Ekonomija
U TIJEKU JE AKCIJA DOCJEPLJIVANJA

U prvih tjedan dana protiv bolesti kvrgave kože cijepljeno 4760 goveda
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

U tijeku je akcija docjepljivanja (revakcinacija) protiv bolesti kvrgave  kože (BKK-a)  koja je počela prošli ponedjeljak (8. svibnja) i trajat će do 31. srpnja 2017.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede akcija se provodi bez ikakvih poteškoća. “U 2017. godini planirano je cijepljenje oko 435.000 goveda (bazna populacija goveda u RH promatrano na određeni dan) + 100.000 goveda iz zemalja članica EU-a (godišnji uvoz), od čega će dio biti cijepljen u samoj akciji, plus telad koja je izgubila imunitet kontinuirano tijekom godine (teladi ima oko 60.000). U prvih tjedan dana cijepljeno je 4760 goveda.

Izbjegli bolest

Ove godine ne očekujemo veliki broj prijava posljedica docjepljivanja protiv bolesti kvrgave kože u odnosu na prethodnu godinu, jer je populacija već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom koji je sadržan u cjepivu”, navode iz Ministarstva poljoprivrede

Dodaju i da se, s obzirom na prošlogodišnju pravovremenu akciju cijepljenja, na području RH i provedbu mjere cijepljenja u drugim državama, kao što su Turska, Grčka, Bugarska, Makedonija, Kosovo, Srbija, Crna Gora, bolest nije pojavila na području RH.

“Hrvatska je jedina država koja je izbjegla pojavu bolesti s obzirom na to da je cijepljenje bilo provedeno kao preventivna mjera koja je dokazano najučinkovitija za kontrolu širenja bolesti, posebice ako se provodi prije pojave virusa na određenom području (preventivno cijepljenje). Podsjećamo da je prvo cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj provedeno u razdoblju od kolovoza do studenoga 2016. godine, sukladno odluci Europske komisije o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. U Hrvatskoj je cijepljeno 449.330 goveda. Od izravnih posljedica cijepljenja uginulo je 509 goveda, za što je do sada isplaćeno 3,3 milijuna kuna. Također je isplaćeno proizvođačima mlijeka 19 milijuna kuna naknade zbog pada mliječnosti kod životinja koje su cijepljene protiv bolesti kvrgave kože”, kažu iz Ministarstva.

Ujedno i upozoravaju da ako poljoprivrednik ne dopusti veterinaru cijepljenje Veterinarska inspekcija izdaje rješenje o provedbi naređenih mjera cijepljenja te rješenje o zabrani prometa stoke i proizvoda s tog gospodarstva. “Nakon toga izdaje obavijest o počinjenju prekršaja, čime počinje prekršajni postupak kod nadležnog suda. S obzirom na broj stoke na određenom gospodarstvu tijekom proteklih godina pokazalo se da sudovi određuju kazne između 6000 i 10.000 kuna po gospodarstvu, iako se u iznimnim slučajevima mogu propisati i manje kazne”, ističu iz Ministarstva.

Branko Kolak, predsjednik Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), kaže da je cijepljenje zakonska obveza i ako stočari budu odbijali uslijedit će sankcije, mjere zabrane prodaje mlijeka itd.

Male naknade

- Mi smo jedino protiv toga što su oni gotovo kompletne mjere ugurali u dva, tri mjeseca ove godine, pa se životinje svaka svaka dva do tri tjedna cijepe i maltretiraju. To je također živi organizam. A je li svaka dva-tri tjedna zbog neke nove zarazne bolesti dobro cijepiti organizam, upitno je. Prošle godine cijepljenje protiv BKK radili smo poslije 1. kolovoza. Zašto nismo i ove godine to radili u osmom mjesecu, tim prije što bi imunizacija trebala trajati godinu dana. S druge strane, prošle godine su reakcije na cjepivo bile jako izražene, veliki je pad bio u proizvodnji, što je država donekle i refundirala s nekakvih 40 lipa po litri mlijeka na bazi mjesečne proizvodnje. Nadamo se da će ovaj put reakcije biti nešto blaže, jer su životinje došle u kontakt s virusom, u pitanju je živa vakcina. Računamo da će biti nešto slabija reakcija, no opet se postavlja pitanje naknade štete - zaključuje Kolak.

Maja MUŠKIĆ/Zdenka RUPČIĆ
Pretrpjeli velike štete

Stočari u županjskoj Posavini ističu da cijepljenje samo po sebi ne bi bilo problem da su svi uzgajivači pravovremeno obeštećeni zbog posljedica preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože kod goveda. Smatraju da nisu bili dovoljno educirani i da nadležne službe nisu dobro odradile svoj posao, da ih nisu na vrijeme informirale o tome da trebaju podnijeti zahtjev za isplatu štete. Brojni su stočari, tvrdi Marko Mrkonjić iz Babine Grede, ostali kratkih rukava - pretrpjeli su velike štete, a nisu dobili ni kunu i sada zaziru od novog vala cijepljenja zbog straha da će im dodatno naštetiti i otežati situaciju u koju su dovedeni.M.L.O.

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike