 976.325 kuna.

– Još prošle godine imali smo 12.000 neriješenih zahtjeva za stambeno zbrinjavanje obitelji smrtno stradalih, poginulih, nestalih i hrvatskih ratnih vojnih invalida - rekao je ministar i zahvalio hrvatskoj Vladi i Saboru na razumijevanju i prihvaćanju povećanja financijskog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za 200 milijuna kuna. – Samo u protekla četiri mjeseca stambeno smo zbrinuli 349 obitelji stradalnika Domovinskog rata. Do kraja ove godine planiramo dodijeliti 150 stanova, 240 stambenih kredita u iznosu 33 milijuna kuna, 120 financijskih potpora u iznosu od 11 milijuna kuna te provesti sanaciju i dodjelu 60 stanova čije uređenje stoji šest milijuna kuna. Zahvaljujem stradalnicima što su imali toliko strpljenja jer neki zahtjevi čekaju dulje od 20 godina.

Ministar Medved u Slatini je najavio početak organizirane stambene izgradnje u Dubrovniku, Kutini, Makarskoj, Stonu, završetak izgradnje 24 stana u Imotskom... Uoči dolaska u Slatinu, ministar je u Daruvaru dodijelio šest stanova, čije uređenje je stajalo oko 320.000 kuna.

Govoreći o različitim aspektima djelovanja Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar je Medved na prvo mjesto stavio zdravlje hrvatskih branitelja i stradalnika pa je kao socijalno najugroženiju kategoriju spomenuo 82.000 branitelja koji nisu u mirovini i nisu zaposleni. Za njihove je preventivne preglede u svim županijskim bolnicama osigurano 26 milijuna kuna. Za tu populaciju, koja živi u iznimno teškim uvjetima, prijedlogom novog Zakona o hrvatskim braniteljima predviđena je naknada za nezaposlenost.

Na svečanosti u Slatini bili su predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratni vojni invalidi, članovi braniteljskih udruga, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, županica Sanja Bošnjak, županijski pročelnik za gospodarstvo Igor Andrović, gradonačelnik Ivan Roštaš i drugi. Oni su potom obišli jedan od dodijeljenih stanova. Petar Žarković

Zbrinuto osam branitelja

Stanove u Slatini dobili su Tona Precep iz Virovitice i Zvonko Paulin iz Četekovca, rješenja za dodjelu stana u Virovitici dobili su Virovitičani Stipo Mirković i Antun Čerepinko, sredstva za kupnju stana ili kuće dobio je Darko Balog iz Korije, a financijsku potporu za kupnju prve nekretnine dobili su Josip Vincek i Siniša Novosel iz Virovitice te Darko Jurišić iz Pitomače.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike