Ekonomija
INVESTICIJA VRIJEDNA MILIJUN EURA

U Bijelom Brdu s radom kreće tvornica ekoulja
Objavljeno 17. svibnja, 2017.
Osim ulja, pogača i bezglutenskog brašna, počet će i proizvodnja kozmetičkih te prehrambenih ekoproizvoda

Tvrtka “BB OIL” d.o.o. za nekoliko dana počinje s proizvodnjom hladno prešanih ulja iz sjemenki u Industrijskoj zoni Bijelo Brdo. Investicija je to u vrijednosti od milijun eura privatnog kapitala. U Bijelom Brdu jučer su u novosagrađenoj uljari ugovor o kupnji još jedne, susjedne, parcele u IZ Bijelo Brdo za potrebe buduće proizvodnje potpisali načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić sa Slavkom Vukadinovićem, direktorom tvrtke “BB OIL”, i Lidijom Ambroš, izvršnom direktoricom “BB OILA”.

- Ovo je mala tvornica hladno prešanog ulja u kojoj će se proizvoditi više kategorije ulja. Ovo je tek početak jedne nove razvojne priče i mi uljaru smatramo početkom, jer će se na ovom prostoru u budućnosti proizvoditi i dodatni proizvodi. Ulje je definitivan proizvod, a sljedeća frakcija je pogača, pa bezglutensko brašno koje se na tržištu vrlo cijeni. U ovom pogonu bit će dvije osnovne linije - linija ulja i linija mlina. U daljnjem razvoju krenut ćemo s kozmetičkim proizvodima jer su ulja od lješnjaka ili oraha izvanredna podloga za kozmetičku industriju. Također se okrećemo i k prehrani. Naime, bezglutensko brašno i ovo ulje s nekim dodatcima temelj su stvaranja nekih novih prehrambenih proizvoda poput namaza raznih vrsta, energetskih pločica i cijelog jednog spektra proizvoda. Imali smo sastanak i na Prehrambeno-teološkom fakultetu u Osijeku jer će nas oni pratiti u cijelom postupku, a u Bijelom Brdu potpisali i ugovor o kupnji još jednog hektara susjedne parcele radi proširenja. Ovaj pogon sagradili smo na 5500 četvornih metara, a naša je proizvodnja isključivo ekoproizvodnja, razgovarali smo s proizvođačima, OPG-ovima koji žele s nama surađivati i koji će se za to morati prilagodili ekoproizvodnji. Nudimo suradnju u široj regiji da nam dobavljaju sirovinu od suncokreta do uljane repice i lana... Očekuje se da će cijeli kraj od toga malo živnuti jer će imati sigurnog otkupljivača. Dosta seljaka već radi u ekoproizvodnji - pojašnjava Vukadinović.

Vukadinović dodaje kako su ovu investiciju realizirali u općini Erdut jer im je ponudila prihvatljive uvjete, pa su brzo riješili papirologiju.

“Ovu je investiciju počelo pet investitora, a sada smo uveli još dva investitora - dvije privatne osobe koje su zainteresirane da znanjima i saznanjima omoguće prodaju i kupnju - napominje Vukadinović.

Inače, proizvodnja je visokoautomatizirana i zaposlit će četvero ili petero ljudi, ali će kroz BB OIL zaraditi puno onih koji budu surađivali s njim. Uskoro počinje montaža pogona, a prve kapi ulja iz probne proizvodnje poteći će 1. srpnja. Kupljena sirovina već čeka isporuku. “Kupili smo suncokret, ali i orahe, lješnjake i bademe. To su ulja koja ćemo u početku proizvoditi”, kaže direktor tvrtke kojoj je objekt gradila tvrtka Produkt gradnja.

Darko PEJIĆ
PLASMAN PROIZVODA OSIGURAN

Načelnik Jugoslav Vesić navodi kako je Zona Bijelo Brdo popunjena, a investitoru je čestitao na ulaganjima. “U Zoni već radi tvrtka Granolio. Tvrtka Geoprem je nova i također ozbiljan investitor te zahvaljujemo što su izabrali lokaciju za pogone u našoj općini i našim poljoprivrednicima omogućili kvalitetan rad na ekološkoj proizvodnji koju želimo dići na još višu razinu. Ova se uljara uklapa u sve naše strategije, a pogon mnogo znači i velikom broju naših stanovnika i kooperanata. Općinska uprava bit će im i nadalje potpora i na usluzi da projekt krene u najboljem svjetlu. Smatram da je uljara velika odskočna daska za ekoproizvođače naše općine, ali i za one iz cijele Osječke i Vukovarske županije jer je osiguran plasman za proizvode”, izjavio je načelnik Vesić.

Možda ste propustili...

NJEMAČKI TELEKOMUNIKACIJSKI DIV

Deutsche Telekom povećava plaće

POTENCIJALNO ŠTETNI UTJECAJ NA GOSPODARSTVO

ECB zabrinut zbog jakog eura

PPOVEZIVANJE POTREBA RAZLIČITIH SEKTORA

BTravel ostvario prihode od 65 mil. kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana