Ekonomija
INVESTICIJA VRIJEDNA MILIJUN EURA

U Bijelom Brdu s radom kreće tvornica ekoulja
Objavljeno 17. svibnja, 2017.
Osim ulja, pogača i bezglutenskog brašna, počet će i proizvodnja kozmetičkih te prehrambenih ekoproizvoda

Tvrtka “BB OIL” d.o.o. za nekoliko dana počinje s proizvodnjom hladno prešanih ulja iz sjemenki u Industrijskoj zoni Bijelo Brdo. Investicija je to u vrijednosti od milijun eura privatnog kapitala. U Bijelom Brdu jučer su u novosagrađenoj uljari ugovor o kupnji još jedne, susjedne, parcele u IZ Bijelo Brdo za potrebe buduće proizvodnje potpisali načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić sa Slavkom Vukadinovićem, direktorom tvrtke “BB OIL”, i Lidijom Ambroš, izvršnom direktoricom “BB OILA”.

- Ovo je mala tvornica hladno prešanog ulja u kojoj će se proizvoditi više kategorije ulja. Ovo je tek početak jedne nove razvojne priče i mi uljaru smatramo početkom, jer će se na ovom prostoru u budućnosti proizvoditi i dodatni proizvodi. Ulje je definitivan proizvod, a sljedeća frakcija je pogača, pa bezglutensko brašno koje se na tržištu vrlo cijeni. U ovom pogonu bit će dvije osnovne linije - linija ulja i linija mlina. U daljnjem razvoju krenut ćemo s kozmetičkim proizvodima jer su ulja od lješnjaka ili oraha izvanredna podloga za kozmetičku industriju. Također se okrećemo i k prehrani. Naime, bezglutensko brašno i ovo ulje s nekim dodatcima temelj su stvaranja nekih novih prehrambenih proizvoda poput namaza raznih vrsta, energetskih pločica i cijelog jednog spektra proizvoda. Imali smo sastanak i na Prehrambeno-teološkom fakultetu u Osijeku jer će nas oni pratiti u cijelom postupku, a u Bijelom Brdu potpisali i ugovor o kupnji još jednog hektara susjedne parcele radi proširenja. Ovaj pogon sagradili smo na 5500 četvornih metara, a naša je proizvodnja isključivo ekoproizvodnja, razgovarali smo s proizvođačima, OPG-ovima koji žele s nama surađivati i koji će se za to morati prilagodili ekoproizvodnji. Nudimo suradnju u široj regiji da nam dobavljaju sirovinu od suncokreta do uljane repice i lana... Očekuje se da će cijeli kraj od toga malo živnuti jer će imati sigurnog otkupljivača. Dosta seljaka već radi u ekoproizvodnji - pojašnjava Vukadinović.

Vukadinović dodaje kako su ovu investiciju realizirali u općini Erdut jer im je ponudila prihvatljive uvjete, pa su brzo riješili papirologiju.

“Ovu je investiciju počelo pet investitora, a sada smo uveli još dva investitora - dvije privatne osobe koje su zainteresirane da znanjima i saznanjima omoguće prodaju i kupnju - napominje Vukadinović.

Inače, proizvodnja je visokoautomatizirana i zaposlit će četvero ili petero ljudi, ali će kroz BB OIL zaraditi puno onih koji budu surađivali s njim. Uskoro počinje montaža pogona, a prve kapi ulja iz probne proizvodnje poteći će 1. srpnja. Kupljena sirovina već čeka isporuku. “Kupili smo suncokret, ali i orahe, lješnjake i bademe. To su ulja koja ćemo u početku proizvoditi”, kaže direktor tvrtke kojoj je objekt gradila tvrtka Produkt gradnja.

Darko PEJIĆ
PLASMAN PROIZVODA OSIGURAN

Načelnik Jugoslav Vesić navodi kako je Zona Bijelo Brdo popunjena, a investitoru je čestitao na ulaganjima. “U Zoni već radi tvrtka Granolio. Tvrtka Geoprem je nova i također ozbiljan investitor te zahvaljujemo što su izabrali lokaciju za pogone u našoj općini i našim poljoprivrednicima omogućili kvalitetan rad na ekološkoj proizvodnji koju želimo dići na još višu razinu. Ova se uljara uklapa u sve naše strategije, a pogon mnogo znači i velikom broju naših stanovnika i kooperanata. Općinska uprava bit će im i nadalje potpora i na usluzi da projekt krene u najboljem svjetlu. Smatram da je uljara velika odskočna daska za ekoproizvođače naše općine, ali i za one iz cijele Osječke i Vukovarske županije jer je osiguran plasman za proizvode”, izjavio je načelnik Vesić.

Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike