Kultura
IZLOŽBA U MULTIMEDIJALNOM KULTURNOM CENTRU U SPLITU

Dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih
Objavljeno 15. svibnja, 2017.

U Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvara se izložba Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike – Dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih. Riječ je o proširenoj verziji izložbe prvi put prikazane u HDD galeriji u veljači i ožujku ove godine, a gostovanje u Splitu organiziraju Platforma 9,81 i HDD u partnerstvu s MKC-om. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić.

Izložba predstavlja pregled dizajnerskog rada jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i medijskih umjetnika, kojemu je prije svega nekoliko mjeseci priređena i velika retrospektiva u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je većinom o izložbenim plakatima realiziranima u kontinuitetu od ranih 70-ih do kasnih 80-ih godina za Galeriju suvremene umjetnosti (današnji MSU) u Zagrebu, filmskim plakatima za autore, kao što su Rajko Grlić i Lordan Zafranović, ali i referentnim umjetničkim projektima idejno bliskim Martinisovoj dizajnerskoj produkciji.

Izložba uključuje i tzv. televizijske grafike (telope) koje je Martinis dizajnirao u suradnji sa Sanjom Iveković za RTV Zagreb 70-ih. Kao i nedavna miniretrospektiva Željka Borčića u HDD galeriji i retrospektiva plakata Gorkog Žuvele u Galeriji umjetnina u Splitu, ova izložba otvara i iznimno zanimljivu temu konceptualne umjetnosti i dizajna.

Na Umjetničkoj akademiji u Splitu Marko Golub održat će predavanje “Ovaj plakat nije dobar plakat – Grafički dizajn i konceptualna umjetnost”. N.Vek.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike