Regija
RAZGOVOR: MIRKO DUSPARA, SLAVONSKOBRODSKI GRADONAČELNIK

Slavonski Brod - Grad za cijeli život
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

Slavonski Brod danas slavi svoj dan i blagdan zaštitnika, Svetog Ivana Nepomuka, a to je prigoda da s gradonačelnikom Mirkom Dusparom porazgovaramo o aktualnom trenutku i planovima za razvoj grada.

Tijekom vašeg dosadašnjeg rada na čelu Slavonskog Broda ostvareni su brojni projekti. Koja je najveća razlika između Slavonskog Broda nekad i danas?

- Proteklih godina odradili smo uistinu velik broj projekata koji su našem gradu dali potpuno nov izgled i, usudio bih se reći, da je grad danas u pozitivnom smislu neprepoznatljiv u odnosu prema onom prije desetak godina. Brod je postao uređen i stabilan grad, gdje smo neprestano ulagali u razvoj njegove infrastrukture i drugih sadržaja i usluga važnih za normalno svakodnevno funkcioniranje i ugodan život. Iza nas su projekti poput nove prometne infrastrukture, novih bazena, gradske tržnice, sportskih sadržaja, Sveučilišta, novih škola i vrtića te novih radnih mjesta. Svih ovih godina grad smo vodili odgovorno i transparentno, komunicirajući s građanima, zbog čega je grad postao primjer, po čemu smo prepoznati i za što smo nagrađivani u Hrvatskoj. Građani su nam dali povjerenje da radimo na razvoju grada i stvaramo nove sadržaje koji će im osigurati bolju i razvijeniju sredinu za život, a mi smo taj zadatak shvatili ozbiljno i odgovorno. Rezultati su vidljivi, a građani zadovoljni i mislim da je to najbolja potvrda da idemo u pravom smjeru te da s građanima uspješno mijenjamo lice grada nabolje.

EU novac

Privlačenje novih investicija jedno je od najvažnijih pitanja u svim gradovima. Kojim mjerama Grad stimulira poduzetnike i potiče ih na ulaganja?

- Novim investitorima u našem gradu nudimo niz mjera kojima im izlazimo u susret koliko god je to moguće, u što su se uvjerili poduzetnici koji su nam se do sada obraćali za potporu. Neprestano radimo na tome da grad dodatno gospodarski zaživi, no to je uvijek velikim dijelom uvjetovano i općom gospodarskom slikom u državi. Poduzetnike čije investicije otvaraju nova radna mjesta oslobađamo svega što je u našoj nadležnosti, i to činimo već godinama. Da doista izlazimo u susret investitorima i pomažemo im koliko god možemo, dokazuje i otvorenje novog proizvodnog pogona tvrtke Boxmark i proširenje postojećeg proizvodnog pogona tvrtke Saint Jean Industries, a, primjerice, samo te dvije tvrtke danas zapošljavaju više od 1000 ljudi. Osim toga, kontinuirano ulažemo sredstva i u nove gradske proizvodno-poslovne zone. Tako je danas na području grada izgrađena Zona malog gospodarstva Kolonija te Gospodarsko-proizvodna zona Bjeliš, u kojoj su prošle godine obavljeni radovi na izgradnji potrebne infrastrukture. Tijekom 2015. osnovana je i nova Gospodarsko-proizvodno-poslovna zona Zapad, koja će upravo zbog svog položaja i povezanosti biti jedna od najbolje pozicioniranih u Slavoniji.

Koliko Grad koristi mogućnosti EU fondova?

- Intenzivno radimo na projektima koje apliciramo za natječaje nadležnih ministarstava ili za dodjelu nepovratnih sredstava iz fondova EU. Slavonski Brod je jedan od sedam hrvatskih gradova koji su preko ITU mehanizma dobili dio od 345 milijuna kuna europskih sredstava, kojim će se financirati izgradnja inovacijskog inkubatora, novi oblici pomoći za inovativne udruge i poduzetnike, rekonstrukcija toplovoda u naseljima Slavonija I i II, izgradnja komunalne infrastrukture i hotela u brodskoj Tvđavi te obnova unutrašnjosti kuće Brlić. U našem gradu realiziran je 24 milijuna kuna vrijedan prvi veliki infrastrukturni IPA projekt u Hrvatskoj, čiji je najvrjedniji dio, uređaj za pročišćivanje otpadnih voda, Europska komisija proglasila primjerom dobre prakse.

Upravo kao nastavak IPA projekta nastao je projekt Brod 2, procijenjene vrijednosti 280 milijuna kuna, koji se sufinancira iz Kohezijskog fonda. Glavni je cilj tog projekta izgraditi i modernizirati vodovodno-kanalizacijsku infrastrukturu gdje god je to potrebno u gradu, s posebnim naglaskom na brdske dijelove grada. S pomoću nepovratnih europskih sredstava već dvije godine zaredom provodimo projekte u okviru kojih su u gradskim osnovnim školama angažirani asistenti u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju, a početkom ove školske godine ostvarili smo i projekt kojim smo osigurali besplatnu prehranu za učenike u riziku od siromaštva u gradskim osnovnim školama.

Mlade obitelji

Ove godine pokrenuli ste nove projekte kako biste mladim obiteljima omogućili ostanak u Slavonskom Brodu. O kojim projektima je riječ?

- Ostanak mladih i potpora mladima koji svoje obitelji i domove žele graditi u Slavonskom Brodu jedan nam je od prioriteta. Tako smo od ove godine znatno povećali naknade za novorođenčad, a kako bismo mladim obiteljima olakšali početak njihova zajedničkog života, krenuli smo u nove stambene projekte. Jedan od njih odnosi se na davanje u najam gradskih zemljišta na kojima mogu graditi obiteljsku kuću, a u tijeku je i gradnja stanova namijenjenih za davanje u najam mladim obiteljima, i to po vrlo povoljnim tržišnim uvjetima. Uz te projekte, kontinuirano radimo na stvaranju novih sadržaja u gradu, gradnji vrtića, dogradnji i obnovi osnovnih škola, uveli smo i program produženog boravka u sve osnovne škole, a sve smo to učinili kako bismo im pružili temelj za lijep i siguran život, što naš grad i obećava. A na tom su tragu i svi napori da Slavonski Brod postane studentski i sveučilišni grad. Nažalost, mladi se iseljavaju iz cijele Hrvatske i zaista je riječ o negativnom nacionalnom trendu, no sve ono što mi radimo u Slavonskom Brodu ide prema tome da poboljšamo uvjete života svim sugrađanima, pa tako i mladima, kako bi ostali i radili u gradu te ovdje podizali svoje obitelji i domove.

Uskoro se održavaju lokalni izbori, idete po još jedan mandat?

- Građani ovog grada su oni za koje sam radio i za koje ću nastaviti raditi, pritom slušajući njihove prijedloge i primjedbe, jer samo suradnjom s građanima Slavonski Brod može postati još ugodnijim mjestom za život. Motiviran sam nastaviti raditi za Slavonski Brod, jer unatoč tome što je mnogo učinjeno, očekuje nas još razvojnih projekata od važnosti za grad i građane, a da bismo ih razvijali potrebna je politička stabilnost i vizija. Moja je vizija izgraditi grad u kojem se ljudi rađaju, idu u vrtiće, školuju se, završavaju visoko obrazovanje, rade i zasnivaju obitelji, te da u svojoj starosti osjećaju sigurnost jer se njihov grad o njima brine i sluša njihove potrebe. S posebnom pozornošću nastavit ćemo graditi naše gospodarstvo i poduzetništvo, a stvaranje Slavonskog Broda kao studentskog grada sa svim pripadajućim sadržajima i novim radnim mjestima bit će naš fokus. Nastavit ćemo ulagati u sadržaje za našu djecu gradnjom novih škola, sportskih dvorana i vrtića. I dalje ćemo razvijati programe i mjere kako bismo mladim obiteljima stvorili bolje uvjete za život, a veseli me i to što ćemo na području našeg grada osigurati još jedan dom za stare i nemoćne. Slavonski Brod zaista će biti grad za cijeli život, koji će biti još uređeniji i u kojem će svaka generacija imati još kvalitetnije uvjete, za što smo i do sada marljivo radili. D.S.R.

Poduzetnike godinama oslobađamo svega što je u našoj nadležnosti, ulažemo i u nove proizvodno-poslovne zone

EU novcem izgradit će se inovacijski inkubator, graditi hotel u Tvđavi, obnoviti unutrašnjost kuće Brlić...

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike