Kultura
“JEDAN MRTAV ČOVJEK” ALEKSANDRA ŠVABIĆA - PREMIJERNO U LAB &TD

Postpogrebna situacija u kojoj je pet živih lica u odnosu na jednoga mrtvog čovjeka
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

LAB &TD predstavlja premijernu izvedbu predstave “Jedan mrtav čovjek”, autora i redatelja Aleksandra Švabića, koja će se održati 16. svibnja u dvorani SEK Teatra &TD. Scenski pokret radio je Staša Zurovac, a u predstavi igraju: Nataša Kopeč, Mirta Polanović, Dean Krivačić, Sven Jakir i Domagoj Janković.

Besmisao je odsustvo smisla, pa bih mogao reći da apstrakcija to podrazumijeva? Postpogrebna situacija u kojoj je pet živih lica u odnosu na jednoga mrtvog čovjeka. Njih ima, njega nema. Branko Črnac Tusta (Kud Idijoti), umro je 14. listopada 2012. S njime je umrla i ideja koja je davala ništa drugo nego smisao (po meni, jedini je smisao romantika bilo koje vrste). Ova lica na sceni ostavljena su bez smisla, njihovo postojanje je besmisleno.

- Stotine primjera još me je više uvjerilo da je naziv albuma Glupost je neuništiva, bio savršeno točan. Samo što sam ja u međuvremenu postao tolerantniji prema gluposti i prihvaćam je kao dio ljudskoga življenja. Ljudi imaju pravo biti glupi, to se ne može ukinuti dekretom. Osim toga, ima gorih stvari: egoizam, zloba, sadizam, terorizam, primjerice, popis je poduži... To uopće ne znači da na svijetu ne postoje pametni ljudi, dobre ideje, genijalna djela, zdrave stvari. Postoje naravno, ali kad je glupost u pitanju – to je korijen koji se teško čupa - Branko Črnac Tusta.

LAB&TD usmjeren je na podršku autorima mlađe generacije kako bi im se olakšala afirmacija i istraživanje. LAB je, kao što sama riječ kaže, laboratorij - mjesto istraživanja, prostor u kojem su pogreške dopuštene i prostor koji dopušta autorima da se razvijaju, propitkuju, istražuju, prostor koji potiče i afirmira slobodu stvaralaštva. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

10. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Bez pritiska natjecanja, bez bodova i bez konkurencije

2

“BIJELA KUGA” 22. I 23. TRAVNJA U BARUTANI

O ljubavi i tajnama u dubinama naših bića

3

IZLOŽBA SKULPTURA U VINKOVAČKOM KAZALIŠTU

Zlatka Smiljanića nadahnula je paleontologija i fantastika