Regija
MINISTRICA MURGANIĆ:

Potrebna nam je demografska revitalizacija
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

VINKOVCI

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić na Dan obitelji boravila je u Vinkovcima, gdje se susrela s gradonačelnikom Mladenom Karlićem i predsjednikom Udruge brojnih obitelji 8+ Antunom Trbukom te uručila ček u iznosu od 20.000 kuna za spomenutu udrugu.

- U Hrvatskoj je vrlo mali broj obitelji koje imaju i petero djece, a kamoli osam i više. U postotku je to manje od jedan posto, a s obzirom na to da imamo i obitelji koje nemaju ni jedno dijete, ovakve su obitelji posebne i rado ih podržavamo - rekla je Murganić.

- Mi se zauzimamo za demografsku revitalizaciju Hrvatske te me je posebno rastužila reakcija Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, koji je mjere Vlade za demografskom obnovom okarakterizirao na ”zloćudan način”. Forum žena SDP-a očituje se na Zakon o radu koji je donijela vlada SDP-a 2014. godine i u kojem se preferirao rad na određeno vrijeme i kojim se, između ostalog, nije omogućio povratak ženama nakon rodiljnog dopusta na njihovo radno mjesto. Ono što ne smijemo zaboraviti je da mjere koje se tiču financijske ekonomske stabilnosti mogu proizići iz gospodarskog razvoja države, većeg broja radnih mjesta koja su dobro plaćena i sigurnije stambene politike. Vlada RH se opredijelila za ekonomski rast, za radna mjesta i demografsku politiku - rekla je Murganić.

Prema riječima Antuna Trbuka u njihovoj je udruzi 150 obitelji, dok je u cijeloj Hrvatskoj oko 500 obitelji s više od osmero djece.

- Mi 18 godina djelujemo na području ove županije, imamo dobru suradnju s međunarodnim organizacijama. Naslijedili smo nažalost model odnosa prema djeci kao socijalnu kategoriju, moramo to izbaciti i uvesti stvarnu demografsku mjeru, da je svako dijete bitno. Ovom prilikom želio bih zahvaliti na donaciji od 20.000 kuna koja će biti utrošena za rad udruge i odlazak majki na more - rekao je Trbuk. Nakon Vinkovaca, ministrica je posjetila Vukovar gdje se sastala sa gradonačelnikom Ivanom Penavom i županom Božom Galićem.M.Kokaj

Posjet “Maloj Tereziji”

Gradonačelnik Karlić upoznao je ministricu s institucijama koje djeluju na području Vinkovaca od Bubamare do Centra za rehabilitaciju “Mala Terezija”, kamo se nakon susreta s obiteljima i uputila. Korisnici ustanove otpjevali su joj jednu pjesmu, a pozdravila ju je ravnateljica Janja Mišić-Rudelić.

Možda ste propustili...

MOBITEL U PARKU NAPUNIO GRADONAČELNIK BOSANČIĆ

Vinkovčanima 4 pametne klupe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA KUPANJE OPET U SEMELJCE

Općina želi 2019. otvoriti bazene pomoću EU novca

2

POSLJEDICE PROŠLOTJEDNOG NEVREMENA

Pola Belog Manastira još je bez interneta

3

NAJBOLJI VIROVITIČKO-PODRAVSKI KUHARI

Sandra Jadek i Dražen
Šafar pripremaju se
za Svjetsko prvenstvo