Ekonomija
IZRAZITO NIZAK PROMET NA BURZI

Trgovanje na tržištu kapitala zamrznuto
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

Trgovanje na domaćem tržištu kapitala prošlog tjedna potpuno se zamrznulo. Kampanje za lokalne izbore u punom su zamahu. Neizvjesnosti oko rekonstrukcije Vlade RH i parlamentarne većine te otvorena mogućnost održavanja trećih izbora u dvije godine podižu razinu političkog rizika, koja se prenijela na domaće tržište kapitala. U takvim okolnostima ostvareni prometi na Zagrebačkoj burzi bili su izrazito niski. Ukupni redovni promet iznosio je 33,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 32,5 i obveznicama 0,9 milijuna kuna tjednog prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 6,5 milijuna kuna. Na početku tjedna tržište je nakratko živnulo. U ponedjeljak se ostvarilo 9,3 milijuna kuna prometa, od čega se kroz blok-transakciju dionicama Atlantic grupa protrgovalo 2,6 milijuna kuna. Cijene dionica blago su porasle i indeks Crobex se u ponedjeljak povećao za 0,1 posto, na 1905 bodova.

Pad dionica

Utorak je donio potpuno hlađenje domaćeg tržišta kapitala i snižavanje indeksa Crobex na 1897 bodova (pad za 0,4 posto), uz ostvarenih 4,2 milijuna kuna dnevnog prometa. Na redovnom tržištu u utorak je vladala polarna zima. To se vidi po količini trgovanja, pri čemu se dionicama HT ostvarilo 1,1 milijuna kuna a svim ostalim vrijednosnicama 3,1 milijun kuna dnevnog prometa. Znatno življe bilo je na OTC tržištu, gdje se u utorak trgovalo dionicama Granolio (1,0 milijuna kuna), IGH (1,5 milijuna kuna) i Žitnjak (1,5 milijuna kuna). Stjecatelj dionica IGH i Žitnjak bila je tvrtka Capturis d.o.o., čiji je vlasnik Miroslav Jeličić-Purko. Prodavatelj dionica IGH bio je Slavonski zatvoreni investicijski fond. Privatni investitori su očito pronašli kanal za kupoprodaju paketa dionica na OTC tržištu. Pad dionica na domaćem tržištu kapitala trajao je od srijede do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1885 bodova, što je njegova najniža razina od 20. rujna 2016. To je za 19 bodova ili 1,0 posto manje nego na početku tjedna. Odbor za indekse Zagrebačke burze donio je odluku kojom se iz sastava indeksa Crobex isključuju dionice Ledo, Belje i Vupik nakon odluke Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga - HANFA o obustavi trgovanja navedenim vrijednosnicama. Indeks Crobex trenutno čine 22 dionice. U sastavu indeksa Crobex prošlog tjedna četiri su vrijednosnice zabilježile tjedni rast i petnaest pad cijene, a tri su vrijednosnice ostale na početnim razinama (Atlantic grupa, Podravka i Zagrebačka burza). Među rijetkim dionicama koje su zabilježile tjedni porast cijene nalaze se Kraš (rast za 4,5 posto), koji je otpustio 38.040 trezorskih dionica, te AD Plastik (rast za 3,6 posto), povlaštena dionica Adris grupe (rast za 3,1 posto) i Maistra (rast za 2,4 posto). Ulagači u kritičnim trenucima najviše pouzdanja pokazuju prema dionici HT. Uz ostvarenih 7,7 milijuna kuna tjednog prometa, cijena dionice HT u petak se spustila na 171,00 kn (pad za 3,0 posto).

Stup tržišta

Vrijednosnicama Atlantic grupe pojačano se trgovalo u ponedjeljak i petak nakon dostavljene obavijesti o održanoj sjednici nadzornog odbora na kojoj je sazvana skupština društva za 29. lipnja 2017., kada će se odlučivati o isplati 13,50 kn dividende po dionici. Cijena dionice Atlantic grupe zadržala se u petak na početnih 780,00 kn. Dionica Valamar Riviera Poreč postala je važan stup domaćeg tržišta kapitala braneći reputaciju hrvatskog turističkog sektora. Dionicama Valamar Riviera Poreč skromnije se trgovalo do petka, kada se ostvarilo 1,1 milijun kuna dnevnog prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 41,36 kn, što je za 0,64 kn ili 1,5 posto manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,7 milijuna kuna tjednog prometa a redovnim je ostvareno 0,2 milijuna kuna prometa. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena državnih obveznica, narasla je u petak na 108,91 indeksni bod (rast za 0,29 posto). Rast cijena državnih obveznica u posljednja dva tjedna pokazuje trend povećanog rizika države u očima investitora.

Autor je vlasnik dionica HT i Belje, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala je nestabilno i umrtvljeno. Povećani rizici na tržištu traže dodatni oprez

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike